Přehled tisku

Plně profesionalizovaná armáda nás bude po novém roce stát stále více peněz, připomínají Hospodářské noviny. Každý občan na ní dá ročně na daních 7 tisíc korun. Armádní rozpočet se má do pěti let vyšplhat ze současných 50-ti na 70 miliard korun. Zatímco vojín základní služby dosud pobíral žold 500 korun měsíčně, od ledna bude armádu stát zhruba 26 tisíc korun, dodává deník. To je také jeden z důvodů, proč je o službu u vojska nebývalý zájem. Armáda už teď má za více než 3 tisíce vojáků základní služby náhradu.

Logo KSČM
Deníky komentují především výroky šéfa komunistů Miroslava Grebeníčka. Mladá fronta Dnes mu nevěří a poukazuje na ideologii, ze které KSČM vzešla. Miroslav Grebeníček v sobotu řekl, že se neztotožňuje s tím, co se dělo v 50. letech. Podle listu se komunisté ve chvíli defenzivy před 15 lety "odřekli srpů a kladiv" a dnes zase "lezou ven". Deník se kriticky vyslovuje na adresu marxistických ideálů, ze kterých komunismus vychází, a podivuje se nad tím, co by vlastně chtěl v tomto kontextu Grebeníček občanům nabídnout. "Lidský sen o ráji, který uletěl? Kolchozy? VUML? Výjezdní doložky?," ptá se ironicky Mladá fronta Dnes.

Deník Právo se domnívá, že za Grebeníčkovými výroky můžou stát vnitrostranické důvody. Podle deníku totiž názory moderních komunistických politiků typu Miloslava Ransdorfa nacházejí ozvěnu u významné části členské základny KSČM. Dalším důvodem pak může být snaha zabránit izolaci strany a uchovat si naději na možnou spolupráci s ČSSD. Právo spekuluje i o tom, že za vyjádřením šéfa komunistů mohou stát i důvody čistě osobní. A to v tom případě, že chce Grebeníček přepustit předsednický post někomu jinému a neodcházet ze scény jako "nositel starokomunistického odkazu".


Plně profesionalizovaná armáda nás bude po novém roce stát stále více peněz, připomínají Hospodářské noviny. Každý občan na ní dá ročně na daních 7 tisíc korun. Armádní rozpočet se má do pěti let vyšplhat ze současných 50-ti na 70 miliard korun. Zatímco vojín základní služby dosud pobíral žold 500 korun měsíčně, od ledna bude armádu stát zhruba 26 tisíc korun, dodává deník. To je také jeden z důvodů, proč je o službu u vojska nebývalý zájem. Armáda už teď má za více než 3 tisíce vojáků základní služby náhradu.


S koncem náhradní vojenské služby skončila i náhradní civilní služba, píše deník Právo. Dávala možnost těm, kteří odmítali z osobních důvodů sloužit ve zbrani, pomáhat v nemocnicích či domovech důchodců. Pro tyto instituce však se zrušením civilky zároveň vyschl zdroj levné pracovní síly, kterou musí nyní "za draho" pořizovat na trhu práce. Například v Rehabilitačním ústavu pro postižené v Hrabyni na Opavsku pracovalo průběžně asi 20 civilkářů, teď je nahrazují trvalými pracovníky, pokud se je podaří, za tak nízké platy, které ústav nabízí, sehnat. Civilkáři dostávali tři tisíce korun, stálí pracovníci minimálně 6700 korun, dodává Právo.


Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Česko už zažilo čtyři předsedy vlády, píší Lidové noviny, které si kladou otázku, jakým premiérem by mohl být Mirek Topolánek, který si o tenhle post řekl v neděli na kongresu ODS. Základní předpoklad pro vedení vlády má. Umí jazyky a má i jisté vzdělání, byť ani s jedním nemůže konkurovat třeba prvnímu českému předsedovi vlády Václavu Klausovi. Proti současnému premiérovi Stanislavu Grossovi je na tom ale rozhodně lépe. Důležitější zřejmě budou manažerské schopnosti, míní politolog Bohumil Doležal. Faktem je, že nikdy neřídil žádný větší úřad. Pověstné je Topolánkovo vyjadřování. Byť mu kdekdo vyčítá jisté buranství, pro případné premiérství může být jeho přímá a jednoduchá mluva výhodou. Jeho vláda by musela hodně spořit, aby mohla zavést euro. Budou muset přijít nepopulární kroky a jako premiér bude muset všechno jednoduše vysvětlovat. Topolánkův handicap jsou ale nervy. Nemá je pevné. Pokud parlamentní volby vyhraje, bude nakonec spolupracovat s lidovci a pak ho čeká opravdu tvrdý oříšek, jejich předseda Miroslav Kalousek. Dnes s ním má velké problémy Stanislav Gross. Lidovecký předseda je totiž velmi neústupný ve svých postojích.


