Přehled tisku

foto: ČTK

Páteční české noviny si všímají hlavně smrti vůdce Palestinců Jásira Arafata. Tisk se zamýšlí například nad Arafatovými životními osudy, jeho snahou zničit Izrael či nad jeho postavením v rámci palestinského národa. Připomínají jeho zásluhy o krátký pokus o mír na Blízkém východě i jeho teroristické kořeny.

foto: ČTK
"Jásir Arafat byl terorista a vrah. A válečník," začínají svůj komentář Lidové noviny. Ve své "hvězdné hodině" však pochopil, že Izrael zničit nedokáže. Začal proto vyjednávat a to mu vyneslo Nobelovu cenu. Nakonec však jednání o míru ztroskotala a Arafat dal "příkaz znovu vraždit". Zemřel, jak začal. Jako vůdce teroristů. Bůh mu odpusť, uzavírají Lidové noviny.

Důležitější než smrt Arafata je to, co po ní bude následovat, míní Mladá fronta Dnes. Palestinci osiřeli a budou si muset nanovo zodpovědět základní otázku: Chceme dva státy, náš a izraelský? - uvažuje komentátor. Při zodpovězení této otázky hodně napoví už jmenování Arafatova nástupce. Nový palestinský vůdce bude muset především získat autoritu a důvěru u svého lidu a být připraven k velkému kompromisu s Izraelci. Nová situace dodává optimistům křídla. Ale zkušenost učí, že Blízký východ je pohřebištěm zklamaných nadějí, varuje Mladá fronta Dnes.

Pro Hospodářské noviny je situace po smrti Arafata charakteristická především nejistotou. "Po Arafatovi jen otázky," zní titulek jejich komentáře. Jásir Arafat udělal z palestinského problému trvalé téma světové politiky. Všechna další hodnocení jeho osobnosti jsou už přinejmenším rozporná, glosuje list Arafatův životní boj.

Senát
Senát občas přece jen dokazuje, že není jen na dvě věci, totiž na nic a na draka, a vládní koalice naznačuje, že jí nechybí schopnost kompromisu. Výsledek: už schválené enormní zvýšení platů policistů, hasičů, celníků a vězeňské stráže může být odloženo o rok, mělo by vstoupit v platnost až prvního ledna 2006, píše ve své glose komentátor deníku Právo Jiří Hanák a pokračuje: Doufám, že radostí nebude křepčit předseda lidovců Miroslav Kalousek. Z boje proti onomu zvýšení platů učinil výrazné předvolební politikum, neváhal přitom sáhnout ani po hrubé demagogii ("peníze pro předlistopadové esenbáky"), nedá se však popřít, že v mnohém měl pravdu. Protože stát, který policisty platí nesrovnatelně lépe než učitele, hledali bychom spíše mezi státy autoritativními. Tím Česká republika dozajista není, i když modří ptáci to s oblibou naznačují. Odkladem by získal Parlament rok času, aby změnil paragrafy týkající se tzv. výsluh policistů. To byl ten bolavý bod celé kauzy. Pokud by až po této úpravě zákon za rok vstoupil v platnost, nebylo by zvýšení platů zmíněným složkám už tak dramatické, zejména v kombinaci se stovkami hodin odsloužených přesčasů. Řekl bych, že nevítězí Kalousek, neprohrává koalice, vítězí zdravý rozum. A naše peníze v rozpočtu, uzavírá Jiří Hanák v deníku Právo.

"Dubčekova role v událostech posledních několika dnů zůstává nejasná. Přestože udržuje kontakty s nově založeným Občanským fórem a jeho slovenským protějškem Veřejnost proti násilí, do Prahy doposud nepřijel, aby tam vystoupil na veřejných shromážděních, i když ho Občanské fórum pozvalo s tím, že je tu kdykoli vítán." Takto se podle Lidových novin na události podzimu 1989 dívala americká ambasáda. Těžila také ze zpráv, které jí poskytovali informátoři, například kdosi z Obrody. Ten "sdělil, že Dubček by mohl být, pokud jde o jeho budoucnost, v kontaktu s bývalým předsedou vlády Štrougalem..." Depeše podepsané tehdejší velvyslankyní Shirley Temple-Blackovou předpovídaly i politickou budoucnost Václava Havla: "Slíbil, že jakmile se uskuteční svobodné volby, podá demisi. Jeho cílem je, jak říká, vrátit se ke psaní a k divadlu. Avšak to, jak hladce vstoupil do politického života, nás vede k domněnce, že by v prezidentské funkci mohl najít zalíbení, takže by pak pro něj bylo těžké z ní odejít." Knižní soubor amerických depeší v pátek vydala Knihovna Václava Havla v dvojjazyčné edici, uvádějí Lidové noviny.

