Přehled tisku

Edificio del Tribunal Constitucional
0:00
/
0:00

Lidové noviny se v jedné ze svých poznámek zabývají verdiktem Ústavního soudu, který zamítl stížnost ČSSD namířenou proti tzv.karenční lhůtě, kdy zaměstnavatel vyplácí zaměstnanci nemocenskou teprve od čtvrtého dne nemoci.

Lidové noviny se v jedné ze svých poznámek zabývají verdiktem Ústavního soudu, který zamítl stížnost ČSSD namířenou proti tzv.karenční lhůtě, kdy zaměstnavatel vyplácí zaměstnanci nemocenskou teprve od čtvrtého dne nemoci. Podle verdiktu tohoto soudu z roku 2008 usuzovali sociální demokraté na vítězství. Soud však zohlednil skutečnost, že vláda se při přípravě zákona držela nálezu z roku 2008 a zohlednila tehdejší připomínky. Když soud shledal, že nemoc je pojistnou událostí, a tedy nějaká spoluúčast je normální, též snahu zamezit zneužívání nemocenské považuje za legitimní, pochopila i ČSSD, že souzením neprorazí a "velkoryse" to nepožene do Štrasburku. Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha se nemocenská stane "legitimním prostředkem politického boje i tlaků odborů". Jistě, stejně jako třicetikorunový poplatek u lékaře, pastelkovné a řada dalších předvolebních slibů minula. Volič si dobře pamatuje, jak to dopadlo s třiceti korunami... Chce-li politik vládnout, musí mít rozmyšleno, jak svých cílů dosáhnout. Sociální demokraté se zatím vezou na vlně momentální nespokojenosti a povzbuzují každého, kdo něco požaduje. Jako by měli zázračný recept na vládnutí či před národem tajili obrovské zásoby zlata či ropy pod Lidovým domem. Jako by zapomněli, že slibové delirium s Jiřím Paroubkem je připravilo o vládu, píše mimo jiné autor poznámky v Lidových novinách.


Jaký je rozdíl mezi investorem a mecenášem? Investor chce peníze zpět, mecenáš ne, píše autor 99 Slov Hospodářských novin a pokračuje: Nového sponzora ODS z Olomoucka při nejlepší vůli nazvat mecenášem nemůžeme. Dává v poměru ke svému majetku hodně, dává straně, ve které jde nahoru. Některým z firem, na které je napojený, se už investice vrací ve veřejných zakázkách. Běžná praxe byznysové politiky, řeklo by se. Lze ji zrušit? Zde jeden návrh: Přestaňme příspěvkům politickým stranám říkat sponzoring. Tenhle výraz má v obecném vnímání blíž k investici než k mecenášství. Když někdo řekne "já jsem váš sponzor", sklapnou všichni paty. Když ale "já jsem vás mecenáš", řeknou možná jen "díky". Česko investory potřebuje. Česká politika se jich ale musí zbavit, uzavírá autor 99 Slov Hospodářských novin.


Velké spory vypukly kolem chystaného projektu Rozeznění - Lidice 2012, který má zachytit atmosféru života v obci těsně před jejím vyhlazením 10. června 1942, píše deník Právo. Audiodrama, jež má být k dispozici návštěvníkům areálu památníku od 9. června, podle občanů Lidic události zkresluje. Žádají proto jeho zastavení. Podle autorů jde o nedorozumění, v projektu chtěli pokračovat a pamětníkům jej představit, až bude hotový kompletně. "My jako památník máme s autory smlouvu pouze o technické spolupráci, poskytujeme jim prostory,"řekl listu Milouš Červencl, ředitel Památníků Lidice s tím, že on sám pro celou akci velmi horoval a byl by pro její spuštění. "Ale rozhodně není možné, aby celou věc tvůrci nekonzultovali s místními pamětníky. Už před třemi týdny jsem jim proto napsal dopis, 30. dubna jsme se sešli a oni si vyslechli připomínky. Myslím, že je ale moc nerespektovali," dodal ředitel s tím, že on sám dostává desítky odmítavých reakcí. Spoluautorka projektu Lenka Faltýnková řekla, že obyvatelům a pamětníkům z Lidic vadí například dialekt, jakým mluví někteří herci. Autorům prý vyčítají, že je dílo idealizované. Podle ní však zatím znají jen část textu nebo hudebního zpracování a kvůli tomu "dochází k tomu, co se teď děje", píše deník Právo. "Pokud se obě strany nedohodnou, máme ve smlouvě klauzuli, která nám umožňuje projekt zastavit. Budu to muset udělat, nemohu jít proti Lidickým ani veřejnému mínění," konstatoval Milouš Červencl.


