Přehled tisku

Edificio del Tribunal Constitucional
0:00
/
0:00

Ústavní soud kritizuje rozhodnutí Evropského soudu v kauze dorovnávání slovenských důchodů, uvedly Lidové noviny. Ústavní soudci přitom řešili nároky železničáře Karla Holubce, který měl v Česku dostávat výrazně nižší důchod jen proto, že jako strojvůdce řídil vlaky zařazené pod slovenským útvarem drah.

Ústavní soud kritizuje rozhodnutí Evropského soudu v kauze dorovnávání slovenských důchodů, uvedly Lidové noviny. Ústavní soudci přitom řešili nároky železničáře Karla Holubce, který měl v Česku dostávat výrazně nižší důchod jen proto, že jako strojvůdce řídil vlaky zařazené pod slovenským útvarem drah. Soudci zopakovali svůj dřívější názor, že čeští občané, kteří kvůli zařazení pod slovenské podniky dostali nižší "slovenské" důchody, mají nárok na jejich dorovnání. A to navzdory rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie, který takovou praxi odmítl jako diskriminační. Podmiňovala totiž dorovnání českým občanstvím a trvalým pobytem. Podle evropských soudců to diskriminuje ostatní obyvatele EU. Podle ústavních soudců došlo k "excesu unijního orgánu". Vybočil z pravomocí, které Česká republika na unii přenesla, a nezohlednil specifickou situaci při dělení někdejší federace. Právní experti jsou touto rázností překvapení. Nepamatují, že by některý národní nebo unijní orgán vystoupil proti evropskému soudu tímto způsobem. Ve hře jsou teď navíc značné sumy, které by Česko muselo dál vynakládat na dorovnání slovenských důchodů, pokud by se verdikt Ústavního soudu prosadil.


Vietnamci pracují denně o tři hodiny déle než Češi, píše Mladá fronta Dnes. Vyplývá to z průzkumu Českého statistického úřadu. Týdně odpracují průměrně 54 hodin, a jsou tak nejpracovitějšími cizinci v Česku. Podle Evy Pechové ze Sdružení Hanoi to odpovídá tradiční mentalitě Vietnamců, kteří jsou zvyklí trávit v práci většinu času. Naopak málo využívají víkendy a téměř nejezdí na dovolenou. Prioritou pro ně je pomoc rodinám ve Vietnamu. Proto také přijeli vydělávat do Česka. Hodně času v práci tráví také Ukrajinci a Moldavané, kteří se s 52 hodinami týdně podělili o druhou příčku. I Rusové nebo obyvatelé zemí bývalé Jugoslávie tráví v práci průměrně 48 hodin týdně. Češi odpracují "jen" 41 hodin. Cizinci se však ve srovnání s nimi musí spokojit s nižším platem. Zatímco průměrný příjem českého zaměstnance je 25 tisíc korun měsíčně, Vietnamec si vydělá zhruba 19 tisíci. Ze statistik ministerstva vnitra vyplývá, že cizinců v Česku v posledních letech výrazně ubývá, dodává deník.


Rotný Michal Novotný při předání vyznamenání,  foto: plukovnice Jana Růžičková,  zdroj: Ministerstvo obrany ČR
Lidové noviny komentují ocenění, které za záchranu amerického vojáka v Afghánistánu dostal český příslušník zahraniční mise Michal Novotný. Pomohl americkému kolegovi, kterému výbuch bomby utrhl obě nohy a ruku. Jeho stav byl zdánlivě beznadějný, rotmistr Novotný mu ale dokázal poskytnout první odbornou pomoc. Život vojáka se tak podařilo zachránit. Bronzovou medaili americké armády Čech nedostává každý den, píše deník. Důležitější je však to, že toto prestižní ocenění se může počítat víc než politické proklamace o spojenectví. Jejich hodnota totiž, narozdíl od tohoto konkrétního činu, kolísá. Deník připomíná váhání ČR, zda má pustit přes svůj vzdušný prostor americké letouny směřující na Balkán, zda se má zapojit do akce proti Saddámu Husajnovi nebo povolit stavbu protiraketového radaru. Zaplať bůh za Bronzovou medaili pro rotného Novotného. Konečně vidíme skutečný doklad spojenectví, uzavírají Lidové noviny.


Ilustrační foto: Archiv Radio Prag International
Penzijní fondy dosud oficiálně nespustily žádnou reklamní kampaň, kterou by si přetahovaly zákazníky. Přesto lidé mění fondy více než jindy, uvádějí Hospodářské noviny. Přesvědčují je k tomu zprostředkovatelé penzijního připojištění. Ti totiž mají do 28. února, kdy lidé přijdou o možnost změnit fond, nárok na vyšší provizi za nové klienty. Současný pohyb klientů z fondu do fondu začal už loni po schválení reformy a přestupy pokračují i letos. Loni přibylo například klientů České spořitelny a Komerční banky, ubylo naopak zákazníků Aegonu.


