Přehled tisku

Manželka německého prezidenta Johannese Raua Christina Rauová (vlevo) a Cathrin Schauerová prezentují knihu Schauerové 'Děti na ulici', foto: ČTK

Šokující studie o obchodu s dětmi na česko-německé hranici, kterou po osmi letech práce předložila Cathrin Schauerová z nevládního sociálního projektu KARO, byla během středy v televizním zpravodajství několika německých stanic na jednom z prvních míst. Podle publikace "Děti šlapou chodník" nutí k prostituci nejenom nezletilé, dokonce prý i nemluvňata, často vlastní rodiče.

Manželka německého prezidenta Johannese Raua Christina Rauová  (vlevo) a Cathrin Schauerová prezentují knihu Schauerové 'Děti na ulici',  foto: ČTK
Šokující studie o obchodu s dětmi na česko-německé hranici, kterou po osmi letech práce předložila Cathrin Schauerová z nevládního sociálního projektu KARO, byla během středy v televizním zpravodajství několika německých stanic na jednom z prvních míst. Podle publikace "Děti šlapou chodník" nutí k prostituci nejenom nezletilé, dokonce prý i nemluvňata, často vlastní rodiče. "Máma mi řekla, jak to mám dělat," vypovídala desetiletá dívka. Děti, které jsou nabízeny většinou na parkovištích či u motorestů, pocházejí převážně ze sociálně slabých rodin. "Vydělám si maximálně pětadvacet eur, někdy ale dostanu jen sladkosti," řekl pracovníkům organizace KARO třináctiletý Honza. "Vše můžeme dokázat, v dokumentaci máme zvukové nahrávky dětí, které hovoří o násilí od pasáků i sexuálních turistů. Viděli jsme jejich podlitiny i hrůzné řezné rány na genitáliích," řekla MF DNES Schauerová. "To jsou přece fakta, která nelze zpochybnit a zamlčovat," uvedla Helga Kuhnová, tisková mluvčí UNICEF v Německu. Sexuolog Petr Weis německé studii nevěří. "Jsem přesvědčen, že uváděné informace nejsou pravdivé," tvrdí. Za velký problém považuje prostituci chlapců ve věku třinácti až patnácti let, zejména v Praze. "Já osobně znám několik desítek homosexuálních prostitutů v tomto věku," řekl Weis. Další odborníci mluví až o stovkách dětí, které prodávají svá těla. Česká policie tvrdí, že o obřím trhu s dětskou prostitucí nemůže být řeč. "Zprávu si prostudujeme, ale pokud se neopírá o žádná fakta, tak nás z toho příliš hlava bolet nemusí," uvedl ministr vnitra Stanislav Gross pro ČTK. "Ale nejsem takový optimista, abych tvrdil, že ten problém není," dodal Gross v deníku Mladá fronta Dnes.


Mnoho velkých tuzemských firem chystá na přelom roku rozsáhlé propouštění, informují Lidové noviny. Stovky lidí propustí například ČEZ, Český Telecom, Česká zbrojovka či Aero Vodochody. Podle odhadu ministerstva práce a sociálních věcí se počet lidí bez práce zvýší do konce roku zhruba o 15 tisíc. Vlna propouštění však bude pokračovat. Do konce ledna má přibýt dokonce dalších 35 tisíc nezaměstnaných. Bez práce by v příštím roce mělo být celkem více než půl milionu lidí. Růst nezaměstnanosti znepokojuje odbory. Podle ekonoma Davida Marka je hlavním problémem fakt, že mezi regiony existují v počtu lidí bez práce obrovské rozdíly. Ty jsou podle něj dány především neexistujícím zákonem o nájemném. Nízké regulované a vysoké neregulované nájemné znehybnilo trh s byty a nezaměstnaní tak nemají šanci se za prací stěhovat, dodávají Lidové noviny.


Zrušení desetníků a dvacetníků chtějí někteří obchodníci využít k novému reklamnímu triku, píší Hospodářské noviny. Zákazníkům slibují, že bez ohledu na platný zákon o ochraně spotřebitele budou ceny končící na desetihaléře zaokrouhlovat při placení vždy jen směrem dolů. Přestože jednosměrnou úpravou budou porušovat zákon, žádného postihu se obávat nemusejí. Reklamní odborník Daniel Bartek považuje zaokrouhlování za účinný marketingový nástroj. Lidé tento krok budou vnímat jako vzkaz: Náš obchod nezneužívá rušení drobných k obohacení na váš účet. Zároveň ale upozorňuje, aby si lidé porovnali současné ceny s těmi, které budou v obchodech za měsíc. Na své peníze si řetězce sáhnout nenechají. Buď zaokrouhlení přenesou na dodavatele, nebo své zboží nepozorovaně o korunu zdraží, konstatují Hospodářské noviny.


Gayům a lesbičkám opět ožívá naděje, že by mohli žít v oficiálním svazku, kterou zhatili naposledy poslanci před dvěma lety, uvádí deník Právo. Ministři spravedlnosti Karel Čermák a vnitra Stanislav Gross připravili nový návrh zákona o registrovaném partnerství, který chtějí předložit vládě a parlamentu. Dokument počítá s tím, že registrované partnerství může vzniknout veřejným prohlášením před matričním úřadem. Učinit tak mohou svobodní lidé nad 18 let, z nichž alespoň jeden je českým občanem. Poté se stanou tzv. osobou blízkou pro účely trestního řádu i občanského zákoníku. Budou tedy moci například odepřít výpověď, pokud by svému partnerovi či partnerce mohli nějak ublížit, budou smět přebírat poštu, která není určena do vlastních rukou. Tak jako předcházející návrhy i tento počítá se zákazem osvojování či adopce dětí, uvádí Právo.


Město Uherské Hradiště se mohlo chlubit hned 21 autobusy, které jezdily na ekologický zemní plyn, píše Mladá fronta Dnes. Nyní tomu už tak není. Představitelé ČSAD je vyřadili z provozu a nakoupili autobusy na naftu. Jedním z důvodů je připravované zdražení plynu, u kterého bude od ledna zrušena nulová spotřební daň. Podle technického náměstka Jiřího Psoty to bylo ekonomické rozhodnutí. Kromě ceny plynu hrála roli i cena autobusů. Vozy na plyn jsou přibližně o milion korun dražší než ty na naftu. Přechod k naftě ještě automaticky neznamená, že nové autobusy budou více ničit životní prostředí ve městě a okolí. Jak dodal Mladé frontě Dnes vedoucí odboru životního prostředí uherskohradišťské radnice Radim Šupka, nové vozy vyhovují normám Evropské unie a jsou už nejspíš ekologičtější než deset stará vozidla na plyn.