Přehled tisku

Václav Havel převzal 14.10. v Praze dvě nejvyšší státní vyznamenání - Řád Bílého lva a Řád Tomáše Garrigua Masaryka, foto: ČTK

Komentáře středečních českých novin se věnují především ocenění bývalého prezidenta Václava Havla, který v úterý převzal dvě nejvyšší státní vyznamenání - Řád Bílého lva a Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Oba řády nejvyššího stupně mu usnesením svých komor doživotně propůjčil parlament.

Václav Havel převzal 14.10. v Praze dvě nejvyšší státní vyznamenání - Řád Bílého lva a Řád Tomáše Garrigua Masaryka,  foto: ČTK
Komentáře středečních českých novin se věnují především ocenění bývalého prezidenta Václava Havla, který v úterý převzal dvě nejvyšší státní vyznamenání - Řád Bílého lva a Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Oba řády nejvyššího stupně mu usnesením svých komor doživotně propůjčil parlament.

Podle Lidových novin může být Havel rád, že se úterního slavnostního ceremoniálu nezúčastnili zástupci KSČM. To, že parlament schválil zákon konstatující, že se Václav Havel zasloužil o stát, neznamená nic jiného, než že se Václav Havel stal symbolem historického procesu, který vyústil odsunutím komunistů na okraj dění ve společnosti, soudí autor úvodníku. Absenci prezidenta Václava Klause však považuje za politováníhodnou. Třebaže dostal zprávu o ceremonii pozdě, jak sdělil novinářům, nedlí ani na Kamčatce, ani v Ohňové zemi. Je v západních Čechách a od Prahy ho dělí hodina," podotýká komentátor Lidových novin.

O tom, že si Klaus mohl účast na ceremoniálu zařídit, je přesvědčen i autor sloupku deníku Právo. K osobě Václava Havla může mít člověk tisíc výhrad, ale to nic nemění na faktu, že není pouhým jménem z řady ostatních prezidentů, vytýká Klausovi komentátor. Namítá rovněž, že si prezident mohl dopřát té pocty a předat řády Havlovi sám. Bylo by to výrazem jisté osobní velikosti, či aspoň noblesy, míní deník Právo.


Ekonomické komentáře tisku rozebírají nadcházející hlasování o státním rozpočtu na příští rok a vládou schválenou strategii přistoupení k euru.

Život na dluh, kvůli kterému příští rok zaplatíme asi 27 miliard korun jen na splátkách úroků, by nemusel být sám o sobě tragédií. Tou se stává prodlužování stavu, kdy vypůjčené peníze nejdou ani tak na investice do budoucnosti, jako volně padají do jam povinných výdajů, především na důchody a sociální dávky, uvádí komentář Lidových novin. Neudržitelnost tohoto stavu si koaliční vláda uvědomila, ale po krátkém váhání se rozhodla učinit podobné nic, jako kdysi Klausova koalice, dodává deník. Místo strukturální reformy navrhla balíčky úspor. Návrh rozpočtu, o kterém budou poslanci debatovat, je tak jen jakýmsi numerickým zpracováním vítězné balíčkové taktiky: kombinací dobrých počtů ministerstva financí a špatné filozofie, míní Lidové noviny.


foto: EK
Mladá fronta Dnes se zabývá strategií přistoupení k euru, kterou v pondělí přijala vláda. Ta předpokládá přijetí eura v roce 2009. Jízdní řád pro společnou měnu znamená v případě ČR hlavně plán na snižování zadlužení a vývoj deficitů, připomíná deník. Euro je možné přijmout až po splnění přísných podmínek. Aby ho ČR mohla přijmout v roce 2009, musí snížit dluh a schodky na předepsanou úroveň už v roce 2007. Maastrichtská kritéria budeme mít šanci splnit pouze v případě, že se bude pokračovat v reformách a škrtech. To, co bylo před třemi týdny v parlamentu schváleno, vůbec nestačí. Je třeba radikálně reformovat také penzijní systém, zdravotnictví a celý systém sociálních dávek, tvrdí komentář. Ve srovnání s ostatními čekateli na euro, Maďarskem, Polskem a Slovenskem, má ČR poměrně vysoký aktuální rozpočtový schodek. Jízdní řád pro euro proto potřebuje vláda také politicky, a to jako argument pro prosazení dalších reforem, které budou bolet, shrnuje Mladá fronta Dnes.

Ve státní pokladně bude letos chybět na starobní důchody zhruba 14 miliard korun. Lidovým novinám to řekl ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Částečné řešení situace financování důchodů podle něj přijde již příští rok. Hlavním krokem však bude důchodová reforma, kterou má do konce roku projednat vláda. "Pokud projdou všechny zákonné úpravy tak, jak mají, měl by být tento důchodový účet v příštím roce plusový. Dva procentní body z odvodů na politiku zaměstnanosti se totiž převádějí právě do sociálního pojištění," vysvětlil Škromach. V roce 2005 však může kvůli zvyšování důchodů nastat další tlak na státní rozpočet. Vláda bude muset zvýšit důchody víc než letos nebo v příštím roce, kdy mají důchodci dostat přidáno dvě procenta, připomínají Lidové noviny.


