Přehled tisku

Titulní stránky dnešních novin reagují na tragickou smrt trenéra českého národního hokejového týmu Ivana Hlinky. Vracejí se také k osobě šéfa Úřadu vlády Pavla Přibyla. Ten Mladé frontě Dnes potvrdil, že v lednu 1989 velel rotě, která zasahovala na protikomunistické demonstraci.

Titulní stránky dnešních novin reagují na tragickou smrt trenéra českého národního hokejového týmu Ivana Hlinky. Vracejí se také k osobě šéfa Úřadu vlády Pavla Přibyla. Ten Mladé frontě Dnes potvrdil, že v lednu 1989 velel rotě, která zasahovala na protikomunistické demonstraci. "Dneska vidím, že to dobré nebylo," uvedl Přibyl v Mladé frontě Dnes ke svému předlistopadovému působení u pohotovostního pluku. Odstoupit z funkce však hodlá jen pokud by si to přál premiér nebo vláda. Přibyl to řekl v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Uvedl, že u pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti (VB) zůstal hlavně kvůli sportu. Po absolvování střední policejní školy už Přibyl u útvaru nemusel být, ale protože mu "nabídli slušné místo a možnost trénování", zůstal. "Byl jsem velitelem čety a byl jsem pověřen velením roty," řekl dále Přibyl a potvrdil, že během takzvaného Palachova týdne v lednu roku 1989 proti demonstrantům skutečně zasahoval. "Bylo mi řečeno, kudy máme jít, co máme uzavřít, jakou ulici," popsal Přibyl úkoly roty. Šéf Úřadu vlády rovněž popřel, že by bil demonstranty. "Stál jsem za svými kolegy tak patnáct metrů, abych na všechny při zásahu viděl," řekl v deníku.


Ekonomické komentáře rozebírají zejména názory prezidenta Václava Klause na obměnu členů bankovní rady České národní banky. Prezident Klaus v rozhovoru pro pondělní vydání týdeníku Euro řekl, že v bankovní radě musí dojít k nemalé obměně. Práci by měl podle něj dělat někdo pragmatičtější a zkušenější, než je současné vedení. Podle Lidových novin se prezidentův výrok dá přeložit tak, že jeho prezidentský předchůdce Václav Havel dosadil do vedení banky špatné lidi. Nyní přichází čas k nápravě. "Není přitom pochyb, že Klaus si jmenování členů bankovní rady vychutná. Prezident se ovšem začíná chovat stejně jako Havel, jehož rozhodnutí jmenovat Zdeňka Tůmu kritizoval. Obvinil tehdy Havla ze zpolitizování centrální banky. Právě Klaus ale nyní rozehrává politickou hru," píše list. "Rozdává přitom i rány pod pás, když za recesi v roce 1997 viní jen ČNB. Ať už přitom byla její role jakákoli, hlavní příčinou ekonomického poklesu bylo nedotažení ekonomické transformace ze strany Klausových vlád," dodávají Lidové Noviny.

"Soudě dle prezidentova výroku bude osud současné bankovní rady brzy zpečetěn," míní také Hospodářské noviny. "Ale to se dalo předpokládat. Hlavě státu bude asi stačit, že současní členové rady mají na svém jmenovacím dekretu podpis Václava Havla. Podle píle, kterou Václav Klaus věnuje jmenování ústavních soudců, může také zůstat vedení české národní banky dlouho neobsazeno," domnívá se list. Na druhou stranu je Klaus ekonomem a v ekonomické obci má známých dost, dodává list. "ČNB ale není to, co bývala. Všechny velké banky jsou naštěstí pod kontrolou renomovaných zahraničních firem, na základě mezinárodních smluv jsme povinni přijmout euro a již brzy bude naše monetární politika de facto diktována zvenčí," shrnuje komentář Hospodářských novin.


Víc než 2500 lidí propustily za uplynulý rok největší tuzemské banky. Finanční ústavy ve snaze šetřit snižují své mzdové náklady a propouštějí hlavně pracovníky ve svých centrálách. Jak informují Lidové Noviny, největší vlnu odchodů zaznamenaly Česká spořitelna a Komerční banka. "Pořád je v bankovním sektoru přezaměstnanost, takže prostor pro další snižování existuje. Například v případě České spořitelny se mluví o poklesu o deset procent během dvou let," cituje deník analytika Wood & Company Tibora Bokora. Největším zaměstnavatelem zůstává Česká spořitelna. Jako jediná zaměstnává celkem přes 10.000 pracovníků, i když tato data zahrnují celou finanční skupinu spořitelny.Další finanční ústavy naopak zaměstnance přijímají, když ve snaze získat co nejvíc klientů rozšiřují síť svých poboček. Nejvíc nových lidí přijala za posledních 12 měsíců eBanka. Ta zvýšila stavy téměř o polovinu.


