Přehled tisku

lesy_cr.jpg

Pokutu 400.000 korun udělila Česká inspekce životního prostředí Lesům České republiky za nepovolené změny vodního režimu v Národní přírodní rezervaci Božídarské rašeliniště. Byla to největší sankce, jíž inspektoři z oddělení ochrany lesa udělili loni za poškozování přírody, píše Mladá fronta Dnes. Podnik se domnívá, že pokutu dostal neprávem. Případ se táhne už několik let a není u konce.

Premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross,  foto: Zdeněk Vališ
Hlavním tématem zpravodajství i komentářů novin je krach dohody, která se zrodila v noci na čtvrtek po osmihodinovém jednání lídrů stran bývalé koalice. Za standardních okolností, píšou Lidové noviny, by takový vývoj vyvolal pochyby o důvěryhodnosti, v daném případě sociální demokracie. "Za stávajících okolností řekneme jenom - ano, toto ke Grossově aféře patří," dodává deník. Podle komentáře Práva je otázkou, co si ČSSD od zamítnutí dohody slibuje. "Sází-li na menšinovou vládu, opřenou o komunisty, není to více než asistovaná sebevražda, navíc ohraničená několika týdny či měsíci," píše autor poznámky. Hospodářské noviny připomínají, že preference ČSSD se drží kolem třinácti čtrnácti procent i po několikaměsíční krizi. "Ale v Lidovém domě nevědí, co s nimi," dodává deník. Podle něj nebude podstatné, zda tu bude vláda na pár měsíců, anebo více než rok. "Každým dalším dnem je důležitější, jaká bude vláda, která vzejde z voleb," uzavírá autor glosy. Mladá fronta Dnes poznamenává, že se "premiérování" Stanislava Grosse vůbec nepovedlo. Zklamal podle deníku jako politik i jako obyčejný občan a nezanechal po sobě žádné myšlenkové dědictví - naopak vyvolal velké naštvání a zlobu. "Kdyby byl boxerem, tak by už dávno letěl do ringu ručník, který by jeho trápení ukončil," dodává list.

Premiér Stanislav Gross nabízel podle šéfa ODS Mirka Topolánka v úterý občanským demokratům svůj souhlas s uspořádáním předčasných voleb. Požadoval za to údajně toleranci menšinového kabinetu, který by do voleb vládl pod jeho vedením. Informuje o tom deník Právo. Topolánek listu řekl, že Grossův návrh pro něj byl "katalyzátorem" pro zveřejnění výzvy k vytvoření nepolitické vlády všech stran ve sněmovně s výjimkou komunistů. Gross s tím však nesouhlasí. Taková nabídka podle něj nebyla na stole.


Nevyzpytatelné jsou životní dráhy politiků. Jak píše Právo, vyprávět by o tom mohl lidovecký ministr zahraničí v demisi Cyril Svoboda. Za udržení koalice bojoval jako lev a coby místopředseda lidovců se jako jediný v nejužším vedení strany vzpíral rozbití vlády. V noci na čtvrtek přišel o ministerské křeslo. Debata o jeho resortu trvala podle něj pouze "patnáct vteřin". Ale den na to mu byla v Paříži udělena prestižní cena Evropská politická osobnost roku. Svoboda vedl lidovce rok a půl a je Kalouskovým stranickým rivalem. Ten nad ním zvítězil v souboji o předsednictví. Na podzim už čeká lidovce další volební sjezd. Svoboda však nechce dělat ukvapené závěry a musí si prý všechno pořádně v hlavě srovnat. O své budoucnosti mlčí, ale je více než jasné, že ho čeká post velvyslance.


Premiér Stanislav Gross splatil ve čtvrtek bývalému novináři Rostislavu Rodovi 900.000 korun, které si půjčil na pořízení pražského bytu. Píše to Večerník Praha. Na splacení dluhu si premiér a jeho žena vzali úvěr u zlínské kampeličky Moravský peněžní ústav. Plánovali, že pokud se aktuální věřitel nenajde, poukážou částku na humanitární účely. Případ majetkových poměrů Grosse a podnikání jeho ženy Šárky odstartoval vládní krizi. Peníze, které si Gross údajně půjčil na koupi bytu od svého strýce Františka Vika a ten od Roda, dostane bývalý novinář přesto, že směnku prodal předsedovi neparlamentní politické strany Česká pravice Michalu Simkaničovi. Smlouvu totiž nedávno oba aktéři obchodu před notářem zrušili.


