Přehled tisku

Photo: Barbora Kmentová
0:00
/
0:00

Všechny české deníky komentují obvinění poslance ČSSD a středočeského hejtmana Davida Ratha z přijetí úplatku. Kriminalisté ho dopadli těsně po činu a našli u něj sedm milionů korun. Spolu s ním je stíháno dalších sedm lidí.

David Rath
Všechny české deníky komentují obvinění poslance ČSSD a středočeského hejtmana Davida Ratha z přijetí úplatku. Kriminalisté ho dopadli těsně po činu a našli u něj sedm milionů korun. Spolu s ním je stíháno dalších sedm lidí. Jsou obviněni z poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhod při zadávání veřejné zakázky. Hejtmanovi hrozí v případě odsouzení až dvanáctileté vězení. Sám tvrdí, že úplatek nepřijal. Ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová navrhla vzít Davida Ratha do vazby. Mladá fronta Dnes píše, že v tomto případě lze absolutně vyloučit policejní provokaci. Vyloučit policejní omyl sice zcela nelze, ale všechny okolnosti nasvědčují tomu, že policisté se nezmýlili, píše deník s tím, že pokud by se tak přece jen stalo, měla by odstoupit nejen státní zástupkyně a ministr vnitra, ale i premiér. Zatčení jednoho z nejvýraznějších českých politiků je podle deníku jednak špatná a jednak dobrá zpráva. Špatná, protože se potvrzuje obecné mínění, že politici jsou úplatní a vůbec se nebojí krást. A dobrá, že už by se měli začít bát, protože policie konečně přesně a nemilosrdně zasahuje, míní list. Zatčení Davida Ratha stejně jako rychlé, byť zatím (s výjimkou Víta Bárty) pouze politické řešení průšvihů ministrů vlády Petra Nečase svědčí podle deníku o tom, že politici si uvědomili, že dál už to nejde. Policie a státní zastupitelství se už těžko nechají svázat, když jim vzrostlo sebevědomí, dodává Mladá fronta Dnes.

Lidové noviny míní, že David Rath získal pocit neohrozitelnosti. Tím jediným lze vysvětlit tak primitivní počínání, jako je předávání hotovosti v krabici, podotýká deník. Zdůrazňuje, že středočeské hejtmanství dosud stálo mimo zájem profesionálních bojovníků proti korupci. Tyto okolnosti by mluvily pro to, že policie nejednala na politickou objednávku a zprofanované heslo padni komu padni lze snad zase zkusit brát vážně, píší Lidové noviny. Podle deníku je nyní třeba si přát, aby případ skončil exemplárními tresty. Nerozhodný soud by svědčil o neschopnosti policie. Katastrofou by podle mínění autora komentáře bylo Rathovo úplné očištění. V tom případě bychom měli co dělat s nehorázným politickým zneužitím policie. A taky protikorupční atmosféry ve společnosti, dodává list.

Hospodářské noviny se v jednom ze svých komentářů zabývají tím, zda kauza není politickým bojem. Pokud by vážně někdo chtěl poškodit ČSSD skrze policii, nenašel by lepší terč. Do krajských voleb zbývá pár měsíců, David Rath je nejvýraznějším hejtmanem ČSSD, symbolizuje levicovou politiku, píše komentátor s tím, že souboj o střední Čechy je ve volbách klíčový. Deník ale připouští, že v policii i na státním zastupitelství se v posledních měsících opravdu "něco" děje. Byl odsouzen Vít Bárta. Problémy měli ministři ODS Pavel Drobil, Martin Kocourek, Alexandr Vondra. A státní zástupkyně, která dozoruje případ Rath, má tu nejlepší pověst, píší Hospodářské noviny a zároveň připomínají, že sám David Rath už v minulosti čelil několika korupčním podezřením. Zkusme proto tentokrát policii opatrně věřit. Pokud má pravdu, odejde s Davidem Rathem jedna éra, kterou můžeme nazvat érou korupční bezstarostnosti. Neznamená to nutně, že se ode dneška na každou svini vaří voda. Ale každá svině se musí bát, že se vaří zrovna na ni, dodává deník.

Foto: ČTK
Podle deníku E15 David Rath nyní připomíná odjištěný granát, o němž nikdo neví, co nakonec rozmetá. Může třeba rozkrýt letitou korupci na středočeském krajském úřadě (vzpomeňme Rathova náměstka Filipa Bušinu), možná odhalí Rathovy starší levoty (vzpomeňme kauzu inzerce v časopisu Tempus Medicorum) či smete další vrcholné politiky ČSSD," míní deník.

