Přehled tisku

Foto: Kristýna Maková
0:00
/
0:00

Poslanci schválili prováděcí zákon k přímé volbě prezidenta. Předloha putuje do ústavně-právního výboru a strany se dohadují na omezeních, která mají výběr hlavy státu zachovat průhledným, píše autor Sloupku Lidových novin. Debatuje se o limitu na kampaň, o omezení sponzoringu od právnických osob i o tom, jak tato omezení kontrolovat.

Foto: Kristýna Maková
Poslanci schválili prováděcí zákon k přímé volbě prezidenta. Předloha putuje do ústavně-právního výboru a strany se dohadují na omezeních, která mají výběr hlavy státu zachovat průhledným, píše autor Sloupku Lidových novin. Debatuje se o limitu na kampaň, o omezení sponzoringu od právnických osob i o tom, jak tato omezení kontrolovat. Zatím nepanuje shoda, ale strany nás ujišťují, že přes nedostatek času nebudou zdržovat a v žádném případě by se neměl stát prováděcí zákon překážkou pro uskutečnění přímé volby. Času není mnoho a majorita politické třídy není přímou volbou nadšena, obstrukce neschválením prováděcího zákona by byla pro leckoho cestou, jak přímou volbu znemožnit a moci při tom zachovat výraz: opravdu jsme moc chtěli, aby to bylo poctivé. Nedůvěra je opodstatněná, upozorňuje autor Sloupku Lidových novin.


Petr Pavel,  foto: Archiv Armády ČR
Česká armáda bude mít nového velitele - hrdinu z Balkánu. Současného náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka by měl na podzim vystřídat jeho zástupce Petr Pavel, píše deník Právo. Generál Pavel má prý v armádě velkou autoritu především kvůli bojovým zkušenostem z 90. let, kdy jako velitel výsadkářů v Chorvatsku například zachránil 53 francouzských vojáků, kteří byli pod minometnou palbou z chorvatské i srbské strany. Výborně prý zvládá jazyky. Řadu let sloužil jako vojenský diplomat a český zástupce na velitelství NATO v Bruselu, prozrazuje deník Právo.


Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) připouští prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí za podmínky, že se toto uhlí spotřebuje na výrobu tepla, píše deník E15. Ministr Kuba podle listu hodlá nejdříve vyzvat těžaře, aby se na využití suroviny za limity dohodli s teplárnami. Budoucnost limitů je součástí aktualizace státní energetické koncepce, na níž nyní ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) pracuje. V současnosti je uhlí stále ještě zdrojem především pro výrobu elektřiny. Prolomením limitů by se dostupné zásoby fakticky zdvojnásobily na úroveň 1,7 miliardy tun. Na jednáních tepláren s těžaři se má také vyjasnit, kolik uhlí může být k dispozici za nynějších omezení. "Budeme diskutovat především o tom, jak co nejlépe využít uhlí před limity, abychom otázku případného prolomení nemuseli řešit pod časovým a ekonomickým tlakem," uvedla mluvčí MPO Veronika Forejtová. Prolomení limitů odmítají ekologičtí aktivisté, prodloužení těžby uhlí by ale mohlo pomoci zachovat centrální rozvody tepla, jež by měly být ekonomicky i ekologicky výhodnější než lokální vytápění, píše deník E15.


