Přehled tisku

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček, foto: ČTK

S komunisty je možné spolupracovat, ČSSD na nich ale nemůže být existenčně závislá. Předčasné volby by znamenaly destabilizaci země a zablokování reforem. Odmítavý postoj ODS umožnit vznik vlády je nezodpovědný vůči českým občanům, uvedl úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross v dopise spolustraníkům, který otiskla Mladá fronta Dnes.

Prezident Václav Klaus stráví dvě noci v českokrumlovském hotelu Růže. Chce tak podle Mladé fronty Dnes demonstrovat podporu jeho majiteli, který v hotelové dvoraně umístil kontroverzní pamětní desku a bustu prezidenta Edvarda Beneše. Plastika a hlavně text pod ní vyvolaly pobouřené reakce v Německu a zejména v Rakousku. Hlavní důvod Klausovy cesty do jižních Čech je zahájení Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov, který se koná pod prezidentovou záštitou. Plastiku doplněnou Benešovým citátem kritizoval už například hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer. Text obsahuje slova o tom, jak "se viníci budou před sebou samými a před světem očišťovat z toho, co v těchto letech spáchali". Pühringer tvrdí, že jde o globální odsouzení sudetských Němců, které nebylo nutné a hrubě zkresluje dějiny, uvádí Mladá fronta Dnes.


Předseda KSČM Miroslav Grebeníček,  foto: ČTK
S komunisty je možné spolupracovat, ČSSD na nich ale nemůže být existenčně závislá. Předčasné volby by znamenaly destabilizaci země a zablokování reforem. Odmítavý postoj ODS umožnit vznik vlády je nezodpovědný vůči českým občanům, uvedl úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross v dopise spolustraníkům, který otiskla Mladá fronta Dnes. Podle Gross by menšinová vláda ČSSD za podpory komunistů znamenala závislost strany na KSČM. Proti této variantě hovoří mimo jiné jednak historické zkušenosti, jednak problém morální. V prvním případě se Gross odvolává na fakt, že na spojení s komunisty ČSSD vždy "tvrdě doplatila". Ve druhém případě odkazuje na to, že se KSČM nikdy jednoznačně nedistancovala od své totalitní minulosti. "Těžké otazníky ostatně visí i nad tím, zda by prezident Klaus vůbec umožnil takovou vládu sestavit," dodává Gross.

Hospodářské noviny uvádí, že Stanislav Gross trvá na účasti Miroslava Kalouska ve vládě. Šéf lidovců by mohl nahradit na postu ministra financí Bohuslava Sobotku. Podle listu si Kalousek stanovil jedinou podmínku, za které by vstoupil do nové vlády - funkci ministra financí. Nyní chce Gross požadavek šéfa lidovců splnit. Dosavadní ministr financí Bohuslav Sobotka by pak mohl vystřídat Milana Urbana na postu ministra průmyslu a obchodu nebo získat vlivné místo ve sněmovně. Kalousek podle deníku tuto možnost jednoznačně nevyvrátil. Podle dalších informací Hospodářských novin by ve vládě mohli zasednout i nestraníci. Ve hře je bývalý ministr spravedlnosti a současný místopředseda legislativní rady vlády Jaroslav Bureš, téměř jistá je účast šéfa mladoboleslavské Škody Auto Vratislava Kulhánka.


Nejméně každý osmý kamion, který letos jel po tuzemských silnicích, byl přetížen. Informují o tom Hospodářské noviny s odvoláním na údaje ministerstva dopravy. Nejvíce přetížených kamionů jezdí v Pardubickém kraji, kde povolenou váhu překročil každý čtvrtý kamion. řetížené kamiony poškozují silnice například tím, že v nich vyjíždějí hluboké koleje, které jsou nebezpečné především při dešti a sněžení. V tuzemsku je přitom poškozeno asi 40 procent silnic první třídy, dodává deník. Pracovníci krajů, policisté a další úředníci zvážili od letošního ledna do června téměř 6500 kamionů, z nichž bylo dvanáct procent přetížených. Celníci a policisté ale odhadují, že přetížených vozidel jezdí po českých silnicích ještě více, než kolik jich odhalilo vážení na mobilních vahách. Pohraniční policisté a celníci již jednají o obnovení vážení na některých frekventovaných hraničních přechodech. Hospodářské noviny dodávají, že po našem vstupu do Evropské unie provoz na českých silnicích výrazně zhoustl. Dopravce už sice nezdržuje čekání na hranicích, ale na nápor kamionů nejsou připravena města. Nemají obchvaty, takže jejich obyvatele trápí hluk a smog.


Malá podnikatelská zóna a supermarket zřejmě budou v Orlové na Karvinsku v místech, kde mělo stát muslimské centrum a mešita. Jak uvádí Moravskoslezský Deník, o stavbě obchodu se již delší dobu jedná a prostor pro podnikání nabídlo město případným zájemcům v těchto dnech. Mešitu chtěl v Orlové postavit Islámský svaz se sídlem v Saudské Arábii zastupovaný Muhamedem Gutiqim. Vedení města však žádost Gutiho zamítlo poté, co na saudskoarabském velvyslanectví zjistilo, že žádná podobná organizace neexistuje. Kromě mešity měla být součástí komplexu knihovna, prodejna potravin, exotického zboží, hotel a park.