Mladá fronta Dnes se vrací ke stávce odborářů z 21. dubna, kdy tvrdili, že na demonstraci přišlo více než 100 tisíc lidí. Inženýr Ivo Šteiner, původní profesí stavař, ale přeměřil Václavské náměstí, použil letecké snímky a dospěl k poněkud jinému číslu. Podle jeho výpočtů bylo demonstrujících pod deset tisíc. Jak píše Mladá fronta Dnes, vysvětlení není složité. Traduje se totiž, že se na Václavské náměstí vejde až 100 tisíc lidí. To ale pouze v případě, že by se tísnili čtyři lidé na metru čtverečním, což nebyl tento případ. K úplně jinému číslu dospěla policie. Jak uvedla její mluvčí, samotná policie používá svou vlastní metodiku na počítání demonstrantů, a podle ní bylo na dubnové protestní akci zhruba 80 tisíc lidí, píše list.


Deník Právo informuje o jakémsi materiálu, který by v případě jeho schválení zásadně změnil podobu policie a jejího vedení. Pokud by byl tento materiál schválen, soustředil by policejní prezident do svých rukou velkou moc, o kterou se prozatím dělí s ministrem vnitra. Ten by totiž, kromě jmenování policejního prezidenta, nemohl do chodu policie jinak příliš zasahovat. Materiál by byl překvapivý v době, kdy se současný policejní prezident Petr Lessy s ministrem vnitra Janem Kubicem nedokážou shodnout na budoucí podobě policie. Nový návrh přílišnou šanci na úspěch nemá. Aby byl schválen parlamentem, musela by ho za svůj nejprve přijmout vláda, a tedy i ministr Kubice, píše deník Právo.


"Prsa za polovinu. Britové létají na operace do Česka", hlásá titulek na úvodní straně Hospodářských novin. Čeští lékaři podle deníku ročně ošetří na 7000 Britů. Většina zákroků je vyjde až o polovinu levněji, než kdyby je podstoupili doma. Navíc je většina Britů s ošetřením v Česku spokojena, pochvaluje si například i profesionální personál. Zdejší operační sály i ordinace jsou špičkově vybavené a lékaři často pracují s novými metodami. Mnozí využívají i služeb zprostředkovatelských agentur, které se takzvanou zdravotní turistikou živí. Lidí, kteří cestují za lékařskou péčí, přibývá a točí se zde stále více peněz. Využívat toho chtějí postupně i české nemocnice a lázně, informují Hospodářské noviny.


"Spolumajitel Sparty Křetínský se musí postavit za svého muže Hřebíka", stojí v titulku na úvodní straně deníku Sport. Autor dále píše: Není z toho titul, ani znovuzrozený tým. Dokonce to možná skončí až chudým třetím místem v lize. Přesto nenastal čas, aby sparťanský generální sportovní manažer Jaroslav Hřebík vzdal svou těžkou misi. Stále může v Česku vyrůst silné mužstvo, které by překvapilo Evropu. Má to však podmínku: spolumajitel klubu Daniel Křetínský už dál nesmí mlčet a musí všem vysvětlit, co se na Letné vlastně děje. Jestli je obrozená Sparta víc než pohár pro mistra, píše na úvodní straně deník Sport.