Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

České noviny komentují hlavně nedělní referendum o evropské ústavní smlouvě ve Francii. Výsledek plebiscitu komentátoři neanalyzují, byl znám až po uzávěrce novin. Všímají si například špatné prezentace návrhu euroústavy či sílícího politického extremismu ve Francii. Francouzi v referendu o euroústavě neuvažovali "ani tak o Evropě, jako o svých obavách a nadějích", míní Lidové noviny.

Foto: ČTK
České noviny komentují hlavně nedělní referendum o evropské ústavní smlouvě ve Francii. Výsledek plebiscitu komentátoři neanalyzují, byl znám až po uzávěrce novin. Všímají si například špatné prezentace návrhu euroústavy či sílícího politického extremismu ve Francii. Francouzi v referendu o euroústavě neuvažovali "ani tak o Evropě, jako o svých obavách a nadějích", míní Lidové noviny. Uvažovali o zavedení eura, o členství Turecka či konkurenci střední Evropy, pokračuje komentátor s tím, že podobně budou zanedlouho při plebiscitu přemýšlet i Nizozemci. Lidé chtějí vědět, v čem jim euroústava pomůže. A text evropské konstituce jim na to nedává odpověď. Na vině jsou podle listu státníci, kteří konstruovali budoucnost Evropy v izolovaných "projekčních kancelářích".


Českou republiku čeká největší čtenářská akce v historii. Podle Lidových novin lidé dostanou text euroústavy jako přílohu v novinách. Kabinet Jiřího Paroubka se totiž chystá vytisknout její plné znění ve více než milionovém nákladu. Tento dárek potom vláda těsně před prázdninami přibalí ke všem deníkům a zpravodajským časopisům. Výtisk kompletního znění euroústavy chtějí ministři navíc doplnit o komentářovou dvojstránku "ústava ve zkratce" pro ty, kteří celý text číst nechtějí. Na záměru přidat text evropské ústavní smlouvy k dennímu tisku prý nic nezmění ani výsledky hlasování ve Francii nebo v Nizozemsku. Má jít totiž o součást kampaně k euroústavě, na kterou už česká vláda vyčlenila osmdesát milionů korun, konstatují Lidové noviny.


Policie zatkla šéfa cigaretové mafie. Mladá fronta Dnes popisuje, jak ojedinělá akce proti pašeráckému gangu na padesáti místech republiky probíhala. Rok připravovaná akce Celní správy a finanční policie, na které se podíleli i polští a slovenští kriminalisté, o víkendu vyvrcholila zatčením celé bandy. Jejím členům hrozí za mnohamilionové celní i daňové úniky při pašování a výrobě cigaret až dvanáctileté vězení. Policisté pozatýkali celkem osmnáct členů gangu i s jeho čtyřmi šéfy. O tom, jak rozsáhlé jsou celní a daňové úniky zatčeného pašeráckého gangu, svědčí přemrštěná pompéznost vily, ve které šéf skupiny žil. Podle listu tam policisté narazili na plazmovou televizní obrazovku o rozměrech malého promítacího plátna nebo tenisový kurt s povrchem z umělé trávy.


Poslanci chtějí, aby při volbách měly větší vliv preferenční hlasy. Podle deníku Právo nenápadná novela volebního zákona může výrazně zamíchat Sněmovnou už při nejbližších volbách. Lidé by totiž mohli více než dosud dávat najevo své sympatie jednotlivým kandidátům a dát jim možnost přeskákat oficiální lídry a další soupeře na nejvyšších příčkách kandidátky. Tři sociálnědemokratičtí poslanci, který za návrhem změny stojí, chtějí, aby voliči mohli udělovat pět přednostních hlasů namísto nynějších dvou a současně snížit procento potřebné pro přeskočení do čela kandidátky ze sedmi na dvě. Šanci dostat se do sněmovny by tak měli i kandidáti, kteří se ocitli na jinak nevolitelném místě. Jak deník Právo uzavírá, do sněmovny by se také snáze dostali místně známí politici nebo třeba straničtí rebelové.


Trh s byty v Praze, kde se za rok postaví přibližně třetina všech nových bytů v zemi, ovládá pouze deset firem. Hospodářské noviny upřesňují, že z asi 12 tisíc bytů, které se v prvním čtvrtletí letošního roku nabízely k prodeji, jich první desítka firem na trhu postavila téměř devět tisíc. V Praze byla jen za první čtvrtletí letošního roku zahájena výstavba více než tisícovky bytů a dvou stovek rodinných domků. Jejich cena je v průměru o třetinu vyšší než v ostatních regionech republiky a ve standardní výstavbě se pohybuje se kolem 27 tisíc korun za metr čtvereční, připomínají Hospodářské noviny.


