Přehled tisku

Foto: ČT 24
0:00
/
0:00

Lobbista Roman Janoušek nabádal úředníka pražského magistrátu, aby si nevšímal sporných prodejů a projektů. Vyplývá to z odposlechů, které zveřejnila Mladá fronta Dnes. Roman Janoušek také zajišťoval tehdejšímu primátorovi Pavlu Bémovi veškerý servis - od cest do zahraničí, na hory nebo na fotbal až po schůzky s politiky. Podle listu Roman Janoušek řídil úředníky pražské radnice jako loutky.

Roman Janoušek a Pavel Bém,  foto: ČT 24
Lobbista Roman Janoušek nabádal úředníka pražského magistrátu, aby si nevšímal sporných prodejů a projektů. Vyplývá to z odposlechů, které zveřejnila Mladá fronta Dnes. Roman Janoušek také zajišťoval tehdejšímu primátorovi Pavlu Bémovi veškerý servis - od cest do zahraničí, na hory nebo na fotbal až po schůzky s politiky. Podle listu Roman Janoušek řídil úředníky pražské radnice jako loutky. V Praze, která má rozpočet jako celý resort ministerstva obrany, tedy 50 miliard korun, spolurozhodoval o prodeji majetku, o územním plánu, o vedení akciových společností hlavního města Prahy. Jeden z nejvlivnějších úředníků pražského magistrátu, šéf odboru obchodních aktivit Peter Ďurica, s Romanem Janouškem po telefonu hovořil například o výstavbě na stanici metra Palmovka. Chtěl vysvětlit, že s tím nesouhlasí, protože je to velmi problematický projekt. "To je O. K.," odvětil Roman Janoušek. "Ale to je šílený," prohlásil Peter Ďurica. "Tak o tom nemluv. Dělej, že nic nevidíš," dostalo se mu odpovědi. A o chvíli později Roman Janoušek dodal: "Prosím tě, tak zavři oko. Je to v pořádku." Z odposlechů podle Mladé fronty Dnes vyplývá, že soukromý podnikatel Roman Janoušek kupoval úředníkům a politikům drahé bundy, hodinky či lyžařské potřeby. Tento systém pak zaručoval, že se o změnách v územním plánu či o prodejích atraktivních pozemků nerozhodovalo na magistrátu, ale v salonku Obecního domu, kde Roman Janoušek obvykle úřadoval. Ukazují také, že o citlivých věcech se Pavel Bém s Romanem Janouškem bavili přes telefon, který nebylo možné odposlouchávat. A pokud ho u sebe neměli, používali kódovou mluvu a řešili třeba kauzu mrtvého koně, maorské princezny a Pařez.


Zveřejněné odposlechy diskreditují celou politickou garnituru, a to nejen pražskou, píše autor Sloupku Lidových novin. Ačkoli bývalý pražský primátor a nyní poslanec Pavel Bém z ODS nechce o rezignaci ani slyšet, jeho okamžitý a bezhlučný odchod z politiky by byl službou straně. Jenže rezignace je brána jako přiznání a pan Bém je vychován v důsledném plzákovském zapírání. Čili bude se čekat, co všechno se postupně na pana exprimátora provalí. Tím bude též určena osudovost "velmi vážného pohovoru" s premiérem. I hloupější členové ODS tuší, že tady nepomůže obvyklá formulka: dokud nerozhodne soud, bude na kolegu pohlíženo jako na nevinného. Pan Bém nepochybně nikdy nevynášel se svým "řídícím důstojníkem" Janouškem pytle peněz z dopravních podniků a nenechal se u toho vyfotit. Při výkonnosti tuzemského systému má tedy téměř jistotu, že nebude odsouzen, i kdyby defraudoval na plný úvazek, píše mimo jiné autor Sloupku Lidových novin.


O stamiliony korun investované do dluhopisů mohou přijít radnice Prahy 6 a Prahy 10, píší Hospodářské noviny. Firmy, které bondy vydaly, jsou podle deníku zadlužené a jedné hrozí zánik. Nákup problematických dluhopisů firem E-Side Property, Borsay a Via Chem Group, v nichž mají obě radnice zhruba 400 milionů korun, zprostředkovala před několika lety společnost Key Investments. Ta loni ztratila oprávnění nakládat s cennými papíry. Insolvence údajně hrozí E-Side Property, které patří stadion Slavie a Bohemians 1905 v pražském Edenu, i firmě Borsay, která je obchodně navázaná na skupinu kolem ústecké Spolchemie. Obě společnosti původně kontroloval bývalý ředitel Key Investments Vladimír Kroužecký a dodnes jsou spojeny obchodními vazbami, píší Hospodářské noviny.


