Přehled tisku

Vasek

Vzdělání se v Česku začíná vyplácet. Podle Lidových novin se čerství absolventi vysokých škol mohou těšit na lepší výplatu než jejich předchůdci. V porovnání s předchozími lety totiž roste velikost jejich příjmů během prvního roku zaměstnání. O výši mzdy rozhoduje především studijní obor. S odvoláním na údaje společnosti Trexima deník informuje, že nejvyšší sumu na výplatní pásce mají piloti či navigátoři, kteří si v prvním roce svého zaměstnání přijdou na více než 42.000 korun.

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Noviny komentují zejména výsledky jednání o nové vládě. "Několikatýdenní handrkování nemá jasné vítěze ani poražené," píší o vyjednávání Lidové noviny. Stanislav Gross obratně operoval s kandidaturou Pavla Teličky na post ministra zahraničí, ale jeho jmenování si ve skutečnosti nepřál, nabízí jedno z vysvětlení kroků premiéra komentátor. Současný ministr zahraničí Cyril Svoboda je pro něj přijatelný a čitelný. List připomíná, že Svoboda je rivalem šéfa lidovců Miroslava Kalouska. Udržení Svobody ve vládě tedy znamená omezení vlivu Kalouska," píše list.

Pochybnosti o tom, zda se Grossovi podaří před vlastní stranou obhájit výsledky vyjednávání o nové vládě, vyjadřují Hospodářské noviny. Gross bude muset obratně přesvědčovat vedení své strany o tom, že zisk ministerstva pro místní rozvoj je úspěchem. Když však uvážíme, že sociální demokracie nechala padnout vládu jen proto, aby se zbavila Vladimíra Špidly, je možné vše, píší Hospodářské noviny. Vyjednávání o ministerstvech bylo podle Mladé fronty Dnes "bezobsažným zápasem o funkce". Nic razantního od nové vlády nelze očekávat. "Je to vláda drobných neviditelných pohybů, pletich, taktických přesunů a bitev ve sklenici vody," míní list. Jedinou změnou bude omlazení kabinetu. Mladé tváře však do vlády nekatapultovala svěžest a elán mládí, ale "politická nehybnost". Nová vláda se vyznačuje jen bojem o funkce a osoby. A tato skutečnost může být příčinou její budoucí vratkosti, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Vzdělání se v Česku začíná vyplácet. Podle Lidových novin se čerství absolventi vysokých škol mohou těšit na lepší výplatu než jejich předchůdci. V porovnání s předchozími lety totiž roste velikost jejich příjmů během prvního roku zaměstnání. O výši mzdy rozhoduje především studijní obor. S odvoláním na údaje společnosti Trexima deník informuje, že nejvyšší sumu na výplatní pásce mají piloti či navigátoři, kteří si v prvním roce svého zaměstnání přijdou na více než 42.000 korun. Trexima ale upozorňuje, že se jedná jen o malou skupinu lidí. Na čelní místa dále patří architekti, farmaceuti či projektanti výpočetních systémů. Žádanými a dobře placenými jsou také absolventi technických fakult. Absolventi ekonomických směrů se podle Lidových novin také řadí k lépe honorovaným zaměstnancům, přesto mají na trhu práce problémy s uplatněním. Důvodem růstu nástupních platů může být paradoxně snaha firem ušetřit na nákladech. "Nikdo platy nezvyšuje dobrovolně, ale může to být z důvodu, že roste poptávka po čerstvých lidech. Ti sice můžou zpočátku dělat chyby, ale jsou levnější než zkušení pracovníci," řekla Lidovým novinámředitelka poradenské společnosti Mercury Group Alice Hamidová.

Mladá fronta Dnes píše o rostoucím násilí. S otřesem mozku skončila například lékařka znojemské nemocnice po útoku agresivního pacienta. Muž chtěl přednostní ošetření. Když mu doktorka nevyhověla, udeřil jí pěstí. Pak utekl, ale vzápětí se šel udat na policii. Policejní statistiky jsou neúprosné. Zatímco v roce 2003 policisté řešili od začátku ledna do konce června jedenáct tisíc trestných činů, letos jich je o tisíc víc. Z konkrétních trestných činů nejvíce přibylo loupežných přepadení peněžních ústavů a také útoků na policisty. Odborníci nabízejí několik vysvětlení: roste nezaměstnanost a chudší lidé už nenajdou jiné řešení, jak přijít k penězům, než někoho okrást či vyloupit banku. Jak se násilí bránit? Například šéf záchranné služby Plzeňského kraje po sílících útocích na zdravotníky sjednal svým lidem kurzy sebeobrany ve sportovním klubu policie, uvádí Mladá fronta Dnes.


Český hacker, který okrádal světové banky, dostal tři roky vězení. Jak píší Lidové noviny, přes internet nezákonně získal věci za jeden a půl milionu korun. Devětadvacetiletý Petr Jakeš je vzděláním kuchař a začínal bez jakýchkoliv znalostí v oblasti počítačů. Je v invalidním důchodu a od května 2002 do října 2003 se nabourával do počítačových systémů bank z Evropy, USA a Tchaj-wanu. Objednával si různé zboží a služby, které pak z peněz bank platil. Mohl si tak dovolit i několik drahých cest, především na jeho vysněný Island. Výpověď pracovnice pošty, kde si pravidelně věci vyzvedával, pak byla jedním z hlavních důkazů proti němu. Původně mu hrozilo osm let, ale soud přihlédl k jeho zdravotnímu stavu. Muž totiž podle psychologů trpí několika psychickými poruchami.

