Přehled tisku

Josef Dobeš, foto: ČTK
0:00
/
0:00

České deníky komentují odchod ministra školství Josefa Dobeše. Tématu se věnují jak Lidové noviny, tak i Mladá fronta Dnes a deník Právo na svých titulních stranách. Odchází "Ministr, který měl skončit už před rokem," stojí například v titulku Hospodářských novin.

Josef Dobeš,  foto: ČTK
České deníky komentují odchod ministra školství Josefa Dobeše. Tématu se věnují jak Lidové noviny, tak i Mladá fronta Dnes a deník Právo na svých titulních stranách. Odchází "Ministr, který měl skončit už před rokem," stojí například v titulku Hospodářských novin. Jeden z komentářů v Mladé frontě Dnes si všímá i jazykové stránky promluv bývalého ministra. Ve zdůvodnění své rezignace používá podivných novotvarů a přehání, píše list. Odchodem potěšil ministr ale mnohé. Mimo jiné premiéra Nečase, vysokoškolské studenty nebo liberální veřejnost. Důvodem Dobešova odchodu byly nepřiměřené škrty ve školství. Je ale rozumné škrtat v oblasti, v níž do budoucna můžeme mít jedinou konkurenční výhodu? - ptá se komentátor Mladé fronty Dnes. Otázkou také je, kdo přijde po Dobešovi a jakou dostane výhodnou trafiku. Ministr školství byl impulzivní jako učitelka hudební školy a je dobře, že svůj post opustil. Jeho odchod ale oslavme umírněným ohňostrojem a v souladu se školním řádem, glosuje komentátor listu.


Fotodynamická terapie
Česko je na špici v léčbě rakoviny světlem. Materiál na toto téma přináší deník Právo. Léčba světlem se podle listu týká zejména rakoviny krku a hlavy. Novinkou posledních dní je, že se dostává i blíž běžnému pacientovi. Léčbu už praktikuje Všeobecná fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze. Její princip spočívá v tom, že pacientovi se nejdřív vpraví do krve látka, která po osvícení zahájí chemickou reakci a začne postižené orgány léčit. Jedinou nevýhodou je, že pacient před zákrokem musí strávit několik dní v tmavé místnosti s omezeným množstvím světla. Český postup se inspiroval podobnými pokusy ve Velké Británii na University College of London. V jiných státech se metoda zkouší, ale čeká stále na schválení, píše deník Právo. Nejde ale o všelék, cituje deník některé lékaře. Projít jím mohou pouze někteří pacienti. Někdy se metoda také kombinuje s klasickým postupem léčby rakoviny, jako je ozařování nebo klasická operace. Takzvanou fotodynamickou terapii lze využít i v pokročilé fázi onemocnění, dodává list.


Foto: Evropská komise
Situace českých absolventů se stále nelepší. Píše to v příloze Mladá fronta Dnes. Stále je přebytek absolventů ve vysokoškolských oborech humanitních a ekonomických. Naopak scházejí techničtí odborníci. Podle toho také vypadá i mzdová hladina, kdy techničtí absolventi škol jsou placeni mnohem lépe než humanitní. Stejná situace je u středoškoláků, kde se nástupní plat zvýšil pouze nepatrně. List srovnává i odměny absolventů v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. Češi s diplomem mají o 18 procent vyšší plat než Slováci a o 20 procent vyšší než Maďaři. U středoškoláků je rozdíl ještě markantnější. Evropa je ale na tom ještě hůře, co se týče nabídky zaměstnání pro humanitně založené absolventy, píše Mladá fronta Dnes.


Úřad pro Galileo nabízí násobky českých platů, přesto ale netáhne. Píše to ekonomický deník E15. Podle listu se do výběrových řízení na pracovníky centra evropského navigačního systému v Praze přihlásilo jen šest Čechů. Centrála bude přitom sídlit v centru Prahy a nyní zde vrcholí stavební činnost a s nastěhováním se počítá v létě; nábor zaměstnanců ale už probíhá. Platy, jaké nabízí Evropská unie, jsou přitom lákavé, píše deník E15. U probíhajících řízení se pohybují od 2500 do osmi tisíc eur, což je asi 60 až 200 tisíc korun. Kromě odborníků na logistiku nebo techniku se vyhlašují i výběrová řízení na stáže pro studenty v oblasti technologií. Ministr dopravy Pavel Dobeš řekl deníku, že nezájem Čechů může způsobovat strach z neúspěchu a nevědomost nebo pouhý nezájem. Problémem také zůstává, že zaměstnanci Evropské kosmické agentury se sídlem v Bruselu se nechtějí do Prahy stěhovat. Chybí zde totiž evropská škola, kde by se vyučovalo ve třech jazycích Unie. Belgičany také odrazují nižší platy než v Bruselu, píše deník E15.


