Přehled tisku

Lidové noviny informují o unikátních filmových záběrech, které se svou videokamerou pořídil v New Yorku 11. září roku 2001 český stavební dělník Pavel Hlava. Je jediným člověkem, kterému se podařilo nafilmovat oba teroristické útoky na věže Světového obchodního centra. Bývalý horník, který odešel z Ostravska do USA v roce 1999, se pásku pokoušel několikrát prodat, kvůli neznalosti angličtiny se mu to ale nepodařilo. Unikátní nahrávka byla dokonce málem zničena, když si s videokamerou hrál Hlavův malý syn. Do médií se nakonec páska dostala složitou cestou, výměnou za ni byl mimo jiné smazán dluh v baru. V neděli nahrávku zveřejnila televize ABC a zájem o ni mají i zpravodajci z FBI.

Lidové noviny informují o unikátních filmových záběrech, které se svou videokamerou pořídil v New Yorku 11. září roku 2001 český stavební dělník Pavel Hlava. Je jediným člověkem, kterému se podařilo nafilmovat oba teroristické útoky na věže Světového obchodního centra. Bývalý horník, který odešel z Ostravska do USA v roce 1999, se pásku pokoušel několikrát prodat, kvůli neznalosti angličtiny se mu to ale nepodařilo. Unikátní nahrávka byla dokonce málem zničena, když si s videokamerou hrál Hlavův malý syn. Do médií se nakonec páska dostala složitou cestou, výměnou za ni byl mimo jiné smazán dluh v baru. V neděli nahrávku zveřejnila televize ABC a zájem o ni mají i zpravodajci z FBI.


Žádná sláva - tak hodnotí komentář Mladé fronty Dnes půlroční působení Václava Klause ve funkci prezidenta. Perfektní osobní i politický výkon při lednové a únorové volbě sliboval víc. Ty, kteří v něj skládali naděje, zatím nijak nepotěšil. Nedokázal zkrotit svou až chorobně konfrontační povahu. Problém není v tom, že má jiný názor na iráckou válku než americký velvyslanec, ale že tento názor nedokáže prezentovat jinak než urážlivě. Ani v nové roli se totiž nezbavil svého zvyku bojovat do posledního míče. V diskusi to však přináší nepříliš hezkou snahu zadupat protivníka do země. Spousta lidí sice na Klausovi obdivuje právě to, že se svým názorem jde proti zdi. Když však takový politik zároveň tvrdí, že chce být "prezidentem všech", vystavuje se nebezpečí, že nebude brán úplně vážně.


Lidové noviny se vracejí k zásahu ochranky Carrefouru proti amatérským fotografům, kteří se zúčastnili happeningu v prostorách supermarketu. Komentátor listu hodnotí chování ochranky, která zavlekla fotografy do neveřejných prostor, jako smutnou firemní vizitku a věří, že její postup náležitě ohodnotí nezávislý soud. Současně kritizuje policii, která místo toho, aby napadené fotografy před členy ochranky chránila, dala jejím členům k dispozici dokonce i jména a rodná čísla účastníků happeningu. Od policistů, kteří prošli odborným výcvikem, bychom přece jen očekávali odpovědnější jednání než od ranařů v černých uniformách, uvádí komentář listu. Policejní prezident má teď jedinečnou příležitost se tomuto případu věnovat minimálně se stejným nasazením, s jakým v květnu psal článek nabádající k omezení svobody projevu. Zdravý rozum se navíc spíš přiklání k tomu, že tentokrát by nasazení mělo být rozhodně větší.


Kvůli případu desetiletého Jana Kotana, pro kterého přišel do školy exekutor, aby ho předal jeho vlastnímu otci, se mohou měnit zákony. Chlapec se psychicky zhroutil a musel být hospitalizován. Zákrok, jak uvádí Mladá fronta Dnes, natolik vyděsil ministryni školství Petru Buzkovou, že se hned telefonicky spojila s premiérem Vladimírem Špidlou a dohodli se, že společně připraví takové úpravy zákonů, aby k "zabavování dětí" ve školách nemohlo docházet. "Soudní rozhodnutí se musí vymáhat na rodiči, který ho nerespektuje. Nikdy se to nesmí obrátit proti dítěti," uvádí Petra Buzková v Mladé frontě Dnes.


Těžba ropy v Kančí oboře - rezervoáru pitné vody pro Břeclav, se podle deníku Právo může pořádně prodražit celé zemi. V Kančí oboře má své vrty tuzemský ropný gigant - společnost Moravské naftové doly a malá privátní firma Česká naftařská. Ta si na svůj průzkum přizvala ostravskou firmu Unigeo. Její aktivity financovaly kanadské společnosti, se kterými je nyní Česká naftařská ve sporu. Vztahy mezi podnikatelskými subjekty se už zabýval olomoucký Vrchní soud, který žalobu na Českou naftařskou vrátil Krajskému soudu v Brně. Zástupce ministerstva životního prostředí Zdeněk Venera tvrdí, že rozepře může vyvrcholit další mezinárodní arbitráží. Zahraniční investor je totiž přesvědčen, že smlouva o financování průzkumu jednoho ze dvou ložisek v Kančí oboře byla podepsána podle kanadských zákonů a zaručuje mu podíl na zisku.


