Přehled tisku

televize3.jpg

Český podnikatel se snaží vybudovat soukromou televizi na jihu Iráku. Televize nazvaná Hlas jihu se sídlem v Basře by mohla začít vysílat už od února, a to zkušebně tři hodiny denně. Uvádějí to Lidové noviny, ale jméno podnikatele ani jeho firmy nezveřejnily. Důvodem jsou obavy, aby těchto informací nezneužila konkurence. Podnikatel Lidovým novinám řekl, že po válce jel do Iráku a nalezl protistranu, která hodlá jít do společného projektu. Hlas jihu by měl vysílat hlavně zpravodajství a publicistiku.

Český podnikatel se snaží vybudovat soukromou televizi na jihu Iráku. Televize nazvaná Hlas jihu se sídlem v Basře by mohla začít vysílat už od února, a to zkušebně tři hodiny denně. Uvádějí to Lidové noviny, ale jméno podnikatele ani jeho firmy nezveřejnily. Důvodem jsou obavy, aby těchto informací nezneužila konkurence. Podnikatel Lidovým novinámřekl, že po válce jel do Iráku a nalezl protistranu, která hodlá jít do společného projektu. Hlas jihu by měl vysílat hlavně zpravodajství a publicistiku. V programu by měly být i animované filmy, večerníčky a pořady pro děti. Televize chce dát prostor i českým firmám, které budou chtít podnikat v Iráku. Bude vysílat reklamy a teleshopping. Do Iráku by mělo odjet osm Čechů a technika. Projekt společné televize podporují nejen čeští představitelé, ale i Britové, v jejichž sektoru se bude vysílat. Jestli někde totiž koalice prohrává, tak je to v oblasti mediální komunikace s místními obyvateli, uvedly Lidové noviny.


Komunistická strana Čech a Moravy měla změnit styl politiky a přejít do ofenzivy, prohlásil v rozhovoru pro Hospodářské noviny místopředseda komunistů Miloslav Ransdorf. Reagoval tak na vzestup preferencí KSČM v průzkumech veřejného mínění. Zároveň uvedl, že pro komunisty jsou nyní velkou šancí volby v roce 2006, ze kterých chtějí vyjít vítězně. Komunistický místopředseda soudí, že lidé cítí potřebu společenské změny. Aby však KSČM mohla se svou nabídkou vstoupit do hry, je zapotřebí změnit její dosavadní přístup.

Logo KSČM
Hospodářské noviny varují, že pod třešničkou, tedy současným symbolem komunistů, se nadále ukrývají srp a kladivo. "Čtrnáct let po sametové revoluci by to mělo velmi důrazně připomínat známou pravdu, že demokracie není jednou daným stavem, že se o ni musí stále znovu pečovat a bojovat," upozorňuje list.

Lidové noviny soudí, že růst podpory KSČM vyplývá z celkové neschopnosti i neochoty české společnosti vyrovnat se komunismem. Upozorňují, že na levici je nyní místo pouze pro jeden silný subjekt. "Premiér Vladimír Špidla sice obratným manévrováním drží ČSSD u moci, ale zároveň nalevo vyklízí prostor - právě komunistům," myslí si autor poznámky. Dodává, že pokud se reformnímu křídlu v KSČM podaří uskutečnit slibovaný vnitrostranický převrat, nebude prognóza bývalého předsedy vlády a ČSSD Miloše Zemana o pádu sociální demokracie do politické bezvýznamnosti zlomyslnou glosou z Vysočiny, ale velmi reálným rizikem.


Čeští politici se v deníku Právo shodli, že odměny v dozorčích radách jsou příliš vysoké. Členové statutárních orgánů podniků s dominantním podílem státu by výhody jako služební auto, statisícové měsíční odměny a opce na akcie neměli mít. Deník anketou reagoval na svůj vlastní článek, že čtyři zástupci odborů a zaměstnanců v dvanáctičlenné dozorčí radě společnosti ČEZ mají měsíční odměnu 100 tisíc korun a navíc jsou díky bývalému řediteli ČEZu Jaroslavu Mílovi milionáři. Získali totiž podle opční smlouvy zdarma 100 tisíc akcií ČEZu. Politici se však shodli na tom, že podobné opce jsou legální. Někteří je však nepovažují za příliš mravné.


foto: Evropská komise
Ministerstvo vnitra postaví do 20. prosince na všech vedlejších silnicích přes česko-slovenské hranice závory, i když místní samospráva z příhraničních obcí to považuje vůči obyvatelům za zbytečné zlo a typický projev arogance úřední moci. Jak řekl Právu starosta Starého Hrozenkova Milan Vaculák, mají to prý být závory sklopné, které by mohli policisté otevírat. Jemu však připadá směšné investovat peníze do závor v době, kdy obě země vstupují do Evropské unie. A navíc to podráždí lidi. Ministerstvo vnitra argumentuje tím, že závory mají pomáhat nejen proti nelegální migraci, ale například i proti převozu kradených aut. Místní obyvatelé by měli dostat od závor klíče. Podle starostky Starých Hamrů Dagmar Valáskové, to bude zlé v zimě. Cesty se musí plužit a zábrany budou vadit, protože bude těžké poznat, kde přesně pod vrstvou sněhu jsou. Zátarasů by mělo být na hranici vybudováno 63. Většina z obyvatel kolem hranice je ale přesvědčena, že dobré jsou jen pro firmu, která je buduje.


