Přehled tisku

Premiér Jiří Paroubek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentáře tisku se věnují sporu, do něhož se kvůli zahraniční politice dostali premiér Jiří Paroubek a prezident Václav Klaus. Podle komentátora Mladé fronty Dnes oba aktéři překračují míru, Klaus je příliš agresivní a Paroubek mu zase nemá co zakazovat zahraniční cesty. "Pokud chce Paroubek nad Klausem zvítězit, musí ho porazit důvody, nikoliv něčím tak trapným, jako je zákaz zahraničních cest," soudí autor glosy.

Premiér Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Komentáře tisku se věnují sporu, do něhož se kvůli zahraniční politice dostali premiér Jiří Paroubek a prezident Václav Klaus. Podle komentátora Mladé fronty Dnes oba aktéři překračují míru, Klaus je příliš agresivní a Paroubek mu zase nemá co zakazovat zahraniční cesty. "Pokud chce Paroubek nad Klausem zvítězit, musí ho porazit důvody, nikoliv něčím tak trapným, jako je zákaz zahraničních cest," soudí autor glosy. Podle komentátora Práva Paroubkova překvapivá hrozba, že prezidentovi omezí zahraniční cesty, otřásla Klausovou autoritou. Paroubek podle něj dobře ví, že se může opřít o odpovědnost vlády i svou za zahraniční politiku země. "Naopak prezidentovi ústava veškerou odpovědnost odpouští, což je sice pohodlné, ale jeho kuriózním výrokům, třeba o euroústavě, to bere věrohodnost," domnívá se autor glosy.


Prezident České lékařské komory David Rath poslal premiérovi Jiřímu Paroubkovi dopis, ve kterém mu pohrozil, že ČSSD ztratí podporu lékařů. Varuje ho, že pokud vláda nedá lékařům, co chtějí, oni se zasadí o to, aby ČSSD prohrála volby, píšou Lidové noviny. Na dotaz listu se Paroubek k dopisu nevyjádřil. Rath Paroubka v dopise přesvědčuje, že lékaři a zdravotníci mají významný vliv na veřejnost. "Vliv lékařské, potažmo zdravotnické profese je srovnatelný s vlivem médií. Zkušenosti z posledních 15 let svědčí o tom, že bez spojenectví se zdravotníky se nedají vyhrát žádné volby," citují Lidové noviny z dopisu. Mezi Rathovy požadavky je uvalení nucené správy na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, novela seznamu výkonů s více než stoprocentním nárůstem ceny práce lékařů či zvýšení platů zdravotníků. Premiér Lidovým novinám pouze vzkázal, že pracuje na tom, aby celý problém s ministryní Miladou Emmerovou vyřešil.


Prezident Václav Klaus odmítá čestné občanství, které mu chce udělit blanenská radnice v sobotu při jeho návštěvě na oslavách sto let od povýšení Blanska na město. Jak píše Právo, v dopise adresovaném starostce Klaus píše, že čestné občanství s největší pravděpodobností nepřijme. Jak potvrdil místostarosta Ivo Polák, důvodem je výsledek hlasování v blanenském zastupitelstvu o udělení této pocty. Ten byl velmi těsný. Prezident proto nechce rozdělovat politickou scénu ve městě.


V kauze Berdychova gangu vypovídalo už 41 policistů. Případ je tak v dějinách kriminalistiky zcela ojedinělý, uvádí deník Právo. Ministr vnitra František Bublan zprostil v této kauze mlčenlivosti už 4 desítky mužů zákona, mezi kterými jsou i vysocí policejní důstojníci z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a z policejního prezídia. Tento počet navíc vůbec nemusí být konečný. Advokáti hodlají žádat Bublana, aby zprostil mlčenlivosti další zatím neupřesněný počet policistů. Takzvaný Berdychův gang má podle obvinění na svědomí vraždy, loupeže a vydírání bohatých podnikatelů. Kauza je ojedinělá hlavně podezřením, že se tentokrát s podsvětím spolčili i bývalí elitní detektivové, kteří možná gangu šéfovali. Zpočátku byl za hlavního organizátora považován jednatřicetiletý Berdych, kterému loni v prosinci prvoinstanční soud vyměřil v jiné kauze 11 let vězení. Postupně se ale začaly karty obracet v neprospěch stíhaných policistů.