Životním pojistkám se věnuje deník Právo. Upozorňuje, že lidé, kteří pojistku uzavřou, o ní před svou smrtí často neinformují osoby, kterým mají peníze připadnout. Ti pak nedostanou nic, protože o nároku nevědí. Děje se tak většinou v případech, kdy je příjemcem plnění člověk, který nepatří k rodině, ale jde třeba o utajenou lásku. Promlčecí lhůta je přitom celých deset let. Tito lidé mají minimální šanci, jak se o svém nároku dozvědět. Je to složité, protože pojišťovny nemají povinnost oprávněné osoby vyhledávat, a navíc často mají jen velmi strohou nebo dokonce žádnou identifikaci. Příjemce pojistky mohou objevit notáři, pokud obešlou všechny pojišťovny. Ne všichni notáři to ale dělají, upozorňuje deník Právo.


Čeští důchodci se prý mají lépe než ti britští. Vyplývá to z údajů evropského statistického úřadu Eurostat, jehož údaje citují Lidové noviny. Životní úroveň českých důchodců je podle Eurostatu nad průměrem Evropské unie, Česko se v tomto ohledu umístilo v rámci sedmadvacítky na dvanáctém místě. Až o příčku za námi je právě třeba Velká Británie. Nejlépe se mají důchodci ve Francii, Lucembursku a Švédsku. Zároveň je ale třeba upozornit na to, že kvůli stárnutí evropské populace jsou důchody v celé unii čím dál více v ohrožení. Evropští politici zdůrazňují nezbytnost důchodových reforem hlavně proto, že zatímco důchodců přibývá, aktivních lidí, kteří je musí financovat, naopak ubývá. Vyzývají proto občany, aby se nespoléhali výhradně na státy a spořili si na penzi i na vlastní pěst. Lidé ve většině Evropy ale mají obavy - nevědí, jak se na důchod zabezpečit, upozorňují Lidové noviny.


Foto: ČT 24
Povinné zimní gumy se v Česku podle policistů osvědčily. Výrazně se totiž snížil počet dopravních nehod v zimním období, a to téměř o polovinu, upozorňuje Mladá fronta Dnes. Zatímco loni v zimě zaznamenali policisté přes 8 tisíc nehod, letos to bylo jen něco přes 5 tisíc. Obě zimy byly přitom s ohledem na počet dnů se sněžením nebo mrazem srovnatelné. Smysluplnost povinných zimních pneumatik dokazuje také počet mrtvých na silnicích. Za první dva měsíce letošního roku zemřelo při nehodách 76 lidí, což je nejméně za posledních 42 let. Povinné zimní pneumatiky mají ještě jedno překvapivé vyústění. Často bourali řidiči, kteří by jindy ani nevyjeli nebo by se měli na cestách extrémně na pozoru. Měli před zasněženými silnicemi respekt - a zimní pneumatiky jim nezdravě zvýšily sebevědomí a také pocit, že jsou v bezpečí, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Tetřev hlušec | Foto: David Palmer,  Flickr,  CC BY 2.0
S převratným tvrzením přišlo vedení Národního parku Šumava. Turistický ruch ani těžba dřeva prý nevadí kriticky ohroženým tetřevům hlušcům. Vedení parku se opírá o studii, kterou ale odborníci označují za amatérskou, informují Hospodářské noviny. Práci, která zatím neprošla oponenturou a ani ji nepublikoval žádný odborný časopis, prezentoval veřejnosti náměstek ředitele šumavského parku Jiří Mánek. Jako autor je podepsaný Karel Plaňanský, který sám přiznává, že je profesionální lesník, že nemá vědeckou hodnost a nikdy nepublikoval jediný vědecký text. "To neznamená, že když někdo nepublikuje, tak o tom nic neví. Člověk se nemusí honit za docenturou... Já si tetřeva vážím a vím o něm nejvíc v republice,"řekl Hospodářským novinám Karel Plaňanský. Studie, kterou si na německé straně Šumavy nechal zpracovat Národní park Bavorský les, tvrdí o vlivu turistického ruchu a těžby dřeva na kriticky ohroženého tetřeva hlušce pravý opak. Vedení šumavského parku přitom vnímá zpochybňovanou studii jako klíč k otevření dosud uzavřených částí parku turistům i ke snadnějšímu kácení, varují Hospodářské noviny.