Lidové noviny si všímají současné atmosféry v České televizi, která povážlivě houstne kvůli problémům s financováním. Hrozí ztráta až 300 milionů korun, přestože televize plánovala vyrovnaný rozpočet. V příštím roce chce proto propustit asi 300 lidí, zrušit výrobu desítek pořadů a ukončit spolupráci na několika externích projektech. Propouštění ale nepostihne jen veřejnoprávní televizi, nýbrž i armádu, připomíná list v jiném komentáři. Podle koncepce reformy opustí české ozbrojené síly ještě v letošním roce okolo 4000 lidí. Armáda v rámci reformy také razantně snižuje počet svých posádek a dalších míst, která využívá. Deník soudí, že českému vojsku nezbude nic jiného, než se smířit s tím, že se rozpustí v moři spojeneckých sil. Podotýká, že jeho hlavní snahou by nyní mělo být, aby bylo v rámci NATO užitečné.


Šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes se vrací k úmyslu nového šéfa KDU-ČSL Miroslava Kalouska prosazovat trestání zločinců podle zásady třikrát a dost. Pokud by se někdo například dopustil třikrát po sobě vraždy, znásilnění či loupežného přepadení, byl by podle této zásady odsouzen na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění. Deník namítá, že zkušenosti ostatních zemí s podobnou úpravou jsou nejednoznačné. Například v Kalifornii byl letos na jaře odsouzen k padesáti rokům žaláře muž za opakované krádeže videokazet v celkové hodnotě pouhých 153 dolarů.

Mladá fronta Dnes o plánu lidovců píše i v souvislosti s nízkými tresty pro řidiče - zabijáky. Škála trestů pro zabíjející řidiče má totiž neskutečně velké rozpětí - od deseti let vězení až k pouhé pokutě. Přitom se od roku 2001, kdy vstoupil v platnost zákon, podle kterého mají chodci na přechodu větší přednost, zvýšil počet nehod na zebrách dvojnásobně! Jen za 10 měsíců letošního roku zemřelo na přechodech 12 lidí. Většina soudců i v případech se smrtelnými následky nehod sahá k mírným trestům, do vězení posílají řidiče výjimečně.


Místopředseda vlády Petr Mareš, který má v kompetenci také protidrogovou politiku, se v denících Bohemia opět zasazuje o mírnější přístup k držitelům marihuany. V rozhovoru netvrdí, že kouření marihuany je neškodné, pronásledování mladých lidí za kouření takzvané trávy je však podle něj špatná cesta. Je třeba udělat rozdíl mezi nimi a uživateli případně dealery tvrdých drog. Mareš v denících prohlašuje, že pokud se trestají držitelé marihuany, mělo by se stejně přistupovat i k přechovávání tabáku či alkoholu.


Předvánoční finanční prémii dostanou letos zaměstnanci v téměř všech firmách. Z více než milionu pracovníků, kteří mají prostřednictvím odborů uzavřené smlouvy o růstu mezd, má plat navíc slíbený asi polovina. I když jen málokde se udržel zvyk vyplácet třináctý plat bez ohledu na zisky podniku. Z patnáctky největších českých zaměstnavatelů vyplatí peníze navíc sedm firem a další čtyři poskytují odměny během roku. Někteří zaměstnanci se však budou muset bez dodatečných platů obejít. Týkat se to bude 80.000 železničářů, tisíce zaměstnanců České spořitelny nebo Českých aerolinií. V příštím roce se růst platů zřejmě zpomalí, a to vlivem vyšších daní, které zvýší inflaci a tím sníží nárůst reálných mezd, informuje Mladá fronta Dnes.


Lesníci se snaží zachránit lesy v Hrubém Jeseníku a Kralickém Sněžníku. Naši předkové zde vysadili nížinné typy smrků, které v horských podmínkách strádají. Jak konstatují Lidové noviyn, alarmující stav českých lesů začal už před 140-ti lety. Tehdy totiž lesníci použili geneticky pochybný materiál. Obdobný problém jako v Jeseníkách je ve většině pohraničních českých hor. Zatím lesníci znovu osázeli 12 procent poničené plochy. Kompletní obnova horských lesů je však stále v nedohlednu, mluví se až o 90-ti letech.


Přes sto let je nejstaršímu vodovodnímu potrubí, kterým se mohou pochlubit v pražských čtvrtích Karlín, Nusle nebo Žižkov. Pod Prahou se táhne 3333 kilometrů vodovodní sítě, jejíž technický stav není dobrý. Jak píší Lidové noviny, ročně se přihodí osm až deset tisíc havárií a Pražským vodovodům a kanalizacím nezbývají peníze na plánovanou údržbu. Musíme dbát na to, abychom byli vůbec schopni dodávat vodu, připouští hrozící kolaps vodovodní sítě ředitel Rostislav Čáp. Na zhoršujícím se stavu se podepsaly i loňské záplavy - povodně spolkly většinu prostředků - přes 400 miliónů korun. Proto se nemohly provádět plánované opravy. Aby se technický stav zlepšil existují pouze dvě řešení. Zvýšit cenu vodného a stočného, nebo získat peníze z magistrátu.