Pavel Tykač,  foto: Archiv České televize
Pohledávky podílníků vytunelovaných CS Fondů odkoupila společnost Naval Architects Shipping Company. Napsaly to Hospodářské noviny s tím, že za kyperskou firmou stál nynější spolumajitel důlní společnosti Czech Coal Pavel Tykač. Naval přitom od státu v soudním řízení kvůli tomu, že vyvedení majetku z CS Fondů nezabránil, může získat přes čtyři miliardy korun. Zhruba 1,23 miliardy korun z CS Fondů zmizelo v zahraničí v roce 1997. Na více než čtyři miliardy korun se pohledávky podílníků vyšplhaly kvůli úrokům. V nahrávce Tykač podle deníku uvedl, že za odkupem pohledávky od firmy Akro a tedy i za společností Naval stojí s finančními skupinami PPF, J&T a Penta."Pavel Tykač ani žádný z jeho spolupracovníků společnost Naval Architects Shipping Company nikdy nevlastnil, ani nespoluvlastnil a stejně tak se ani nepodílel na jejím řízení,"řekl deníku Tykačův mluvčí Jan Chudomel. To přitom podle deníku nevyvrací Tykačovo tvrzení z nahrávky, kterou deník disponuje. Formálním majitelem Navalu byla J&T. Penta podíl na transakci přiznala, jde však podle ní o uzavřenou záležitost. Současným vlastníkem Navalu je společnost EP Industries ze skupiny J&T. EP Industries podle svého mluvčího Martina Maňáka získala Naval jako firmu bez majetku a pohledávek.


Foto: archiv Radia Praha
Ministerstvo pro místní rozvoj nechce zveřejnit jméno právní kanceláře, která vypracovala rozbor o výplatách zkrachovalých cestovních kanceláří. Napsal to deník Právo. Podle analýzy musí pojišťovny klientům vyplatit vše, co za zájezd cestovce uhradili, a to bez ohledu na to, zda měla kancelář sjednaný nízký limit krytí nebo ne. „Kompletní analýzy jsou určeny pro naši interní potřebu. Zpracovávali je nezávislá právní kancelář, zabývající se mimo jiné i oblastí pojišťovnictví, a právník zabývající se evropským právem. Jejich služby byly poskytnuty ministerstvu poprvé," vzkázalo deníku ministerstvo. Podle něj se připravuje i novela zákona o podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu ve spolupráci s novým občanským zákoníkem. České národní bance zaslalo ministerstvo podnět, ve věci kontroly nad dodržováním právních předpisů v oblasti zákonného pojištění cestovní kanceláře. Podle informací deníku se objevují i právní analýzy, které tvrdí opak - totiž že pojišťovna může klientům vyplácet jen do té výše, do jaké si cestovní kancelář na základě svého obratu sjednala limit pojištění, protože to vyplývá ze standardní pojistné matematiky, napsal deník Právo.


Český letecký průmysl musí jít do světa. To si myslí Milan Šlapák ze soukromé společnosti GE Aviation. Ta vyvíjí motor, který je z velké většiny vyrobený v Praze a používat by ho měla zejména americká zemědělská letadla. První lety takových letadel se uskuteční po certifikaci v dubnu ve Spojených státech amerických, píše deník E15. Letoun s českým motorem pak bude firma vyvážet dál. Letouny s českými motory se tak možná budou pohybovat například v Peru, Ekvádoru nebo Austrálii, říká v rozhovoru pro deník E15 Milan Šlapák. Aby vůbec letecký průmysl přežil, musí české firmy mířit na velké zahraniční výrobce typu Boeing, Airbus nebo Cessna. Pokud by se letectví zastavilo v českém prostředí, tak nebude dále prosperovat, myslí si Milan Šlapák. Často také podle něj dochází k nabírání expertů ze zahraničí, kteří rozumí technické stránce věci. "Máme možnost hledat talenty po světě. Kromě toho vyhledáváme a podporujeme talenty na vysokých školách,"říká Milan Šlapák.