Týden v ČR

Iveta Radičová, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Na Slovensku padla vláda premiérky Ivety Radičové. Slovensko totiž jako jediná země eurozóny v prvním hlasování neschválilo navýšení záchranného fondu. S tímto hlasováním však premiérka spojila i hlasování o důvěře kabinetu.

Iveta Radičová,  foto: ČTK
Výjimečně začneme v zahraničí. Na Slovensku padla vláda premiérky Ivety Radičové. Slovensko totiž jako jediná země eurozóny v prvním hlasování neschválilo navýšení záchranného fondu. S tímto hlasováním však premiérka spojila i hlasování o důvěře kabinetu. Radičová pak podala demisi. Podle premiéra Petra Nečase to není příznivá zpráva ani pro Českou republiku. S jejím kabinetem měla podle něj naše vláda dobré vztahy.

"Slovensko je zemí, která je součástí eurozóny, má tam přijaty některé právní závazky a to se samozřejmě potom promítá do komplikovanějších vnitřních poměrů. My z toho, co se stalo, nejenže nemáme žádnou radost, ale samozřejmě nás ta situace na Slovensku a pád vlády paní premiérky Radičové trápí."


Úřad vlády zveřejnil, že premiér Petr Nečas se 27. října setká v Bílém domě s americkým prezidentem Barackem Obamou. Oba politici mají mluvit o obchodních vztazích, ochraně lidských práv nebo o nadcházejícím summitu NATO v Chicagu v květnu 2012.


Benedikt XVI.,  foto: ČTK
Prezident Václav Klaus se setkal se členy České biskupské konference. Se zástupci Římskokatolické církve se mimo jiné dohodl, že v nejbližších dnech oficiálně pozve papeže Benedikta XVI. do České republiky. Papež by se tu měl zúčastnit oslav 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje, které proběhnou za dva roky na Velehradě. Prezident označil setkání s biskupy za přátelské a odmítl, že by jeho vstřícné projevy vůči církvi byly účelové.


Miroslav Kalousek
Národní ekonomická rada vlády připravila tři možné scénáře státního rozpočtu na léta 2012 až 2014. Požádal ji o to ministr financí Miroslav Kalousek. Poradci mají zvážit možný vývoj v Evropské unii a dopad na příjmy státního rozpočtu. Po jednání rozpočtového výboru sněmovny to ministr potvrdil Českému rozhlasu:

"Já jsem požádal Národní ekonomickou radu vlády, abychom společně pracovali, ryze expertně, bez politického zadání, na různých krizových scénářích, včetně toho katastrofického. Já nechci přivolávat katastrofickou situaci, ale musíme mít připraveny různé scénáře, i pro ty nejhorší situace, u kterých doufáme, že nenastanou. To ale ještě neznamená, že bychom neměli povinnost se na ně připravit."


Češi si objednali spořicí státní dluhopisy za víc než 21 miliard korun. Ministerstvo financí původně chtělo prodat objem ve výši 10 miliard. Jde zatím o pilotní projekt, který měl otestovat zájem domácností, neziskových organizací, církví a dalších subjektů. V příštím roce chystá úřad Miroslava Kalouska další emisi ve výši 40 miliard korun.


Nezaměstnanost v září v Česku překvapivě klesla na 8 procent, tedy o dvě desetiny. Úřady práce měly v evidenci o šest tisíc lidí méně než v srpnu, přestože na trh práce zamířili další absolventi škol. Na poklesu nezaměstnanosti má podle ekonomů svůj podíl také poslední vlna odchodů do předčasného důchodu a poptávka firem po nových pracovnících. Říká to analytik společnosti Patria Tomáš Vlk:

"Září je jedním z typických měsíců, kdy právě firmy nové zaměstnance přijímají. I to se letos projevilo. A tento pozitivní vliv byl výraznější, díky tomu vidíme nezaměstnanost o něco níže než v srpnu. Podle dat z průmyslu zde nadále pokračuje celkem slušný zájem o nové pracovníky."