Hospodářské noviny konstatují, že spekulativním nákupům nemovitostí odzvonilo. Zatímco před pěti lety mohli majitelé pozemků své nemovitosti prodat bez větších problémů firmám, které se na jejich skupování specializovaly, dnes je problematické pozemky na trhu prodat. Počet takových firem totiž prudce klesá. Důvodem je malý zájem konečných investorů, kteří na volných pozemcích postaví obchodní centra, logistické parky nebo byty. Velcí investoři totiž nyní v porovnání s minulými léty staví své projekty výlučně v atraktivních lokalitách a zásadně na objednávku. Jedinou výjimkou je stále ještě trh s byty. Za posledního půl roku do Česka přišlo několik investorů především z Velké Británie a Irska, kteří skupují rozestavění bytové projekty.


Mladá Fronta Dnes uvádí, že už téměř rok rozplétá policie skandál s podvodným vyplácením pojistek z období záplav 2002. Teď přišla se závažným obviněním. Z trestného činu pojistného podvodu obvinila rodinnou přítelkyni premiéra Stanislava Grosse Libuši Barkovou. Čtyřicetiletá žena vyinkasovala podle policie na základě falešných údajů téměř osm milionů. Vyšetřovatelé tvrdí, že jde o podvod, protože majetek Barkové nebyl zasažen přírodními živly, jak to tvrdila pojišťovně. Vyšetřování podvodu ještě minulý týden popírala. Obvinění z trestného činu přitom převzala už 3. srpna. Za pojistné podvody hrozí Barkové až dvanáct let vězení, připomíná Mladá Fronta Dnes.


Dvojici, která vyráběla padělky vzácných poštovních známek, dopadla v těchto dnech jablonecká policie. Pětasedmdesátiletá žena a o 20 let mladší muž z Příbrami opatřovali známky i falešnými atesty pravosti. S falzifikáty obchodovali nejméně rok, uvádí Deníky Bohemia. Dvojice byla podle policie dopadena především kvůli vlastní neopatrnosti. "Obviněná pětasedmdesátiletá žena z Příbrami minulý týden navštívila jeden z filatelistických obchodů, kam přišla za účelem prodeje vzácné emise známek Pošta Československá 1919," řekla jablonecká policejní mluvčí Ludmila Knopová. Žena se podle policistů dopustila zásadní chyby, protože v obchodě neprodávala vzácné známky poprvé. "A právě prodavač ve filatelistickém krámku ji poznal, neboť si pamatoval, že vloni v srpnu mu již jednu sadu známek prodala."


Kvůli teplému počasí bez srážek vysychají v Libereckém kraji studny. Obyvatelé některých obcí mají obavy, že pokud nezaprší, zmizí z jejich studní voda úplně. Například v Šimonovicích na Liberecku musejí lidé užitkovou vodu například na splachování toalet či zalévání zahrad nosit z potoka, protože to, co zbývá ve studních, stačí sotva na vaření. Informuje o tom Mladá Fronta Dnes. "Naštěstí si lidé pomáhají. Kdo vodu má, tak ji poskytne sousedům, kteří jsou na tom hůře," řekl listu Jan Čihák ze šimonovického obecního úřadu. Nedostatek vody v těchto dnech řeší také Severočeské vodovody a kanalizace, které vozí do obcí vodu v cisternách a doplňují vodojemy.


Hygienici v Ústeckém kraji začali kontrolovat diskotéky a další zábavní podniky, kde podle nich hrozí největší nebezpečí nákazy meningokokovým onemocněním. Při šetření už hygienici odhalili pět zařízení, jež jsou v provozu bez kolaudačního povolení, píše Mladá Fronta Dnes. Kontroloři navštívili 46 zařízení a zaměřili se zejména na to, jakým způsobem jsou diskotéky odvětrávány, jak je čištěna ventilace a podobně. Řada nakažených totiž před vypuknutím onemocnění nějaký klub navštívila. Od začátku roku do konce července zaznamenali hygienici v Ústeckém kraji 11 onemocnění meningitidou, připomíná deník. Pět z nakažených zemřelo.


Prodej luxusních aut klesá, konstatují Deníky Bohemia. Naopak roste odbyt lehkých užitkových vozidel. Jak to spolu souvisí? Velmi úzce. Z luxusu lze udělat užitek mávnutím proutku, do vozu se totiž přidělá přepážka, která oddělí nákladový prostor od toho pro cestující. Plátce DPH pak může požadovat vrácení 19 procentní sazby. Kupující s požehnáním zákona ušetří i statisíce. O stejnou částku však přichází státní pokladna. Této výhody, kterou zákon o dani z přidané hodnoty velkoryse poskytuje, ačkoliv státnímu rozpočtu je každá koruna dobrá, mohou však využít pouze plátci DPH. Ostatním nezbývá než koupit vozidlo za plnou cenu a přispět do státního rozpočtu.


Průměrný Čech si v roce 2011 vydělá jen 34 procent toho, co průměrný Rakušan, informuje deník Právo. I za sedm let tak budou mzdy u našich jižních sousedů stále mnohem vyšší než v sousedních zemích. Nejlépe na tom budou ve Slovinsku. K tomuto závěru došla rakouská Dělnická komora ve své studii o vývoji platů ve střední Evropě. Za 7 let má Vídeň uvolnit svůj pracovní trh pro nové členy Evropské unie. Poloviny toho, co v průměru bere občan Rakouska, se Češi dočkají až v roce 2020, konstatuje Právo.