Opakované útoky hackerů na internetové stránky různých institucí, včetně Úřadu vlády nebo ODS, vyburcovaly policii, píše deník Právo. Na prezidiu vznikla speciální skupina expertů a analytiků, která se zabývá jen hackerskými útoky z posledního období. Podle informací deníku jsou součástí týmu i agenti české kontrarozvědky, tedy BIS. Jde o specialisty, kteří se zabývají IT kriminalitou. Speciální skupina je nejdále v šetření útoku na stránky ODS, kdy hackeři zveřejnili seznam všech členů strany i s adresami. Kriminalisté jsou na stopě konkrétním viníkům, bližší informace ale policie odmítla poskytnout. Práce specialistů spočívá v hodinách prohledávání a analyzování obrovského množství dat a hledání původních adres počítačů, z nichž hackeři na internetové servery a stránky útočí. Proti běžné počítačově kriminalitě jde o mnohonásobně větší objem práce. Přesto policie počet svých odborníků na informační kriminalitu zatím nenavýšila. Nepořídila pro ně ani lepší techniku. Nejsou prý na to peníze, uzavírá Právo.


Foto: Barbora Němcová,  Radio Prague International
Zájem o nájemní byty roste o desítky procent, informují Hospodářské noviny. Doba, kdy v nabídce realitních kanceláří vydrží byt k pronájmu, se zkrátila z dřívějších 27 dnů na 17. Naopak se téměř zastavily prodeje bytů do osobního vlastnictví. Podle zprostředkovatelů se teď obchoduje hlavně s pronájmy. Podle statistik Asociace realitních kanceláří stoupl zájem o nájemní bydlení v posledních dvou letech až o 20 procent. Důvodem jsou hlavně obavy lidí z nejisté ekonomické situace. Klienti se obávají, že nebudou mít jisté zaměstnání a stabilní příjmy. Obchodníci s realitami se shodují, že ceny nájmů letos neporostou. Především v závislosti na lokalitě a kvalitě bytů by mohly naopak ještě klesnout. K růstu holých činží tak zástupci realitních kanceláří nevidí žádný důvod. Zájem o nájemní bydlení je podle nich patrný hlavně v místech s vyšší nabídkou pracovních příležitostí, v Praze, Brně, Plzni nebo Mladé Boleslavi.


Praha je podle deníku Právo připravena na výstavu Muchovy Slovanské epopeje. Ty by měla být rozvěšena ve Veletržním paláci, kde sídlí sbírka moderního umění Národní galerie. Na místě jsou už nainstalovány panely, na kterých budou jednotlivá plátna umístěna. Všech dvacet gigantických obrazů je zatím srolováno na dřevěných špulkách a uloženo ve speciálním klimatizovaném prostoru. Epopej bude ve Veletržním paláci nejméně dva roky a vůbec poprvé tu budou plátna představena tak, jak si to sám autor přál. Epopej tu byla vystavena už v r. 1929, kdy se budova pro veřejnost otevírala. Tehdy zde ale bylo jen devatenáct pláten, protože cyklus ještě nebyl dokončený. K výstavě vyjde i rozměrný katalog, kde budou mimo jiné reprodukovány i detaily díla. Celý cyklus prošel v minulých měsících restaurátorským průzkumem a obrazy byly odborně očištěny. Datum zahájení výstavy ještě nebylo stanoveno, podle ředitele Galerie hl. m. Prahy, která Epopej spravuje, by to měl být začátek jarní kulturní sezóny v Praze.


Škeble asijská,  foto: Hirase,  CC BY-SA 3.0 Unported
Asijský vetřelec hubí v Česku ryby, informuje Mladá fronta Dnes. Jmenuje se škeble asijská, dostala se do českých řek z východu a vážně tam ohrožuje přirozenou rovnováhu. Škeble sem dovezli lidé spolu s rybami určenými k chovu. Výzkum prokázal, že larvy škeble parazitují na téměř všech druzích sladkovodních ryb. Dokonce i těch, které samy kladou jikry, tudíž parazity, do žeberních dutin škeblí, např. hořavek. "Škeble asijská převrátila naruby vztah hostitel - parazit. Její larvy sice parazitují na hořavkách, ale jikry hořavky už v těle asijské škeble přežívat nemohou," vysvětluje Martin Reichard z brněnského Ústavu biologie obratlovců Akademie věd, který výzkum prováděl. Ryba je tak podle něj škeblí přelstěna a zneužívána k jejímu dalšímu šíření. A protože hrozí, že škeble asijská vytlačí původní, české škeble, může evoluční soubor přivodit i zkázu rybám, které nebudou mít kam klást své jikry. O popsání tohoto souboje už projevil zájem i prestižní vědecký časopis Nature. Pro populaci českých raků je zase zničující invaze raka amerického, který přenáší zhoubnou plíseň, připomíná Mladá fronta Dnes.