Po jezdci Tomáši Engem pronikne do prestižního závodu formule 1 i česká firma. Píše to Mladá fronta Dnes, podle níž bude pro stáj Ferrari, kterou automobiloví experti počítají i přes letošní neúspěchy za špičku, dodávat počítačový software společnost Mironet. Mironet poskytne pro Ferrari v závodech formule 1 notebooky, server a bezdrátovou síť a chytrý program se bude starat o to, aby jezdci na trati neztráceli ani setinu vteřiny. České technologie Ferrari využije už při příštích závodech formule 1 v červnu v kanadském Montrealu, píše deník. "Jezdec si projede trasu a technik mu na základě počítačového programu řekne, že kdyby třeba v zatáčce sešlápl brzdu o jednu desetinu vteřiny dříve, tak bude o půl vteřiny rychlejší," řekl Mladé frontě Dnesčlověk obeznámený se zakázkou.


Češi se od lidí v ostatních zemích Evropské unie liší v postoji k víře, potratům či trestu smrti. Oproti průměru EU jsou k potratům a trestu smrti vstřícnější a roli víry ve svém životě vnímají jako méně důležitou. Na řadu jiných oblastí mají ovšem Češi podobný názor jako "průměrný Evropan". Vyplývá to z mezinárodního průzkumu, o němž informují Lidové noviny. Skoro 60 procent dotázaných Evropanů míní, že víra hraje v jejich životech důležitou roli. V Česku tento názor sdílí jen asi třetina lidí. S potraty souhlasí 81 procent Čechů, průměr unie činí pouze 62 procent. Většina Čechů - celkem 56 procent - je také pro trest smrti. Evropa jako celek je ale spíše proti, tento trest toleruje jen 38 procent obyvatel starého kontinentu, napsaly Lidové noviny. Poněkud přísněji než ostatní Evropané se Češi staví ještě k finanční podpoře nezaměstnaných či bezplatné zdravotní péči pro lidi s nízkými příjmy. Například v Itálii by bezplatnou zdravotní péči nemajetným dopřálo 93 procent lidí, v Česku jen 72 procent dotázaných. Průzkum agentury Euro RSCG se uskutečnil v osmi starých a dvou nových zemích unie.


Ještě před pár lety by předčasně narozené dítě s váhou půl kilogramu nemělo šanci přežít. Dnes je lékaři běžně zachraňují, často i bez následků na zdraví. A Češi v tom patří do evropské špičky, všímá si Mladá fronta Dnes. Podle statistik je kojenecká úmrtnost - tedy úmrtí dětí do jednoho roku - nejnižší v naší historii. V porovnání s počátkem 90. let u nás umírá o polovinu méně čerstvě narozených dětí. Do šesti dnů po narození v Česku umírají jen čtyři děti na tisíc živě narozených. To je evropský rekord. Podobné výsledky mají už jen skandinávské země. Čím je to dáno? V Česku je podle lékařů velmi dobrá péče jak o těhotné ženy, tak o novorozence, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Banky lákají klienty na letní slevy měn. Jak píší Lidové noviny, hlavní sezóna dovolených ještě nezačala, ale banky už vymýšlejí, jak do svých směnáren přitáhnout co nejvíce turistů. Čechy směřující do zahraničí chtějí získat pomocí nových měn v kursovním lístku, nákupem cizích měn zdarma nebo doprovodnými soutěžemi. Vyčkávat nebo naopak pospíchat s nákupem eur nebo dolarů na dovolenou odborníci letos nedoporučují. Kurs české koruny by totiž podle nich měl být v nejbližších týdnech stabilní a spekulace by se nemusely vyplatit, konstatují Lidové noviny.


Tajemný klavírista bez identity, který dlouhé hodiny hraje zpaměti Chopina a Liszta a jemuž se od počátku dubna pokouší britská policie dát jméno, může být Čech Tomáš Strnad, uvádí Právo. S odvoláním na českého hudebníka Klaudia Kryšpína to v sobotu napsal britský list The Independent. Kryšpín zná Strnada od počátku 80. let. Jeho rodiče i bratr si nezávisle na něm prohlédli fotografie záhadného muže a dospěli ke stejnému závěru. Umělce s naprostou ztrátou paměti objevila policie 7. dubna v malém lázeňském městečku na jihovýchodě Anglie. Měl na sobě tmavý společenský oblek s kravatou a byl zcela promočen. Od té doby nepromluvil. Později se ale ukázalo, že skvěle hraje na klavír. Po roce 1989 hrál Kryšpín v Pražském výběru, zatímco Strnad se pokoušel prorazit jako interpret klasické hudby. Michael Kocáb, další člen Pražského výběru, však tvrdí, že Strnada 10. dubna, tedy tři dny po údajném nalezení na anglickém pobřeží, potkal u benzínové pumpy na kraji Prahy. Vypadal tehdy velmi nejistě. Kocáb dodal, že jel v druhé polovině května do Británie, aby pomohl pacienta identifikovat, protože měl o svého dávného spoluhráče starost. Nemocnice jej však prý k němu vůbec nepustila a nedostal odpověď ani na písemný vzkaz, který tajemnému pianistovi poslal.