"První velká ryba v síti: David Rath zatčen se sedmi miliony v krabici od vína". Tento titulek dominuje úvodní straně deníku Právo. List upozorňuje na to, jak byla celá operace složitá a že se podařilo vyšetřování udržet v tajnosti. Policisté se kauze věnovali přes půl roku. Aby se nic neprozradilo, na vyšetřování se podíleli jen čtyři lidé. Kriminalisté původně zjišťovali podezřelé okolnosti rozdělování dotací v Ústeckém kraji. Nakonec se jejich pozornost obrátila i do Středočeského kraje. O tom, že zatknou i hejtmana Davida Ratha, prý nevědělo ani vedení protikorupčního úvaru, napsal deník Právo.


Vojáci z letecké základny v Náměšti nad Oslavou si stěžují na nejistotu vyvolanou škrty. Prý netuší, zda se bude od června vůbec létat. Podle vojáků nejsou peníze na jídlo ani na letecké palivo, píše v regionální příloze Mladá fronta Dnes. Ministerstvo obrany finanční problémy v resortu připouští, létat se ale prý ale bude. "Armádní velení nyní dělá vše pro zajištění peněz na letecký výcvik a provoz letiště. K ukončení leteckého provozu na konci května nedojde, základna bude pokračovat v plnění hlavních úkolů," sdělil listu mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Kvůli škrtům v rozpočtu ministerstva obrany je podle něj ale finanční situace v armádě kritická. Nemáme například na přezutí ze zimních gum na letní, uvedl. Naopak Jan Pejšek popřel spekulace o tom, že nejsou peníze na letecké palivo, protože ministerstvo se už loni předzásobilo leteckým petrolejem na celý letošní rok. Někteří vojáci z náměšťské základny Mladé frontě Dnesřekli, že docházejí peníze na jejich diety. Podle armádních směrnic mají nárok na bezplatnou stravu piloti, letušky, technici, aktivní výsadkáři, vojáci ve čtyřiadvacetihodinových směnách a všichni vojáci při vojenském cvičení. Po základně se prý také šíří zvěsti, že bitevní vrtulníky Mi-24 letos končí a že je armáda zakonzervuje a prodá. Mluvčí ministerstva připouští utlumení provozu bojových vrtulníků Mi-24, píše Mladá fronta Dnes.


Matematické talenty rdousí školní výuka, soudí deník Právo. Podle něj se v českém školství často opakuje následující vzorec - nadaný žák v matematice exceluje, vyhrává různé meziškolní soutěže. Najednou ale změní ve vyšším ročníku učitele a zájem o předmět rázem opadne. Školní výuka je totiž v Česku příliš sešněrovaná. A recept na změnu? Podle deníku Právo je třeba místo biflování učit děti víc přemýšlet a zaujmout je. "Největší úbytek matematické tvořivosti dětí zažívá naše školství už po jejich nástupu na základní školu, právě tady se vytváří obraz matematiky jako nezáživního drilu,"řekl listu profesor didaktiky Milan Hejný z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, který usiluje o změnu. Hlavní myšlenky jeho metody není nová. Spočívá v poznání, že když žák sám řešením vhodných úloh matematiku objevuje, jsou jeho znalosti pevnější, hlubší a trvalejší, než když ji učíme tak, že žák od učitele přebírá hotové poznatky a ukládá si je do paměti. Problém ale je, jak toto poznání přenést do škol, jak vytvořit bohaté soubory vhodných úloh, jejichž řešením třída opravdu celou matematiku prvního stupně objeví? Právě to se týmu profesora Hejného podařilo v nových učebnicích. O jeho metodu je zájem i v zahraničí, například v Polsku nebo Kanadě, píše deník Právo.


Doba hledání drobných na kávu nebo noviny údajně končí, tvrdí Lidové noviny. Češi podle listu přišli na chuť placení kartou bez PINu. Jde o čipy, které mohou být na kartě, na hodinkách nebo třeba na náramku. Stačí přitom přiložit na určené místo, a peníze se odečtou. Zákazníci s nimi budou moci zaplatit do částky 500 korun bez nutnosti zadávat PIN. Bez PINu platí už 400 tisíc lidí a jejich počet roste. Zatím však bezkontaktní karty v Česku vydávají jen dvě banky, do několika měsíců byt tak mělo učinit dalších osm, napsaly Lidové noviny.