Špionážní aféra, v níž úřady prověřují podezření z vyzvědačství pro totalitní režim v Bělorusku, se rozrůstá. Policie zadržela a obvinila v pořadí druhého bývalého člena vojenské špionážní služby, píšou Hospodářské noviny. Už od listopadu je ve vazbě důstojník Roman Liener. Žalobce potvrdil, že stíhání obou mužů spolu souvisí. Vojenská rozvědka před rokem podala trestní oznámení na Lienera, který roky pracoval v nejutajovanější části tajné služby a pod falešnou identitou vyvíjel aktivity mimo jiné v Bělorusku. Vyšetřování viní Lienera z toho, že okrádal stát o peníze určené k financování tajných operací a odnášel si domů kopie přísně utajovaných dokumentů - včetně strategických, které souvisejí s činností NATO. Další dokumenty našla podle neoficiálních informací policie při domovních prohlídkách u druhého obviněného. Ten měl být jeden čas Lienerovým nadřízeným. Lienerův advokát tvrdí, že jde o pomstu lidé z vojenské rozvědky.


Firma českého ropného a plynárenského magnáta Karla Komárka, která má dosud kořeny v Česku, nově zapouští další odnož v daňově přívětivějším Nizozemsku. Přestěhovala tam zatím podíly ve všech svých strojírenských firmách, což je majetek za více než osm miliard korun. Píše to Mladá fronta Dnes. Karel Komárek zatím nechce odhadovat, jakou úsporu na daních mu tento krok přinese. "Firmy samozřejmě musí platit daně tam, kde podnikají, tak to zatím ukládají zákony. Strojírenské firmy tedy budou danit tady. Není vyloučeno, že holding využijeme pro akvizice, které plánujeme v zahraničí," naznačuje Komárek. Zkoumá další možnosti těžby v Pákistánu, vrtá v oblasti jižních Karpat v Rumunsku a spojil se s německými firmami na průzkum ložisek v Bavorsku. Založil průzkumnou firmu v Rusku, Bahrajnu a Kanadě.


Pokutu 400.000 korun udělila Česká inspekce životního prostředí Lesům České republiky za nepovolené změny vodního režimu v Národní přírodní rezervaci Božídarské rašeliniště. Byla to největší sankce, jíž inspektoři z oddělení ochrany lesa udělili loni za poškozování přírody, píše Mladá fronta Dnes. Podnik se domnívá, že pokutu dostal neprávem. Případ se táhne už několik let a není u konce. V roce 2001 nechali lesníci pročistit odvodňovací příkopy bez toho, aby požádali o povolení odbor ochrany životního prostředí. Předmětem ochrany rezervace v Božím Daru je rašeliniště. Proto je odvodnění kvůli zlepšení produkčních schopností lesa podle inspektorů v rozporu s jejím posláním a je to protiprávní jednání. Rašeliniště mohou existovat pouze tam, kde je nadbytek půdní vody a nedostatek živin. Po odvodnění degenerují.


OECD
I když si lidé v Česku často stěžují na přebujelý byrokratický systém, počet úředníků je pod průměrem Evropské unie, píší Lidové noviny. Vůbec nejvíc lidí zaměstnává stát ve Švédsku, kde ve veřejném sektoru pracuje téměř 32 procent všech zaměstnaných obyvatel. V Česku je to přes 16 procent. Průměr Evropské unie činí 16,7 procenta. Poměrně vysoký podíl zaměstnanců ve veřejných službách odhalila i statistika ve Spojených státech, kde je to 15,7 procenta. Podle studie OECD je to ale patrně dáno velikostí zdejší profesionální armády a policejního sboru. Jak uvádí čeští statistici, není zatím jasné, z jakých údajů OECD vycházela. Záleží totiž na tom, co všechno jde zahrnout do veřejného sektoru.


Unikátní přístroj, který dokáže pacientům srovnat hladinu cukru v krvi, mají k dispozici jako jediní v České republice lékaři v nemocnici ve Šternberku na Olomoucku. Hodnota moderního zařízení je zhruba milion korun. Podle odborníků jeho využití může významně snížit úmrtnost u některých pacientů v kritickém stavu, píše Olomoucký den. "Téměř každý pacient v kritickém stavu trpí zvýšením hladiny krevního cukru, přičemž tyto hodnoty se obtížně snižují," vysvětlil přednosta šternberského oddělení léčebné medicíny a ústavní diabetolog David Stejskal. Přístroj snižující tyto ukazatele na optimální hodnoty v řadě případů sníží úmrtnost až o 40 procent. Přístroj nemocnici na neurčito zapůjčila zahraniční firma, která ji sama oslovila na základě mezinárodních výzkumných aktivit tamních lékařů. V západní Evropě se přístroje stejného typu začaly zavádět teprve nedávno.


Karlovy Vary
V Ostrově na Karlovarsku poslali prostitutky na louky. Radní se problém rozhodli řešit šalamounsky. Zatímco dosud měly prostitutky ve vyhlášce vyjmenované ulice, kde nemohly své erotické služby nabízet, nyní radní přijali vyhlášku, podle které mohou své služby nabízet pouze za městem. Nová vyhláška navíc tato místa vyjmenovala a podle jejich odlehlé polohy je nasnadě, že sexuchtiví západní sousedé je budou jen stěží hledat. Jedná se totiž o několik kilometrů od města vzdálené louky v lokalitě zaniklých obcí.