Mnoho zaměstnanců trápí šikana v práci, píše Mladá fronta Dnes. Například řidiči kamionu Pavlovi jeho nadřízený nevyplácí žádné diety, přestože tráví tři týdny v kuse v cizině. Nedostane na jídlo ani korunu, i když tyto peníze každý měsíc fiktivně přijímá a při výplatě podepisuje vyúčtované diety. Je jedním z obrovského zástupu Čechů, kteří jsou šikanováni v práci. Petře Kameníčkové dal zase zaměstnavatel přesný seznam věcí, které smí mít na pracovním stole, ale které už ne. A také jí nakázal, že do kanceláře si nesmí přinést květinu ani pověsit obrázek na zeď. Ve smlouvě stálo, že za porušení příkazu hrozí vyhazov. Žena z práce raději odešla sama. Své příběhy volali do novin čtenáři, kteří si přečetli o supermarketu, kde chtěli po pokladních s mentruací, aby nosily červené čelenky.


Hygiena v českých restauracích se radikálně změnila, konstatují Hospodářské noviny. I když host poznal změnu pouze na toaletě, kde pro něj nově teče i teplá voda, i kuchyně se kvůli přísnějším normám Evropské unie za poslední rok proměnily. Prodejci sanitární techniky, kuchyňského vybavení a instalatéři přiznávají mimořádně vysoké tržby. Co všechno se muselo v českých restauracích změnit? Přísnější dohled přinesl kuchařům například umyvadla s teplou vodou, samostatné stoly i dřezy na zpracování masa a zeleniny nebo zvláštní místnost na hrubou přípravu zeleniny. To vše a další úpravy musí mít všichni restauratéři hotové, uzavírají Hospodářské noviny.

Ostudou Kutné Hory je zámek patřící bývalému kancléři a potomku známého šlechtického rodu Karlu Schwarzenbergovi. Polorozpadlý objekt obehnaný plechovou ohradou vidí každý rok desetitisíce turistů. Zámek je totiž v sousedství jedné z nejnavštěvovanějších kutnohorskách památek - Kostnice. Schwarzenberg tvrdí, že na opravu nemá peníze, napsaly Deníky Bohemia. Objekt získal v restituci v roce 1993. Od té doby opravil pouze střechu. "Můj majetek je zatížen mnoha památkově chráněnými objekty, které také nutně potřebovaly opravit. Zisk z majetku ale není takový, aby se daly opravovat všechny najednou," řekl Schwarzenberg listu. Místní lidé mu ale zazlívají, že právě v Kutné Hoře vydělal značné peníze prodejem lukrativních pozemků pro výstavbu supermarketů, ale použil je k obnově nemovitostí na jiných místech.


Teplá na Karlovarsku
Francouzská herečka Jacqueline Bissetová, filmová hvězda 70. let, a několik českých herců budou natáčet nový film v klášteře Teplá na Karlovarsku. Jak píšou Deníky Bohemia, film režiséra Johna Irvina má pracovní název Smějící se voda a je detektivním příběhem z dívčího penzionu, který se odehrává na přelomu 19. a 20. století. Z českých herců se ve filmu objeví například Marek Vašut, Lucie Vondráčková a Tomáš Hanák. Jacquellin Bissetovou režisér Irvin obsadil do role velmi přísné ředitelky baletní školy. Peníze, které od filmařů klášter získá za pronájem interiérů, použije na další opravy objektu. "Filmaři s námi mají dobré zkušenosti a několik štábů už tady v uplynulých letech točilo. Běžný život mnichů to sice trochu naruší, ale chápou, že peníze půjdou na dobrou věc," řekla vedoucí návštěvního provozu kláštera Helena Adamíková. Letní měsíce přilákaly do Česka více turistů, než je obvyklé - uvádějí Lidové noviny. Důvody, proč se situace oproti loňskému roku v příjezdové turistice výrazně zlepšila, je podle ministerstva pro místní rozvoj například Kampaň České republiky jako vhodné a bezpečné destinace pro dovolenou v zahraničních médiích. Podle hoteliérů je však důvod větší návštěvnosti více prozaický. Letošní léto přineslo proměnlivé počasí, a tak někteří turisté místo za koupáním v moři odjeli za kulturou a historií.

Otrav houbami podle Práva v těchto dnech v Česku přibývá. Někdy stačí vypláchnout žaludek, jindy je léčení složitější. Každoročně však zaznamenávají nemocnice tragické případy, kdy už ani špičková lékařská věda nepomůže. Letos si zatím naštěstí houby smrtelnou daň u nás nevybraly. Podle mykologa Jiřího Polčáka si lidé musejí dát v těchto dnech při houbaření pozor, protože začíná růst mochomůrka zelená. Ta patří k našim nejjedovatějším druhům a nezkušení houbaři si ji někdy pletou se žampionem nebo holubinkou. Prakticky v každém větším městě existují mykologické poradny, téměř pravidelně je tam napilno nejvíce v pondělí, připomíná Právo.