Přehled tisku

David Rath, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Kauce za propuštění ve výši dvou krabic vína. Tak s nadsázkou píše Mladá fronta Dnes o rozhodnutí soudce Jiřího Wažika, který kauci pro poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve z ČSSD) stanovil na 14 milionů korun. Je to dvojnásobek částky, kvůli které byl Rath před třemi měsíci zadržen a obviněn z korupce.

David Rath,  foto: ČTK
Kauce za propuštění ve výši dvou krabic vína. Tak s nadsázkou píše Mladá fronta Dnes o rozhodnutí soudce Jiřího Wažika, který kauci pro poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve z ČSSD) stanovil na 14 milionů korun. Je to dvojnásobek částky, kvůli které byl Rath před třemi měsíci zadržen a obviněn z korupce. Za Rathovo propuštění z vazby se zaručila řada lidí včetně několika poslanců, platit za něj tak vysokou kauci se ale nikomu z nich nechce, píše deník. Samotného exhejtmana její výše u pondělního soudního jednání zjevně zaskočila. Podle soudce ale odráží závažnost trestné činnosti, významnou pozici obviněného a příjem osob, které jsou ochotny záruku složit. Soudce se obává i toho, že by obviněný mohl uprchnout nebo pokračovat v trestné činnosti. Deník připomíná že Rathův otec a jeho přítelkyně, s níž má exhejtman dítě, nabídli již dříve jako záruku každý půl milionu korun. Rathovi právníci ještě zvažují, že proti výši kauce podají protest.

Čtrnáctimilionovou kauci pro exhejtmana Ratha komentují i Hospodářské noviny. Soudce podle deníku jejím stanovením dal najevo, že už není důvod držet Ratha ve vazbě kvůli obavám, že by pokračoval v trestné činnosti. To by skutečně tenhle dokonale nasvícený poslance už nedokázal. Nicméně si jistě uvědomuje, že mu hrozí vysoký trest. I proto není nebezpečí, že by se chtěl spasit útěkem, úplně iluzorní. Soud na to po "rathovsku" řekl: zajímají nás peníze, ne řeči o zárukách. A i kdyby vyšel Rath z vazby, není jisté, zda se tam obratem nevrátí. Vždyť bude stíhán kvůli přijetí dalšího úplatku od firem obchodujících se zdravotnickými přístroji. A znovu vyvstane podezření, že by mohl ovlivňovat svědky i obviněné. Soud dal najevo, že netrvá na tom, aby byl Rath ve vazbě zbytečně dlouho, Co ho ale pohřbívá, je mnohovrstevnatost jeho korupčního počínání, píše deník.

Podle Lidových novin soud Rathovi nevěří a nevěří mu poměrně oprávněně. "Částka 14 milionů korun je z pohledu legálních příjmů pro Davida Ratha stěží dosažitelná, zvlášť má-li obestavěny všechny své nemovitosti. Shromáždění takové částky tedy pohltí nemalé úsilí jeho blízkých, což by mohlo být jistou pojistkou proti tomu, aby pan doktor práskl do bot a v exotické cizině poklidně konzumoval plody defraudací," píšou Lidové noviny a vyjmenovávají další argumenty pro nemalou nominální výši záruky. Ale ti, kteří se za politika svými podpisy zaručovali, by mohli zvážit, nakolik by byli ochotni riskovat vlastní peníze. "Ono by politické gesto podpořené nějakými těmi korunami vypadalo věrohodněji. Pomohlo by bližnímu a navíc dokladovalo, že mu alespoň dotyční věří," píše komentátor v Lidových novinách.