Ministr vnitra Stanislav Gross,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes se vrací k policejní akci Fantine, namířené proti kuplířům. Policie v noci z pátku na sobotu prověřila při razii více než 4000 osob ve 435 nočních klubech po celé republice. Policisté nezjistili, že by byly ženy v klubech vystaveny fyzickému týrání. Stejně tak se nepodařilo odhalit ani dětskou prostituci. Deník podotýká, že kdyby stejný počet policistů vtrhl do fitcenter a obtěžoval zákazníky proto, aby ulovil osm prodejců anabolik, lidé by spustili právem křik. V případě razie v nevěstincích ale občané podle listu nevědí, zda mají akci chválit, nebo odsuzovat. Podnikání v erotice totiž chybějí pravidla hry. Zákon, který by upravil sexuální byznys, by nemohl ničemu uškodit, dodává autor poznámky Mladé fronty Dnes.

Lidové noviny se pozastavují nad výrokem ministra vnitra Stanislava Grosse o tom, že odměnou pro prostitutky z cizích zemí spolupracující s policií při usvědčování pasáků by mohlo být udělení dlouhodobého pobytu. Cizinci, kteří se chvějí strachem před cizineckou policií, tak podle komentátora dostanou dobrou šanci, jak si pobyt v České republice zajistit. Postačí, když se budou podílet na zločinu a poté budou dobře spolupracovat s policií, konstatuje deník.

Hospodářské noviny se v souvislosti s Fantine i dřívější akcí Kryštof, která byla namířena proti nezodpovědným řidičům, zamýšlejí nad tím, co výsledky obou zátahů vypovídají o policii. Dopravní předpisy říkají méně než málo i policistům samým. Zátah v nočních klubech zase poskytne příležitost k provětrání faktu, že k nikoli vzácným návštěvníkům hanbinců patří i policisté, uvádí autorka komentáře. A hůř než zle je, když se ukáže, že na policejním ředitelství sedí lidé, kteří se, zdá se, řídí heslem, že z cizího (tedy státního) krev neteče, dodává komentář Hospodářských novin.


Foto: Lysippos,  Creative Commons 3.0
Evropské komisi se nelíbí způsob, jakým chce česká vláda prodat hnědouhelné doly, tedy Sokolovskou uhelnou a Severočeské doly. Komise se domnívá, že soutěž není otevřená pro všechny, protože vláda vyloučila ze soutěže firmy, které podnikají v energetice v sousedních zemích. Píše to Mladá fronta Dnes. Komise považuje tuto podmínku za diskriminaci na základě národnosti, která postihuje Německo a Rakousko jako členy EU. "V úterý jsme poslali vašemu velvyslanci v EU Pavlu Teličkovi dopis, kde ho upozorňujeme, že podle nás takový postup není v pořádku," řekl deníku Stepane Ouaki z Evropské komise. Komise bude chtít vysvětlení od ministerstva průmyslu a obchodu. Brusel podle Mladé fronty Dnes přiznává, že se mu prodej dolů nepodaří zvrátit. Chce však, aby česká vláda do budoucna nediskriminovala zahraniční firmy. Deník připomíná, že to není poprvé, co komise kritizuje vládu Vladimíra Špidly. V minulosti se pozastavila nad zakázkou na výstavbu dálnice D47 do Ostravy, kterou bez soutěže dostala od Zemanovy vlády firma Housing&Construction.


Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto ustoupila od záměru postavit za 2,5 miliardy korun zkušební dráhu v lesích u středočeských Milovic. Projekt se rozhodla zastavit i přesto, že do něj dosud investovala 60 milionů korun. Podle Mladé fronty Dnes automobilka ustoupila tlakům lidí z okolí Milovic i ekologů, kteří se stavbou nesouhlasili. "Rozhodli jsme se projekt polygonu opustit, nelze čekat, až všechny hlasy budou souhlasné. Nevidíme světlo na konci tunelu," řekl listu mluvčí automobilky Vladimír Šulc. Odpůrcům polygonu se nelíbilo, že automobilka chtěla v bývalém vojenském prostoru nedaleko města oplotit 360 hektarů pozemků, a omezit tak rekreační možnosti. Znalci přírody se také obávali ohrožení řady vzácných druhů zvířat. Obec Lipník dokonce vyhlásila v okolních lesích stavební uzávěru. Automobilka, ale i vedení kraje naopak slibovaly přínos polygonu z hlediska nových pracovních příležitostí i zlepšení infrastruktury a životního prostředí v této lokalitě, uvádí Mladá fronta Dnes.