Až do konce týdne potrvají rozsáhlé kontroly, při kterých policisté hlídají především dodržování předepsané rychlosti a užívání bezpečnostních pásů. Jak ale zjistila Mladá fronta Dnes, v některých místech byly ve čtvrtek policejní hlídky spíš výjimkou. Třeba na silnici z Děčína do Ústí nad Labem platí devadesátikilometrová rychlost, pro řadu řidičů to ale nejspíš nic neznamená. Někteří si počínají jako na dálnici, na tachometru mají přes 110 a riskantně předjíždějí. Policejní hlídka tam nestála ani jedna. Přitom na téhle silnici každoročně umírá několik lidí. Ani na silnici z Prahy na Tábor, kterou se denně řítí stovky aut, nebyla ani jedna hlídka. Proč? Policie vysvětluje, že mění časy kontroly, aby si řidiči nezvykli. A navíc: nejsou lidi - píše Mladá fronta Dnes.


Vykradli vám byt a už jste oplakali impresionistickou krajinku, nebo starý kávový servis? Byla by tu jedna šance, že se se svými věcmi ještě shledáte - policejní sbírka uměleckých předmětů zabavených zlodějům, nebo náhodně nalezených. Jak píše Mladá fronta dnes, kriminalisté, kteří se specializují na ochranu kulturního dědictví, ojedinělou databázi kradených starožitností vedou už 10 let. Seznam, který je k nahlédnutí na internetu, dělí na pohřešované - těch je většina, a nalezené. Česko patří v Evropě mezi země, kde se památky kradou nejvíc. Ročně jich zmizí šest tisíc kusů. Ze všeho nejvíc přitahují zloděje kostely. V policejním seznamu mají převahu náboženské předměty - plátna madon, krucifixy, barokní andělíčci nebo liturgické náčiní.


Pražský městský soud dostal na stůl neobvyklý případ podvodníků s osobními auty. Jak píší Lidové noviny, zajímavý je nejen úctyhodným celním únikem. Pozoruhodný je především počet vozů, které dokázali obžalovaní ze západní Evropy do Česka s falešnými doklady dovézt, a stejně tak počet let, po kdy sedmi mužům jejich trestná činnost procházela. Od léta roku 1992 do prosince roku 97 dokázali z Německa a Švýcarska přivézt 250 mírně ojetých, převážně luxusních aut s falešnými doklady. Stát obrali na daních o 15 miliónů korun. Soudkyně Jaroslava Lišková bude prý materiál ke kauze studovat celé prázdniny.


Čím dál víc Čechů umírá v době, na kterou se nejvíc těší: při dovolené. Jak píše Mladá fronta Dnes, lidé totiž často přeceňují síly a podceňují přípravy nebo počasí. Nebezpečí přitom číhá na turisty všude. Nemusí se nutně vydat do Alp nebo Vysokých Tater, kde je rizik víc. Nebezpečí je i tam, kde ho nikdo nečeká. Stačí třeba přiblížit se ke slonovi. Před třemi lety se jedna česká turistka v Indii pokusila slona nakrmit. Jenže tomu se to nelíbilo a ušlapal ji. Ale i tak nevinná zábava, jako jsou třeba kolečkové brusle, má každoročně své mrtvé.


Chladné léto ničí pivovary a zmrzlináře - konstatují Lidové noviny. Deštivý začátek prázdnin už stačil zkomplikovat život mnoha českým obchodníkům. Na počasí zatím zřejmě nejvíc doplácejí provozovatelé kempů a koupališť, pivovary a prodejci zmrzliny. Většina venkovních zahrádek je v těchto dnech poloprázdná a hosté si mnohdy objednávají spíš čaj než pivo. Na česká koupaliště míří jen největší otužilci. Pro koho ale současné chladné počasí znamená požehnání - to jsou televize. Deštivé a studené letní dny jdou totiž ruku v ruce s lepší sledovaností.


Desítky prodejců hub napočítal deník Právo podél západočeských silnic. Kilo lišek za čtyři až šest eur podle velikosti, hřiby i za deset. Problém je v tom, že většina lidí s košíky na okraji asfaltek nemá k prodeji žádné oprávnění. Houby většinou prodávají naprostí amatéři, spekulující s neznalostí a naivitou zahraničních zákazníků. Zkoušky ze znalosti hub se skládají na krajských hygienických stanicích a osvědčení nesmí být starší než dva roky. V Plzni o ně ale letos nepožádal jediný člověk. Sezóna sběračů hub začíná v červnu a končí v září. Je to velmi lukrativní činnost. Za sezónu se dá vydělat i 30 tisíc nezdaněných korun. Právo navíc doplňuje, že ze zákona musejí být prodávané houby čerstvé, za sucha očištěné, neloupané a nepokrájené. Rozříznuté mohou být jednou podélně, aby houbař prokázal, že nejsou červivé.