Přehled tisku

Stanislav Gross
0:00
/
0:00

Komentáře tisku rozebírají především vládní krizi a její příčiny - majetek rodiny premiéra Stanislava Grosse. Mladá fronta Dnes uvádí, že premiérova manželka Šárka kvůli ohrožení politické kariéry Stanislava Grosse údajně končí s projektem výstavby bytového komplexu. Jenže pochybnosti zůstávají: Grossová stále nevysvětlila podivné okolnosti kolem jeho financování. Už koncem března má splatit eBance pětimilionový úvěr. Ten si loni na jaře vzala na koupi nemovitosti, která společně s dalšími dvěma budovami tvoří základ bytového projektu.

Stanislav Gross
Komentáře tisku rozebírají především vládní krizi a její příčiny - majetek rodiny premiéra Stanislava Grosse. Mladá fronta Dnes uvádí, že premiérova manželka Šárka kvůli ohrožení politické kariéry Stanislava Grosse údajně končí s projektem výstavby bytového komplexu. Jenže pochybnosti zůstávají: Grossová stále nevysvětlila podivné okolnosti kolem jeho financování. Už koncem března má splatit eBance pětimilionový úvěr. Ten si loni na jaře vzala na koupi nemovitosti, která společně s dalšími dvěma budovami tvoří základ bytového projektu. Pokud se Grossové skutečně podaří projekt prodat během několika týdnů, úvěr nejspíš splatí z toho, co za něj dostane. S tím však původně nemohla počítat. Z čeho by tedy úvěr za normálních okolností splatila? Z peněz od investora, který by s ní a s trestně stíhanou společnicí Libuší Barkovou do projektu šel? Nebo je schopna pět milionů korun ušetřit za jediný rok ze svých dalších podnikatelských aktivit? To by musela mít příjem nejméně 400 tisíc korun čistého měsíčně. Kolik si Grossová vydělává prodejem čisticích prostředků Amway a zastupováním zpěváků v showbyznysu, to nikdy neprozradila, dodává Mladá fronta Dnes.


Chile chce na jednatřicetiletém českém turistovi Jiřím Šmitákovi vymáhat odškodné za vypálený park, uvádí deník Právo. Oheň se v parku rozšířil od jeho převrženého vařiče a Čech tak v chilském národním parku Torres del Paine způsobil požár, který provinční úřady označily za nejhorší katastrofu tohoto druhu za několik desetiletí. Chilská Rada pro ochranu národních zájmů teď chce na Šmitákovi úhradu mnohamilionové škody vymáhat občanskoprávní cestou a je odhodlána požadovat i zabavení viníkova majetku. Šmiták se správcům parku k zavinění sám přiznal a byl zadržen policií. Hned druhý den musel zaplatit pokutu v přepočtu asi 4 a půl tisíce korun. Poté s vědomím českých úřadů v Santiagu de Chile odcestoval do Argentiny, píše deník Právo.


Česká inspekce životního prostředí po dvou letech od oznámení, že se v Labi vyskytuje nadměrné množství polychlorovaných bifenylů (PCB), zveřejnila, kdo je pravděpodobným viníkem - pardubická chemička Synthesia. Informují o tom Hospodářské noviny. "Původcem je nejspíš Synthesia, ale nikdy to nebudeme schopni říct na sto procent," řekl listu vedoucí oddělení ochrany vod Hynek Beneš. Chemička ovšem kategoricky odmítla, že by právě jejich podnik byl viníkem znečištění Labe jedovatými bifenyly. Připouští pouze to, že se z její výroby dostávají do Labe rozpouštědla. Zvýšené koncentrace PCB oznámila inspekce na podzim 2003, když zjišťovala, jak se katastrofální povodeň ze srpna 2002 podepsala na kvalitě vod. Měření ukázalo několikanásobné překročení limitů mezi Pardubicemi a Neratovicemi. Bifenyly jsou karcinogenní, mohou i narušovat hormonální rovnováhu nebo imunitní systém.


V Česku by mohl začít fungovat systém "soukromých věznic". O jeho zavedení uvažuje podle Mladé fronty Dnes ministerstvo spravedlnosti. Důvod je jednoduchý - stát nemá peníze na vybudování nových věznic a přitom neustále přibývá lidí, kteří si odpykávají svůj trest nebo ve vazební cele čekají na soud. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna by vězení vybudovaly a provozovaly soukromé firmy, kterým by stát dával peníze za každého vězně. Stejný systém funguje v řadě států. Kromě USA, kde je soukromých věznic nejvíc, ho využívají třeba v Austrálii nebo ve Velké Británii. Podnikání ve vězeňství je považováno za velmi výhodné. Ale ušetří tím i stát. Platí sice firmě za každého vězně určitou částku, jeho další náklady na mzdy vězeňské stráže a další výdaje jsou však nulové.


