Přehled tisku

foto: ČTK
0:00
/
0:00

Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS se hned při svém úvodním brífinku při uvedení do funkce důrazně vymezil vůči Nejvyššímu státnímu zastupitelství a jeho šéfovi Pavlu Zemanovi. Uvádí to deník Právo.

Pavel Blažek  (vlevo) a Petr Nečas,  foto: ČTK
Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS se hned při svém úvodním brífinku při uvedení do funkce důrazně vymezil vůči Nejvyššímu státnímu zastupitelství a jeho šéfovi Pavlu Zemanovi. Uvádí to deník Právo. "Podřízený je Pavel Zeman ministerstvu," zopakoval dokonce Blažek, aby nedošlo k dezinterpretacím. "Je to člověk, kterého si vážím, ale určitě nebudu rukou Nejvyššího státního zastupitelství," zdůraznil později Blažek. Jak připomíná Právo, nový ministr pronesl tato slova v souvislosti s novým zákonem o státních zastupitelstvích a postavením žalobců. Dal jasně najevo, že s jejich přehnanou samostatností souhlasit nebude. Současně ale zřejmě hodlá vyhovět Zemanovu návrhu, aby se novou šéfkou Vrchního státního zastupitelství v Praze stala Lenka Bradáčová.


Sloupek Lidových novin se trochu provokativně ptá, co by se stalo, kdyby věrozvěstové Cyril a Metoděj, jejichž svátek oslavíme tento čtvrtek, se svou křesťanskou misí na Moravě uspěli? Autor připomíná, že nepřišli do pohanské země, ale na území s latinskou, tedy západní liturgií. Kdyby historie dopadla jinak, nestalo by se nic více a nic méně, než že by naše země měly daleko pevnější pouto na Východ a ke slovanskému pravoslaví. Buďme rádi, že cyrilometodějská nakonec selhala, píše autor. Zůstali jsme tak pod vlivem latinského Západu. Jinak jsme mohli mít slovanské písmo, liturgii i pevné spojence v Rusku a v Srbsku. A myslíte, že ten ideový zápas z 9. století už definitivně skončil? - ptá se autor v Lidových novinách na závěr.


Nároky lidí na bydlení se mění, uvádí Mladá fronta Dnes. Dále si sice kupují typické byty 3+1, preferují ale menší pokoje. Je to i důsledek toho, že kupci tlačí developery k stále nižším cenám, přitom požadují co nejvíc pokojů. Projektanti je proto zmenšují. Patrné je to hlavně u tzv. startovacích bytů, kam se stěhují mladé rodiny nebo lidé s nižšími příjmy. Průměrná velikost bytu v nejlevnější kategorii se za posledních sedm let zmenšila asi o třetinu, potvrzují zástupci developerů. Rodiny nejčastěji žádají tři pokoje v bytě o velikosti 60 až 68 metrů čtverečních. Před sedmi lety se přitom byty s takovou dispozicí pohybovaly mezi 70 a 90 metry. Zmenšují se i garsonky, za pouhý rok o 12 až 16 procent. Současně podle prodejců pokračuje pokles cen nově postavených bytů, a to ve většině velkých měst, uvádí Mladá fronta Dnes.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Evropská unie už nebude platit nesmysly se svým logem, napsaly Hospodářské noviny. Když se například chtělo letos ministerstvo školství pochlubit svým novým projektem pro školní psychology, který platila Evropská unie, jeho úředníci chtěli za dva miliony nakoupit čokolády a přívěsky na klíče. Také ústecká radnice pojala povinnou reklamu podobně, nákupem kosmetických taštiček a koulí na pétanque za čtyři miliony korun. Podobné absurdní investice už nebudou možné, unie totiž mění strategii. I proto, že rozdělování peněz na propagaci unijních projektů takřka nelze kontrolovat. Propagace unijních projektů je povinná, bruselští úředníci, jinak hlídající každé euro, ji ale dosud přecházeli. Jen díky tomu se mohli učitelé za unijní peníze vzdělávat ve čtyřhvězdičkových hotelích a odnášet si vzdělávací brožurky za miliony. Dalších sedm let však bude podle deníku výrazně hubenějších, peníze na propagaci budou sloučeny do jediného unijního a pro regiony a obce bude daleko složitější, aby si z nich nadále platily vlastní sebepropagaci.


Lékaři se naučili přijímat pacienty přesně na čas, Všeobecná zdravotní pojišťovna jim za to platí, napsaly Hospodářské noviny. Stačí si připlatit pár desítek korun navíc, a pacient už nemusí prosedět hodiny v čekárně. Do ordinace vstoupí v předem sjednaném čase. Dokazuje to projekt VZP, díky němuž takto proběhly už dva miliony prohlídek. Speciální objednávkový systém testuje zhruba 1600 lékařů. Zanášejí si prohlídky do elektronického diáře, který díky speciálnímu programu zajistí, aby se nepřekrývaly. Pro pacienty je tu navíc k dispozici call-centrum, takže v případě rušení nebo přeobjednání termínů nemusejí pracně shánět svého lékaře. Po třech letech testů se právě letos VZP rozhodne, zda bude v tomto projektu pokračovat dál. Lékařům za každého takto vyšetřeného pacienta platí 60 korun Výsledky si přitom všichni pochvalují. Úspěšnost při využití pracovní doby lékařů je tak 86 procent, říká mluvčí VZP Jiří Rod.


Husův rodný domek v jihočeském Husinci chátrá, na dotaci ve výši 113 milionů korun ale nedosáhl, upozorňují Lidové noviny. Do 600. výročí upálení Mistra Jana Husa přitom chybí už jen tři roky. Výročí chtěla využít Československá církev husitská k nákladné rekonstrukci, přednost v dotacích ale dostal kladrubský hřebčín nebo průmyslová památka Dolní Vítkovice. Studie na opravu kazatelova rodného domu počítala nejen s rekonstrukcí pěti sousedících historických objektů, zahrnutých pod Národní kulturní památku Husův domek, ale také s výstavbou badatelského centra, které by se zabývalo odkazem a dílem Jana Husa. Církev přitom paradoxně nemohla žádat ministerstvo kultury o méně než sto milionů korun. Takové jsou totiž podmínky Integrovaného operačního programu, dotovaného z fondů Evropské unie a určeného na obnovu národních kulturních památek. Samotné město Husinec nemá na opravu památky peníze. Husův domek proto pronajalo za symbolickou korunu církvi husitské. I když by se památku podařilo opravit levněji, například za 50 milionů, ani tuto částku se zatím církvi nepodařilo získat, uvádějí Lidové noviny.


V pevnosti Josef otevřeli muzeum Waldemara Matušky. Vybudoval je tu jeho dlouholetý kamarád Miroslav Frost. A jak uvádí deník Právo, otevřel je právě toto úterý, den po Matuškových nedožitých osmdesátých narozeninách. Se zpěvákem se seznámil v roce 1961, když bylo Frostovi 16 let. Matušku potkával v divadle Semafor, později v Rokoku a na koncertech skupiny KTP. Když však v r. 1986 odešel zpěvák do emigrace, jeho kamarád nevěřil, že se ještě někdy uvidí. O to větší radost pak měl ze shledání po r. 1989, píše Právo. V nově otevřeném muzeu jsou exponáty, které pocházejí přímo z Frostových letitých sbírek, nebo je tam zapůjčila Matuškova žena Olga, uzavírá Právo.