Jako revoluční čin hodnotí Mladá fronta Dnes nový stavební zákon, který připravuje ministerstvo pro místní rozvoj. Stavební činnost patří totiž podle listu mezi nejvíce regulované oblasti. Stavebník již nebude dělat to, co mu stát dovolí, nýbrž to, co mu stát nezakáže. Doposud to bylo naopak. Stavení zákon je podle komentátora "první vlašťovka dobré změny". "Takových ptáků potřebujeme celá hejna. Nejen ve stavebnictví, ale všude. Vláda, která to pochopí, bude mít úspěch," uzavírá komentátor.


logo Sazky
Sazka má potíže s novou službou, od které si slibovala, že pomůže zaplatit Sazka Arenu. Požádala proto antimonopolní úřad, aby prošetřil, zda se konkureční firmy nesnaží zablokovat její projekt videoloterijních terminálů. O nové herní zařízení je totiž nižší zájem, než firma očekávala, informují Hospodářské noviny. Loni v prosinci Sazka oznámila, že na trhu chce mít letos 2000 těchto zařízení. Podle údajů ministerstva financí jich je ale zatím v provozu jen 310. Nízký zájem o terminály může souviset také s tím, že lidé toto zařízení zatím skoro vůbec neznají. I přesto má podle odborníků novinka budoucnost, dodává list.


Jak v této souvislosti píše Mladá fronta Dnes, v Česku přibývá novorozenců. Potomky teď totiž přivádějí na svět populačně silné ročníky z poloviny 70. let. Demografové se proto už teď radují, že porodnost v nejbližších pěti letech možná překoná jejich nejoptimističtější očekávání. Malý český "baby boom" má ale i řadu praktických důsledků. Jesle a školky nestačí a najednou se stavějí nové namísto těch, které se ještě před pár lety rušily.

Na tuto situaci upozorňují také Deníky Bohemia. Některé mateřské školky ve středních Čechách totiž děti vůbec nepřijímají a nebo vezmou jen minimální počet. Ještě před rokem přitom hrozil některým školkám zánik nebo slučování tříd kvůli malému počtu zájemců. Některé školky řeší situaci tím, že děti vybírají podle stanovených kritérií, jinde zase zavedli pořadník. Proti tomu se ovšem bouří rodiče. Matky v postižených oblastech tak musí i nadále zůstávat doma a o návratu do zaměstnání si mohou nechat jen zdát, konstatují Deníky Bohemia.


Foto: ČTK
Černých pasažérů v hlavním městě nejspíš přibude. Očekává to vedení pražského Dopravního podniku po zdražení jízdenek za městskou hromadnou dopravu, píše Mladá fronta Dnes. Revizoři v současnosti přistihnou jen jednoho ze zhruba 260-ti lidí cestujících na černo. Se zdražením jízdenek se dá očekávat, že toto číslo ještě naroste. Na denní průměr 3 a půl milionu cestujících je v současnosti 125 revizorů. Dopravní podnik by do konce roku chtěl jejich počet navýšit na 140. V souvislosti s předpokládaným nárůstem počtu černých pasažérů ale dopravce neuvažuje o zvýšení pokut. Ničemu by to podle něj nepomohlo, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Pražská Ruzyně by se mohla stát největším letištěm střední Evropy. Pokud se do roku 2010 postaví nová dráha, mohl by na letišti přistávat až dvojnásobek letadel. Výstavbu ale komplikují spory o pozemky, na kterých by měla dráha stát, píší Hospodářské noviny. Situaci by mohl vyřešit nový zákon o vyvlastnění pozemků v Ruzyni, který předkládá skupina poslanců v čele s bývalým ministrem dopravy Jaromírem Schlingem. Ten navrhuje, aby stavba byla prohlášena za veřejný zájem. Zákon je pak hlavně namířený proti spekulantům, kteří by se snažili hnát ceny pozemků vzhůru.