Přehled tisku

Šéf ODS Mirek Topolánek
0:00
/
0:00

Komentáře úterního českého tisku si všímají výroků českých politiků na adresu euroústavy. Například komentátora deníku Právo zaráží výrok šéfa Občanské demokratické strany Mirka Topolánka, který v rozhovoru pro Lidové noviny o euroústavě prohlásil, že je to obrovský "shit", česky hovno, a zároveň dodal, že v politické soutěži nikdy nebude soutěžit způsobem, že bude "používat větší prasárny". Topolánek aspiruje na největšího komika české politiky, glosuje jeho výroky komentátor deníku Právo.

Komentáře úterního českého tisku si všímají výroků českých politiků na adresu euroústavy. Například komentátora deníku


Pravice se chystá zaplatit důchody daní z jídla. Mladá fronta Dnes píše, že jestli opoziční ODS vyhraje volby a vytvoří většinovou vládu s lidovci - a preference tomu napovídají - lze čekat velké změny daňové a důchodové politiky. Občanští demokraté a nově i lidovci chtějí změnit sazby daně z přidané hodnoty. Učinili tak v rámci upřesněných plánů, jak provést důchodovou reformu a přitom nezruinovat státní rozpočet. Lidovci vůbec poprvé otevřeně naznačili možnost zvednout nižší sazbu DPH, která nyní činí pět procent. To je přirážka, která je obsažená v cenách potravin, léků a stavebních prací. ODS ji navrhuje zvýšit na patnáct procent, lidovci počítají s osmi procenty, uvádí Mladá fronta Dnes.


Největší loterijní firma v Česku ukázala, jak je současný zákon upravující hazardní byznys nedokonalý. Jak připomínají Hospodářské noviny, Sazka Arénu uznalo ministerstvo financí i poslanci za veřejně prospěšnou stavbu. Část výtěžku ze sázek, které Sazka musí podle zákona odvádět na dobročinnost, tak zaplatí halu, kterou živí vesměs čistě komerční akce jako jsou koncerty a hokejové zápasy. Ministerstvo financí přiznává, že zákony umožňují nejednoznačný výklad. Tvrdí ale, že zasáhnout nemůže. Vše je v souladu s platnými zákony a ministerstvo jejich výklad nemůže zužovat, píší Hospodářské noviny.


Premiér Jiří Paroubek
Ptejte se premiéra - odpoví v soukromé televizi. Lidové noviny zjistily, že po Mariánu Čalfovi se Jiří Paroubek stane dalším tuzemským premiérem, který bude přes televizní obrazovku pravidelně promlouvat přímo k lidem. Na dotazy občanů chce předseda vlády zdarma odpovídat dvakrát měsíčně na parlamentním televizním kanálu. Natáčet se bude ve Strakově akademii, čtvrthodinový pořad bude moderovaný a kvůli časovému vytížení premiéra předtáčený.


Komentátor Mladé fronty Dnes se zamýšlí nad deregulací nájmů. Současný návrh ministra pro místní rozvoj Radko Martínka podle něj není žádným odvážným pokusem o rychlé odstranění diskriminace majitelů domů a těch, kteří neměli to štěstí a kdysi nezískali dekret s regulovaným bytem. Martínkův návrh je podle autora spíše pokusem začít něco dělat a lavírovat mezi nespokojenými nájemníky na jedné a majiteli na druhé straně. Martínkovu návrhu však podle něj nelze upřít, že je dosud nejpropracovanější koncepcí deregulace, která se pokouší vnést do vztahu majitel-nájemník jasná pravidla licitování o ceně a zohledňuje i atraktivitu jednotlivých lokalit, dodává komentátor Mladé fronty Dnes.


Rčení já na bráchu, brácha na mně, platí i v politice. Podle deníků Bohemia se ministryně informatiky Dana Bérová postarala o obživu svému kamarádovi a předchůdci exministru Vladimíru Mlynářovi. Za 380 korun za hodinu a na živnostenský list jí bude Mlynář na ministerstvu radit s digitalizací v České republice. Představitelům ostatních stran se to nelíbí. Podle nich je ministerstvo instituce založená pro kamarády. Nejkřiklavější bylo kdysi obsazení funkcí náměstků Mlynáře Dušanem Chmelíčkem a Danou Bérovou. Tu potom Mlynář prosadil i do vlády jako svou nástupkyni. Přitom Bérová je manželkou jeho dlouholetého přítele a lobbisty Jana Dobrovského, uvádějí deníky Bohemia.