V Hospodářských novinách se dočteme, že sedmnáct procent patnáctiletých Čechů trápí funkční negramotnost. Znamená to, že děti sice znají písmenka, ale z přečteného textu si nedokážou odnést žádnou informaci. Podle průzkumů se tento problém týká všech absolventů zvláštních škol, pětiny ze základních škol a také třetiny učňů v nematuritních oborech. Ministerstvo školství si žádné oficiální statistiky o negramotnosti nevede. Michaela Lagronová z tiskového oddělení resortu tvrdí, že na našich školách není ani jedno úplně negramotné dítě, a to ani na zvláštních školách a speciálních zařízeních.


Lidové noviny informují o tom, že archeologové objevili na stavební parcele v Horoměřicích u Prahy unikátní zbytky pravěké stavby. Svým půdorysem a orientací připomíná kostel. Odborníci se domnívají, že může jít o pohanskou svatyni z doby bronzové. S jistotou určit, k čemu stavba sloužila, bude ale problém - v Česku se totiž nic podobného ještě nenašlo. Stáří pravěkých zbytků není podle archeologů mladší než šest tisíc let. Nedaleko základů stavby objevili i pozůstatky neolitického pohřebiště, dodávají Lidové noviny.


Josef Hojdar,  foto: ČTK
Nemocnost Čechů je třikrát vyšší než v Evropské unii, uvedl podle Lidových novin generální ředitel vládní agentury pro zahraniční investice Czechinvest Martin Jahn. Firmám to údajně zvyšuje náklady na pracovníka až o deset procent. Pracovníci na neschopenkách tak podle něj nebezpečně snižují konkurenceschopnost českých firem. Změny ve vyplácení nemocenské v reformě považuje za klíčové také hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Reforma veřejných financí od příštího roku počítá se snížením nemocenské v prvních třech dnech nemoci o polovinu na 25 procent platu. Poslanec Josef Hojdar však navrhuje dávky nekrátit. Ministr financí Bohuslav Sobotka ve čtvrtek v tomto bodu připustil kompromis.


Na čtyři tisíce lidí si sobotní Poutí muklů na Svatý Hostýn na Kroměřížsku připomnělo mučení a smrt svých přátel v komunistických žalářích. Slavnostní mši v bazilice Nanebevzetí Panny Marie celebroval dlouholetý vězeň komunistického režimu, královéhradecký emeritní arcibiskup Karel Otčenášek. Bývalí političtí vězni se podle Mladé fronty Dnes shodli na tom, že i po 14 letech od listopadu 1989 česká justice postrádá vůli k řešení jejich situace, a vyzvali všechny dozorce z komunistických lágrů ke zpytování svědomí. Oběti komunistického režimu připomíná na Hostýně památník, k němuž političtí vězni položili květiny. Komunisté věznili 300 tisíc nevinných lidí a 15 tisíc ve vězení zemřelo.


Několik stovek rodičů s jejich dětmi ze 'zkumavky' se 6.9. se3lo v Praze,  foto: ČTK
Lidové noviny uvádějí, že na zámečku v Praze-Hloubětíně se v sobotu sešlo 579 dětí, které se narodily po úspěšném umělém oplodnění v Centru asistované reprodukce Iscare IVF. Patrně tak vytvořily světový rekord v setkání největšího počtu dětí ze zkumavky. Rodiny dětí ze zkumavky se s lékaři a personálem centra v sobotu sešly již poosmé. "Na prvním srazu nás bylo několik desítek, po osmi letech praská nádvoří zámečku ve švech. Kdybychom se měli sejít se všemi našimi rodiči a jejich dětmi, určitě bychom zaplnili dolní část Václavského náměstí," uvedl ředitel centra Iscare IVF Miroslav Kadlec. První české dítě ze zkumavky se narodilo v Brně v roce 1983. Ročně se v Česku narodí ze zkumavky 2000 dětí.


Letecký den v Brně,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes se vrací k leteckému dni, který proběhl o tomto víkendu na letišti v Brně-Tuřanech. Akrobatické skupiny z šestnácti zemí návštěvníkům předvedly podle listu neuvěřitelné letecké umění. Desetičlenná skupina italských akrobatů uchvátila především svými obrazci, při kterých se za letouny táhly tříbarevné kouřové efekty. V obležení byly i špičkové stroje, jako francouzský Mirage, britský Harrier nebo Hawk, americký bombardér B-52 nebo kanadská stíhačka Hornet. Snad jediným zklamáním bylo pro diváky zrušení ohlášené účasti ruských vojenských akrobatů.