Přehled tisku

Leoš Heger, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Téměř hotová dohoda, tak nám pondělní jednání mezi ministerstvem zdravotnictví a lékaři prezentovali přední účastníci. I boss odborářů Martin Engel odpovídal po pondělním večerním jednání vyhýbavě, avšak nikoli odmítavě. Po čtyřiadvaceti hodinách má dohoda odpůrců víc než dost. Mezi lékaři odboráři i mezi politiky, zejména z řad ODS. Klíč drží Lékařský odborový klub, který rozhodne, píše ve středu autor Sloupku Lidových novin.

Leoš Heger,  foto: ČTK
Téměř hotová dohoda, tak nám pondělní jednání mezi ministerstvem zdravotnictví a lékaři prezentovali přední účastníci. I boss odborářů Martin Engel odpovídal po pondělním večerním jednání vyhýbavě, avšak nikoli odmítavě. Po čtyřiadvaceti hodinách má dohoda odpůrců víc než dost. Mezi lékaři odboráři i mezi politiky, zejména z řad ODS. Klíč drží Lékařský odborový klub, který rozhodne, píše ve středu autor Sloupku Lidových novin, tedy ještě před jednáním vlády i lékařských odborů. Dohoda uklidní pacienty, ministerstvo i kraje, lékaře však beze zbytku neuspokojí - nedostanou vše, co chtěli. Prodlužování nejistoty naopak určitě posílí radikály na obou stranách, píše autor Sloupku Lidových novin.


Jaromír Drábek
Návrh ministerstva práce a sociálních věcí, aby si lidé povinně spořili na důchod v privátních penzijních fondech, počítá s tím, že takto naspořené prostředky nebude možné si při odchodu do penze jednorázově vybrat, ani se po vyměření důchodu nebudou moci stát předmětem dědictví. Píše to deník Právo s odvoláním na poradce ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) pro důchodovou reformu Ivo Foltýna. Návrh ministerstva počítá s tím, že po skončení spořící fáze v privátních penzijních fondech by s odchodem člověka do penze měly být jeho úspory převedeny do životních pojišťoven. Ty by mu pak vyměřily důchod, který by každý měsíc pobíral až do své smrti, píše list. "Tzn. v případě úmrtí výplata končí a není už nic, co by bylo předmětem dědictví," potvrdil deníku Petr Sulek z tiskového oddělení ministerstva. Základním cílem důchodových systémů, zejména pak těch povinných, je podle něj poskytnutí přiměřeného zabezpečení ve stáří a toho se dosáhne nejlépe výplatou doživotního důchodu. "V případě, že by bylo umožněno prostředky vybrat jednorázově, přestal by systém plnit svoji základní funkci," dodal Petr Sulek pro deník Právo. V současné době fondy v dobrovolném pilíři tuto funkci dlouhodobého příjmu neplní, protože drtivá většina lidí si naspořené prostředky vybírá ihned. To podle expertů jen potvrzuje, že doživotní penze není pro klienty atraktivní, protože obsahuje riziko předčasné smrti, a tím i propadnutí úspor. Řada odborníků proto namítá, že stát by měl lidem, které možná přinutí spořit si povinně v soukromých fondech, nabídnout alespoň více variant, jak naložit se svými úsporami, píše deník Právo.


Zdá se, že se vstupem investorů do zadlužené loterijní společnosti Sazka se problémy vyřešily. Záchrana firmy se podle Hospodářských novin komplikuje. List připomíná, že už je to deset dní od doby, kdy Penta a E-Invest slíbily poslat Sazce dvě a půl miliardy korun na úhradu dluhů. Peníze ale stále nejsou na cestě a obě firmy se k jejich odeslání zatím ani nechystají. Údajně ještě nejsou dokončena jednání s věřiteli Sazky, a proto zatím smlouvy o pomoci Sazce nebyly podepsány. Podle účastníků jednání věřitelů a nových investorů Sazky není jisté, zda by zmíněné dvě a půl miliardy stačily. Nároky věřitelů, miliardářů Radovana Vítka a Karla Komárka, by se později mohly vyšplhat až na trojnásobek, a do toho se ani Pentě ani E-Investu nechce, uvádějí Hospodářské noviny. Radovan Vítek listu potvrdil, že jednání váznou na mrtvém bodě. A Karel Komárek zesílil tlak: žádá soud, aby do Sazky poslal předběžného insolvenčního správce a zakázal jí volně nakládat s majetkem, uvádějí Hospodářské noviny.