Soudkyni Krajského soudu v Plzni Vlastu Formánkovou čeká podle deníku Právo nelehká cesta do funkce ústavního soudce. Její jmenování navrhl minulý týden prezident Václav Klaus. V roce 1980 poslala tehdy šestadvacetiletá soudkyně do vězení hospodského za nadávky komunistům na 10 měsíců nepodmíněně, krajský soud v odvolání trest snížil o čtyři měsíce. O 11 let později soud muže plně rehabilitoval a rozsudek zrušil. Formánková sama na svém rozhodnutí nevidí nic špatného. S tím ale nesouhlasí vdova po odsouzeném muži, který si odseděl půl roku na Borech, konstatuje deník Právo.


Školky už skoro nepřibírají další děti. Lidové noviny píší, že mateřinkám skončil v těchto dnech zápis. Ten ukázal, že dětí se hlásí tolik, že ty menší musely školky odmítat. Přednostně berou děti v předškolním věku, rodiče těch mladších musejí - zejména ve větších městech - doufat, že se nějaké místo uvolní. Příští rok může být ale nápor nových dětí ještě silnější. Od ledna totiž začne platit novela, podle které mohou matky na mateřské dát své dítě do školky na čtyři hodiny denně, aniž by přišly o dávky. Nyní na to mají nárok jen pět dní v měsíci, uvádějí Lidové noviny.


Vědci udělali další podstatný krok k tomu, aby se klonování lidských zárodků pro lékařské účely mohlo snad už za pár let dostat do nemocnic. A to jako účinná léčebná technika, která pomůže ochrnutým, pacientům po infarktu, s cukrovkou, s Parkinsonovou chorobou..., píší ve své poznámce Hospodářské noviny a pokračují: Odpůrci léčebného klonování by nyní měli konečně připustit, že nemají právo kolem něj budovat nesmyslné bariéry. V klonování vidí přízrak jako vystřižený z pokusů nacistického lékaře Mengeleho. Přirovnávají je k nápadu zabít dítě a vyříznout z něj orgány pro transplantaci. V zájmu nemocných ovšem je, aby jejich názor nezvítězil. A aby lépe pochopili, oč jde, a alespoň vědcům nebránili ve výzkumu, píše dále autor poznámky. Lze podle něj pochopit, že pro někoho je pocitově těžko stravitelná představa embrya ve zkumavce, které vzniklo jen proto, aby z něj lékaři získali léčivé buňky. Podobně bylo před pár desetiletími nepříjemné vědomí, že lékaři vyříznou mrtvému člověku srdce, voperují je někomu jinému a zachrání ho před smrtí. Dnes veřejnost považuje transplantace za úspěch lékařské vědy. Ano, existují lidé, kteří se s nimi nesmířili. Kdo tedy raději umře, než aby měl v těle cizí orgán, může transplantaci odmítnout. Nesmí však zakazovat jiným, aby se takto léčili. A totéž by mělo platit i pro klonování lidských embryí, soudí autor poznámky Hospodářských novin.


Lysá hora
Pravidelná autobusová linka bude zřejmě už brzy vyvážet lidi z Raškovic na Frýdecko-Místecku až na vrchol Lysé hory. Nový spoj bude jezdit jednou týdně. K jeho spuštění je nutný ještě souhlas vlády, která by měla návrh ministerstva životního prostředí projednat do poloviny června. Uvádí to deník Právo. "Je to iniciativa senátora Františka Kopeckého, který usiluje o rozvoj turistického ruchu v Beskydech. Správa Chráněné krajinné oblasti Beskydy i ministerstvo životního prostředí projekt podpořily, ale podle novelizovaného zákona to ještě musí schválit vláda," řekl listu předseda občanského sdružení Lysohor Vlastibor Konečný. Lidé v Beskydech věří, že linka přispěje k oživení Lysé hory, kde je možné se i ubytovat. Možnost vyvézt se na Lysou horu autobusem vítají i senioři a obyvatelé domovů důchodců v regionu. Lysá hora totiž má nadmořskou výšku 1324 metrů nad mořem a stoupání na vrchol je poměrně náročné, připomíná deník Právo.