Výši kauce pro exhejtmana Ratha komentuje i slovenský tisk. Deník Sme píše, že je přiměřená jen naoko. Na první pohled může poslanci zabránit, aby před možným odsouzením uprchnul do ciziny. Stačí si ale vzpomenout, že v krabici na víno, s níž policie Ratha chytila, měl být úplatek sedm milionů korun a že ho už policisté stihli obvinit z přijetí dalších úplatků ve výši devíti milionů. To už je dohromady více než stanovená kauce. Jde přitom jen o podezření, které policie dotáhla k obvinění. Rathovu dvacetiletou veřejnou kariéru od šéfa lékařských odborů po mocného muže sociální demokracie vždy provázela podezření z nepoctivého obohacování se. V porovnání s majetkem, který takto nejspíš nashromáždil, není 14 milionů právě mnoho. Zejména, když tato částka může člověku, jenž si vždy potrpěl na luxus, pomoci nenastoupit do vězení. Nemluvě o zametání stop, ke kterému by měl stále vlivný politik na svobodě dostatek příležitostí. Nic na tom podle deníku nemění skutečnost, že Rathův majetek je formálně zablokovaný soudem. Ze zneužívání veřejných peněz mělo užitek celé okolí tohoto politika, od rodinných příslušníků přes milenku a blízké spolupracovníky až po lidi z obce, v níž bydlel a kterou zahrnoval (cizími) penězi. Je divné, že soud nezvážil, odkud by mohly pocházet finance, které poslouží jako Rathova kauce. Varovat ho přitom dostatečně měl i seznam těch, co se soudu za Ratha zaručili. Je na něm dost lidí, k nimž by se lépe hodila role spoluviníků. Museli totiž Rathův způsob nakládání s veřejnými penězi dobře znát, protože z něho přímo či nepřímo sami těžili, píše SME.


Milovice,  foto: Tiia Monto,  CC BY-SA 4.0 International
Účet za ekologické škody po Sovětské armádě, která od r. 1968 okupovala Československo, se už vyšplhal přes dvě miliardy korun. A více než dvacet let po odjezdu posledního vojáka dosud není uklizeno, píší Lidové noviny. Tato situace byla typická například pro Bruntál, kde sovětští vojáci sídlili v místních kasárnách. Z obrovské spleti hal, menších a větších přístřešků a komunikací se stala pro město koule u nohy, se kterou si jeho porevoluční vedení nevědělo rady. Dnes tu jsou tři stovky malometrážních bytů a nově tu vznikla i cyklostezka. Podobně situaci řeší i jiné radnice, které musely řadu zamořených objektů prostě zdemolovat. Nejhorší zkázu po sobě ale okupační armáda nechala pod zemí, píše deník. Bezohledný přístup sovětských vojáků k životnímu prostředí je nejvíc znát v okolí letišť například u Ralska nebo Milovic, kde vojáci vylévali na zem chemikálie, vyjetý olej i letecký petrolej. Zasaženy jsou spodní vody i půda. Na jejich sanaci dosud padla téměř půldruhá miliarda korun a dalších nejméně 150 milionů bude ještě potřeba. Jak se ovšem zmenšuje rozpočet resortu, vzdaluje se i datum, kdy budou škody na životním prostředí po sovětské okupaci konečně odstraněny.


V pražském dopravním podniku působil organizovaný zločin, tvrdí autor právní analýzy zakázek minulého vedení advokát Václav Láska. Informuje o tom deník Právo. Přidělování některých zakázek podle Lásky ovlivňovala zločinecká struktura. Tvrdí, že organizovaná skupina připravovala jednak nevýhodné smlouvy pro DP a jednak strukturu kyperských společností, přes které se výnosy z trestné činnosti praly. V této struktuře měly mít roli i osoby, které v současné době sedí v dozorčí radě společnosti, podezírá advokát. Bývalý šéf dopravního podniku Martin Dvořák to ovšem označil za šílená slova a za holý nesmysl. Láskova slova šokovala a rozzlobila dlouholetého zástupce zaměstnanců v dozorčí radě DP a odboráře Jiřího Obitka. Podle něj by měl rozhodnout soud. Obitko pochybuje, kde vzal Láska k podobným výrokům dost informací a na jakém základě dehonestuje práci 12 tisíc lidí.


Bývalý poslanec sociální demokracie Michal Pohanka, který se proslavil zejména tím, že spolu s dalším poslancem zběhl od ČSSD a umožnil vznik vlády Mirka Topolánka, bude od září šéfovat Sexuologickému ústavu 1. lékařské fakulty UK. Nahradí tak proslulého sexuologa Jaroslava Zvěřinu, který ze své funkce odchází. Píše to Mladá fronta Dnes. Pohanka podle deníku uspěl ve výběrovém řízení, kde byl jediným kandidátem. "V Česku jsme asi dva, kdo by splnil kritéria pro tuto funkci. Nějaké plány, co bych chtěl v ústavu změnit, samozřejmě mám, ale nebylo by fér říkat to předem, dřív než s těmi návrhy seznámím zaměstnance ústavu,"řekl deníku. Český sexuologický ústav je vůbec nejstarší institucí svého druhu na světě - vznikl už v roce 1930. "A patří také mezi nejvýznamnější na světě. Je to prestižní instituce," cituje MfD sexuologa Petra Weisse.