Z českých ambasád v zahraničí mají zmizet obchodní radové, kteří pomáhali českým podnikatelům s vývozem. Ministerstvo zahraničí se rozhodlo nadále si ekonomickou agendu zajišťovat samo. Podle vývozců, pro které byli vládní poradci v cizině cennými pomocníky, to ohrozí export. Premiér Petr Nečas se prý chce kritikou exportérů vážně zabývat, píší Lidové noviny. Navrhuje více zapojit agenturu Czech trade. Ta by podle jeho slov měla udržet síť zastoupení a na základě pilotních projektů pak navázat spolupráci s ministerstvem zahraničí. Možná i toto řešení Petr Nečas vývozcům nabídne během čtvrtečního jednání tripartity, uvádí list. Mluvčí Svazu průmyslu a obchodu Milan Mostýn tvrdí, že "reakce ze strany firem (na rušení obchodních radů) jsou velmi negativní", a zapojení premiéra do věci vítají, píší Lidové noviny. Rušení specializovaných obchodních zastoupení na ambasádách kritizovala vedle Svazu průmyslu a obchodu také opoziční ČSSD a Hospodářská komora. Ministerstvo zahraničí tento krok vysvětluje úsporami (část úředníků bude propuštěna), zefektivněním práce a odstraněním "dvojího řízení". Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) tvrdí, že kroku resortu zahraničí nerozumí a že to může do budoucna negativně ovlivnit český export, zdůrazňují Lidové noviny.


To nebude nejspíš nedorozumění. Středočeský kraj věnoval zakázku na stavbu nemocničního pavilonu za 450 milionů firmě, která nemá ani vlastní kancelář. A odmítá to vysvětlit s argumenty, jejichž směšnost svádí vyrovnaný zápas s jejich neuvěřitelnou drzostí, píše autor 99 slov Hospodářských novin a ironicky se ptá: Že by se tohle vážně mohlo stát ve středních Čechách? Tam přece vládne David Rath, chrabrý bojovník s korupcí, který by žádné pochybnosti nedovolil, protože by se mu při každém příštím plamenném projevu ve sněmovně musel každý vysmát. To Rath určitě nechce, leda že by měl nějakou silnější motivaci. Jakou? - ptá se na závěr autor 99 slov Hospodářských novin.


Zásah proti kůrovci na Šumavě bude podle nového ředitele národního parku Jana Stráského tvrdý. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes uvedl, že by rád prosadil založení obecně prospěšné společnosti, která by se starala o lesy. Znamenalo by to například konec pro těžařské minitendry. "Pokusíme se zastavit gradaci kůrovce. Podle některých odborníků se to nemusí podařit. Myslím si, že nikdy není pozdě. Zásah bude v některých místech tvrdý, ale bude znamenat ukončení, a ne že za tři měsíce budeme kácet dál," uvedl Jan Stráský. Návrh zákona, který jeho tým připravuje, zahrnuje myšlenku vzniku obecně prospěšné společnosti, která by se o lesy starala pod dozorem ochrany přírody. Na starost by měla i pěstební činnost a péči o všechen majetek, zaměstnala by místní lidi. Kvůli režimu splouvání Teplé Vltavy chce nechat nový ředitel udělat znovu posudek vlivu na životní prostředí, aby se mimo jiné zjistilo, zda v jejím korytě skutečně žije ohrožená perlorodka. Jan Stráský zároveň uvedl, že jeho příchod do čela národního parku neznamená, že se na Šumavě "bude stavět jako o závod". Megalomanské stavby podle něj na Šumavu nepatří, měla by zůstat komorním prostředím. Stavět by se měly především čističky odpadních vod. Nevylučuje, že by mohly vzniknout nové obce. Podle Jana Stráského, který je současně šéfem Klubu českých turistů, je třeba i více cest pro turisty, píše Mladá fronta Dnes.