Kvůli změnám podmínek ve stavebním spoření a v penzijním připojištění chtějí stavební spořitelny vytvořit speciální nabídku podobnou spoření u penzijních fondů, uvádějí Hospodářské noviny. Od příštího roku má být penzijní připojištění výhodnější než stavební spoření. "Idea je, aby vedle těchto fondů fungovalo stavební spoření s novými podmínkami, které budou klienty motivovat,"řekl listu místopředseda Asociace českých stavebních spořitelen a šéf Českomoravské stavební spořitelny Vladimír Staňura. Změnou pravidel ve státní podpoře stavebního spoření chce stát ušetřit a nasměrovat podporu na zabezpečení na stáří. I proto od příštího roku zvyšuje maximální roční příspěvek na penzijní připojištění na 2760 korun ročně. U stavebního spoření byla naopak už loni státní podpora omezena na nejvýše 2000 korun, píší Hospodářské noviny. "Podporujeme odloženou spotřebu ve všech formách a nemůžeme, ani nechceme reagovat na žádné tržní inovace,"řekl Hospodářským novinám náměstek ministra financí Radek Urban. "Prioritou je reforma, ve které mají hlavní místo penzijní fondy. Nebráníme ale tomu, aby si lidé spořili jinde," dodal. Finanční poradci plán stavebních spořitelen označují za zajímavý. "Vklady v bankách jsou na rozdíl od penzijních fondů pojištěné. Pokud zvýší dvouprocentní roční úročení, můžou konzervativním fondům konkurovat,"řekl Hospodářským novinám Zdeněk Simaichl z poradenské firmy Infia.


Jaromír Drábek
"Nesmím to zveřejnit,"říká ministr práce Jaromír Drábek, když po něm novináři a politici chtějí podrobnosti o zakázkách na výplatu dávek. Není to ale pravda, tvrdí Mladá fronta Dnes. Ministr Drábek se odvolává na ministerstvo vnitra, které tyto smlouvy údajně uzavřelo. Mladá fronta Dnes ale zjistila, že nic neříct nařídil ministerstvu vnitra sám Jaromír Drábek. Vyplývá to z dopisu, který jeho úřad odeslal. Tvrdí v něm, že uveřejnění kontraktu by mohlo ohrozit stát. Mladá fronta Dnes ale smlouvy získala a je přesvědčená o tom, že nic podobného v nich není. Dopis ministerstvo odeslalo jen tři dny poté, co Mladá fronta Dnes požádala o odtajnění všech smluv a dodatků na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Navíc smluvním partnerem je v této záležitosti pouze ministerstvo práce a sociálních věcí. Stejně tak u všech utajovaných dodatků. Ministr tak poslancům neřekl pravdu. Pravda není ani to, že dodatky skrývají tajné informace, píše Mladá fronta Dnes.


Ceny potravin v Česku od ledna rapidně stouply, cigarety ale stojí stále stejně. Přitom stát zvýšil spotřební daň o tři koruny na krabičku. Deník Právo soudí, že za to může ostrá konkurence. Výrobci cigaret si raději snižují marže, než aby zdražili. Čekají totiž na reakci největšího tabákového koncernu v Česku - Philip Morris. A zdraží zřejmě okamžitě po něm. Ten se ale zatím do zvýšení cen nijak nehrne. Deník Právo však upozorňuje, že ministerstvo financí ještě letos chystá další zvýšení daně na cigarety.


Vedení Západočeské univerzity se spolu s ministrem školství snaží takřka za každou cenu udržet plzeňskou právnickou fakultu. Odpor proti tomu ale roste, a to i přímo v Plzni. Studenti i učitelé z ostatních fakult vnímají, že kauza plzeňských práv ubližuje pověsti celé univerzity, informují Lidové noviny. Jako první se podle listu ozval Pavel Vařeka, děkan tamní filozofické fakulty, které prý letos významně klesl počet uchazečů o studium. Cítí to ale i další děkani, kteří proto teď vedení práv vyzvali, aby už škola nenabírala studenty do prvního ročníku. V podobně vyostřeném duchu se prý neslo i středeční jednání kolegia rektorky Ilony Mauritzové složené z děkanů fakult, ředitelů ústavů a zástupců akademického senátu. Celkem 17 z přítomných 19 členů zvedlo ruku pro to, aby právnické fakulta nenabírala letos do prvního ročníku studenty. A tak nutno přiznat, že titulek tohoto článku v Lidových novinách - "Práva ztrácí podporu i na domácí půdě" - je vskutku trefný.