Jiří Paroubek
Ze sociální demokracie odešel bývalý premiér Jiří Paroubek. Spolu s ním ČSSD opustili i další poslanec Jiří Šlégr a ústecký lídr Petr Benda. Paroubek se chce věnovat budování nové strany Národní socialisté - levice 21. století. Podle místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera by měl Jiří Paroubek složit svůj poslanecký mandát.

"On svůj mandát získal na kandidátce sociální demokracie a v minulosti opakovaně vyzýval každého, kdo změnil stranický dres, aby jako přeběhlík vrátil mandát své straně. Myslím si, že by se Jiří Paroubek měl zachovat v souladu s těmito svými vlastními slovy a vzdát se poslaneckého mandátu."


Český voják, který v létě utrpěl těžké zranění v Afghánistánu, zemřel ve vojenské nemocnici v Olomouci. Jde o pátého vojáka, o kterého Česká republika v afghánské misi přišla. Českých vojáků tam operuje přes 700. Sdělila to Jana Růžičková z Generálního štábu Armády České republiky:

"Bohužel musím potvrdit, že v neděli 9. října v ranních hodinách podlehl ve vojenské nemocnici v Olomouci následkům těžkého střelného zranění z Afghánistánu náš voják, příslušník 2. jednotky Výcvikového poradního týmu. Tento voják byl těžce zraněn v Afghánistánu 6. července v provincii Vardak. Následně byl převezen do České republiky do Ústřední vojenské nemocnice. Armáda ČR v rotmistru Adrianu Wernerovi ztrácí skvělého profesionála, vojáka tělem i duší, který beze zbytku splnil slova přísahy."


Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg předal v Londýně britskému dramatikovi s českými kořeny Tomu Stoppardovi cenu Gratias Agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Schwarzenberg ocenil, že Tom Stoppard pociťoval odpovědnost za zemi, kde se narodil, i když z ní odešel jako malé dítě. Při ceremonii na českém velvyslanectví čtyřiasedmdesátiletý Stoppard zdůraznil, že je za ocenění vděčný, ale připadá si "přeceněný".


Muchovu Slovanskou epopej by Praha mohla vystavit na hlavním nádraží, v historické Fantově kavárně. Navrhuje to studie, kterou si nechal zpracovat pražský primátor Bohuslav Svoboda. S návrhem souhlasí i Muchův vnuk John. Záměr se zamlouvá i společnosti Grandi Stazioni, která nádraží opravuje.


Pavel Haas Quartet
Mezinárodně uznávaný Pavel Haas Quartet zahral v úterý večer v sále České národní banky. Soubor v Česku příliš často nevystupuje, tento koncert v Praze byl jediný v sezoně. Kvarteto získalo minulý týden v Londýně cenu britského hudebního časopisu Gramophone za nahrávku roku - smyčcových kvartetů Antonína Dvořáka. V pondělí převzalo v Praze Platinovou desku vydavatelství Supraphon za 20 tisíc prodaných nosičů. K ceně Gramophone Award ředitelka Supraphonu Iva Milerová řekla:

"Pro Supraphon je to úplně zásadní ocenění, protože vlastně za celou svou historii, což bude příští rok 75 let, Supraphon takové ocenění nezískal."


Josef Váňa s Tiumenem,  foto: ČTK
A na závěr jedna zpráva ze sportu: legendární Josef Váňa vyhrál poosmé Velkou pardubickou.Osmapadesátiletý žokej triumfoval potřetí za sebou s hnědákem Tiumenem, tentokrát po boji o půl délky před bělkou Sixteen s Josefem Bartošem. Josef Váňa letos po potížích na Taxisu stáhl ztrátu až na poslední chvíli.

"Měl jsem v pravém boku pořád tu naši 'bílou potvoru' a říkám, tu asi dneska nedoženu, protože jela dostih bez problémů a šla jako vyměněná. Tiumen je zřejmě ale asi na tuhle vzdálenost náš nejlepší překážkový kůň."