Policie dopadla třicetiletého pokladníka jedné z plzeňských poboček Komerční banky, který za 1 a půl roku peněžní ústav postupně připravil o 22 milionů korun. Jak informuje deník Právo, peníze bral v hotovosti z pokladny, aniž si toho někdo všiml. Bankovní úředník byl obviněn z trestného činu zpronevěry a soudce na něj uvalil vazbu. Společně s ním jsou ještě stíháni dva spolupachatelé, kteří mu pomáhali zakrývat schodek fingovanými výběry peněz. Pokladník v bance působil 12 let a vypracoval se do pozice vedoucího. Náhodou ho odhalila až jedna z kolegyň. Podle deníku Právo měli všichni tři obvinění většinu peněz utopit v hazardu.


Nejvyšší soud zamítl žádost legionáře Aloise Vocáska o obnovu procesu. Jak píší Lidové noviny, důvodem je to, že stosedmiletý Vocásek zemřel dříve, než jeho advokát stačil donést dokumenty potřebné k otevření jeho případu na poštu. Za první světové války přeběhl Vocásek do ruských legií, odkud se vrátil jako hrdina. Druhá světová válka na něj ale měla úplně jiný dopad. V roce 1946 byl totiž odsouzen na doživotí za údajnou kolaboraci - měl prý totiž gestapu udat dva lidi. Z vězení byl propuštěn až v roce 1954 díky prezidentské milosti. Svou vinu vždy popíral a v roce 2001, kdy mu bylo 105 let, začal znovu usilovat o zrušení rozsudku. O očištění jeho jména teď může žádat již jen jeho rodina.


Česká republika se stává jedním z největších evropských výrobců televizorů. Loni se do zahraničí vyvezly televizní přijímače za rekordních 24,3 miliardy korun, což je proti předchozímu roku víc než dvojnásobek. Informují o tom Hospodářské noviny. Přitom po rozdělení státu v roce 1993 v ČR téměř žádná výroba televizí nezůstala. Na Slovensku však v jejich výrobě pokračovala oravská Tesla. Ale v roce 2003 už nejen Slovensko, ale i Rakousko vyvážely o polovinu méně televizních přijímačů než Česko.


Čeští projektanti musí znovu ke zkouškám. Uložil jim to zákon, jinak půjdou na dlažbu, píše v titulcích deník Právo. Bez práce se mohou ocitnout i po desetiletích praxe. Zákon po nich chce, aby se přihlásili do profesní komory, složili zkoušky a zaplatili tisíce za poplatky, které s tím souvisejí. Mnozí projektanti mají rozdělané projekty v hodnotě několika desítek tisíc, ale musí čekat až je do komory přijmou. Ta zase tvrdí, že měli na vstup dost času. Mnozí projektanti argumentují, že své znalosti v minulosti prokázali při přebírání průkazu způsobilosti a v oboru působí řadu let. Navíc občané států Evropské unie u nás tyto zkoušky absolvovat nemusejí.


Počet turistů, kteří se loni ubytovali v českých hotelech, vzrostl až čtvrtinu, a to především v Praze. Vydělávaly hlavně luxusnější hotely, píšou Lidové noviny. Podle údajů Českého statistického úřadu se třetina turistů ubytovala ve čtyř- a pětihvězdičkových hotelech. Význam nižších kategorií hotelů a penzionů především pro cizince podle statistiků klesl. Podle prezidentky Sdružení podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu Miroslavy Luprichové se cestovní ruch vzpamatovává z propadu, který nastal po teroristických útocích na USA v roce 2001. Pro letošní rok však odborníci očekávají pomalejší růst. Ředitel společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek soudí, že počet turistů letos vzroste o čtyři až pět procent na 6,3 milionu.


Rekordní množství napadaného sněhu ochromilo dopravu a způsobilo stovky nehod. Jak píše Mladá fronta Dnes, byly uzavřeny dálnice, letiště i hraniční přechod. Sněžení, se kterým Česko bojuje od pondělní noci, zlomilo historický rekord. Na Labské boudě jsme naměřili 252 centimetrů sněhu, potvrdil klimatolog Českého meteorologického ústavu Luboš Moravčík. Je to nejvíce od roku 1961, kdy se s měřením začalo. Absolutnímu rekordu v dějinách měření se však současná výška sněhu na Labské boudě stále nepřiblížila. Ten totiž drží Lysá hora, kde v březnu roku 1911 naměřili 491 centimetrů.