Naše školství je poněkud úzce specializovaný podnik. Dokáže "vyprodukovat" menší skupinu matematických expertů, pro praktický život však připravit stále neumí. Mnohem lépe to dokáží například učitelé ve Finsku, Hongkongu či v Koreji. Takovými slovy hodnotí Mladá fronta Dnes výsledky nejnovějšího průzkumu Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj. Na 250 tisíc studentů ze 41 zemí v něm například řešilo, proč se mění den a noc, počítalo výšku schodů, plánovalo cestu do zahraničí či hledalo informace v manuálu od mrazáku. Naši studenti se podle listu ukázali jako nadprůměrně dobří v řešení matematických úloh a vyznají se i v přírodních vědách. Jakmile však mají postupovat bez jasných pravidel - například pochopit a využít přečtený text - zůstávají až v druhé polovině hodnocených zemí. Ačkoli se už řadu let v Česku diskutuje o tom, že starý systém výuky nevyhovuje moderním trendům, většina škol jede stále ve vyjetých kolejích, připomíná deník.


Rodiny s nížšími příjmy si možná příští rok polepší, konstatují Lidové noviny. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach vládě navrhne zvýšení životního minima o dvě stě korun na 4 300. To by znamenalo i zvýšení všech sociálních dávek, které se od něj vypočítavají: přídavků na děti i příspěvků na bydlení. To ale odporuje koaliční dohodě, podle které by se životní minimum i sociální dávky měly v příštím roce zmrazit. Tuto změnu už vláda schválila, připomínají Lidové noviny, a nyní ji projednává parlament. Poslanci ale nejspíš nestihnou zákon schválit do konce roku a toho chce Škromach využít a prosadit nařízení vlády, které by životní minimum od ledna zvýšilo.


Lidem s nemocným srdcem svitla naděje, píše Mladá fronta Dnes. Téměř 8 tisíc pacientů, kteří dosud neměli nárok na nejmodernější léčbu v případě, že se jim zúžily jejich srdeční cévy, mají šanci dostat takzvaný potahovaný stent. Naši lékaři ho sice používají už třetím rokem, dostal ho ale jenom každý 20-tý pacient. Důvodem jsou peníze - zatímco obyčejný stent stojí 37 tisíc korun, stent potahovaný lékem přijde asi na 76 tisíc. Zdravotní pojišťovny proplácely moderní stenty jen velmi úzké skupně pacientů. Teď se to změní. Kardiologové se se zástupci zdravotních pojišťoven dohodli, že od ledna dostanou moderní stenty všichni pacienti, u kterých to bude nutné. Tato dohoda je u nás precendentem, připomíná Mladá fronta Dnes. Dosud totiž o zavádění nových postupů a jejich proplácení rozhodovalo ministerstvo zdravotnictví a Všeobecná zdravotní pojišťovna.


České republice hrozí pokuta od Evropské komise kvůli vytyčování území se zvláštním režimem ochrany přírody v rámci programu Natura 2000. Většina navržených lokalit v pohraničních oblastech u saské hranice totiž nenavazuje na stejné oblasti na německé straně. Návaznost je přitom jednou ze základních podmínek naplnění programu Natura 2000, informuje deník Právo. Podle odborníků problém pramení z toho, že obě země prošly rozdílným historickým vývojem. Zatímco na saské straně se zachovala historická kontinuita osídlení, na české byla většina obcí vysídlena a až do roku 1961 byl dokonce zakázán přístup k hranicím s tehdejší NDR, píše Právo. "V důsledku toho se na německé straně vyskytují menší biotopy v roztroušenější podobě, zatímco na české straně jde o menší množství, ale naopak větších ploch," řekl Právu Oldřich Bušek, který má na starosti tipování území pro Naturu 2000 v Karlovarském kraji. Cílem mezinárodního projektu Natura 2000 je vytvořit souvislou evropskou ekologickou soustavu zvláště chráněných území.


Foto: Evropská komise
Lidové noviny se v ekonomickém komentáři zamýšlejí nad příznivým výsledkem říjnového zahraničního obchodu. Přestože deficit činil 4,1 miliardy korun, je to nejlepší říjnový výsledek za posledních deset let. Komentátor zdůrazňuje, že čeští exportéři slaví úspěchy zejména díky vstupu země do Evropské unie. Právě tam směřuje 86 vyvezených výrobků ze sta. Pozice českých firem se v unii podle komentátora zlepšila nejen díky odbourání byrokratických bariér, ale i zlepšeným povědomím u firem a spotřebitelů. Plusy spojené s unií jsou však podle autora komentáře vyváženy riziky. "Pokud se evropské ekonomice nebude dařit, může na to dojet celé tuzemské hospodářství," upozorňuje. Česká závislost na evropském trhu a především na tom německém je podle něj až příliš velká. Stabilnějšímu růstu by podle Lidových novin proto prospělo, kdyby české firmy našly odbytiště pro své výrobky i za hranicemi evropské unie.


Objednat si na cestu taxík není nic neobvyklého, ale vlak ? I to je u nás možné. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, ojedinělou službu budou moci využít zájemci na západočeské trase mezi oblíbeným léčebným i rekreačním střediskem Konstantinovy Lázně a městem Bezdružice. Pokud se někdo vydá vlakem z lázní do Bezdružic třeba na večerní koncert, podle jízdního řádu by večer už neměl šanci najít zpáteční spoj. Teď si ho může při vestě do Bezdružic u strojvedoucího objednat. A dráhy jsou připraveny vyhovět. Podmínkou je zakoupení nejméně 40-ti jízdenek. To při jednotlivé cestě dělá 400 korun za jednu cestu z Bezdružic do Konstantinových Lázní. A je lhostejné, zda pojede jeden cestující nebo deset lidí, ujišťuje Mladá fronta Dnes. Kolik by stál taxík, už ale zmíněný deník neuvádí.