Vám je do toho prd, odpověděl pravděpodobný budoucí premiér Mirek Topolánek redaktorovi Hospodářských novin na otázku o letácích kandidáta ODS Jana Malypetra, které těsně před druhým kolem senátních voleb pomlouvaly jeho konkurenta Jaromíra Štětinu. Hodně mne to znervóznilo, píše v listu Martin Denemark. A nejen proto, že Štětina je mimořádný, statečný člověk, který si za svými názory může čestně stát. Slovník, který Topolánek použil, přitom není příliš podstatný. Obhrouble mluvícího člověka jsme už premiérem měli, takže nás jen tak něco nepřekvapí. A pokud Topolánek ještě vulgárněji mluví při telefonátech s asistentem, je to jeho soukromý problém. Nesrovnatelně závažnější je způsob, jakým se Topolánek vůči nečisté akci zachoval. K tomu je třeba dodat, že Malypetr odmítl výzvy, aby se se Štětinou osobně střetl nejdříve v televizní a poté v rozhlasové debatě. Zjevně tedy dává přednost letákům... A zatímco lidé Štětinovi nosili letáky, které se už mezi ně dostaly, Malypetr a představitelé ODS se vymlouvali, že jde jen o nátisky. V takové chvíli má předseda přebírat odpovědnost a omlouvat se za hlupáky, místo toho však vzkazuje, že je nám do toho prd. Znovu se ukazuje, jak moc by české politice prospělo, kdyby (nejen) v Senátu bylo - místo stranické šedi - víc osobností. Přitom osobnosti dokázala do voleb nominovat i ODS, takže si celkové vítězství nepochybně plným právem zaslouží. O to víc však mrzí, když se špiní tak nedůstojnou akcí, jako byla ta s letákem pomlouvajícím Jaromíra Štětinu, uzavírá Martin Denemark v Hospodářských novinách.

Česká republika zřejmě zruší asi dvacet svých ambasád a konzulátů. Důvodem jsou škrty v rozpočtu ministerstva zahraničních věcí na příští rok. Ministerstvo už připravilo seznam zastupitelských úřadů, které by mohly zaniknout. Bližší informace však tají, budou však mezi nimi zřejmě také některé generální konzuláty v Evropě, píše Mladá fronta Dnes. "Vláda nám neplánovaně snížila rozpočet na příští rok o dalších 234 milionů korun. Proto bude nutné začít s uzavíráním některých úřadů neprodleně,"řekl listu mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Opozice s vynuceným rušením ambasád souhlasí. "Nemyslím si, že (zastupitelské úřady) musí být v tolika odlehlých místech," vyjádřil se v Mladé frontě Dnes stínový ministr zahraničí ODS Jan Zahradil. Peníze na diplomacii budou klesat i nadále. Navíc by každý rok mělo ministerstvo zahraničí opustit padesát zaměstnanců, píše deník a dodává, že kvůli úsporám by mohla být odložena také rekonstrukce úřadů v Londýně a Washingtonu. Česko má nyní po světě 120 zastupitelských úřadů. Rušení některých z nich bude pro české turisty znamenat především nutnost cestovat na vzdálenější zastupitelství. Díky členství v Evropské unii se však mohou lidé v případě potřeby obracet také na konzulát některé ze členských zemí unie, napsala Mladá fronta Dnes.

Stavba dálnice D47
Dálnici D47 z Lipníka nad Bečvou do Ostravy se nemusí podařit dokončit v roce 2008, jak se loni zavázal ministr dopravy Milan Šimonovský. Ředitelství silnic a dálnic má potíže se schvalovacím procesem. "Správní řízení jsou v případě D47 velmi komplikovaná. Ekologické iniciativy a občanská sdružení mají obrovský zájem se jich účastnit a snášejí připomínky,"řekl deníku PrávoŠimonovský. Podle něj jsou nejhorší jednání s ministerstvem životního prostředí, které je konečným orgánem ve sporech o výjimky z ochrany přírody. "Některé výjimky ještě nemáme, nebo je proti nim podáno odvolání," dodal. Ministr Šimonovský je přesto přesvědčen, že ještě lze dokončit dálnici v roce 2008 i když připustil, že termíny jsou napjaté. "Některé procesy jsme zahájili paralelně a nyní už na sebe nenavazují. Chystáme proto některá mimořádná opatření. Jsme připraveni raději udělat změny v dokumentaci, než stavby zahajovat teprve výběrovým řízením,"řekl ministr Šimonovský deníku Právo.