Přehled tisku

Foto: www.army.cz
0:00
/
0:00

Skupina českých poslanců napříč politickým spektrem spolu s delegací z ministerstva obrany odletěla v noci z neděle na pondělí na návštěvu české vojenské mise v Afghánistánu, informuje o tom deník Právo. Právě o rozšíření mise by se přitom mělo ve středu hlasovat na schůzi sněmovny. Pokud sněmovna nedokáže mandát jednotek působících hlavně v Kosovu a Afghánistánu schválit, může vláda svým rozhodnutím prodloužit jejich pobyt o 60 dní, pak by se musely jednotky stáhnout.

Skupina českých poslanců napříč politickým spektrem spolu s delegací z ministerstva obrany odletěla v noci z neděle na pondělí na návštěvu české vojenské mise v Afghánistánu, informuje o tom deník Právo. Právě o rozšíření mise by se přitom mělo ve středu hlasovat na schůzi sněmovny. Pokud sněmovna nedokáže mandát jednotek působících hlavně v Kosovu a Afghánistánu schválit, může vláda svým rozhodnutím prodloužit jejich pobyt o 60 dní, pak by se musely jednotky stáhnout. Vláda v říjnu odsouhlasila plán misí pro příští rok, který počítá s pokračováním mise KFOR v Kosovu, kde by působilo až 550 vojáků. Druhým pro českou armádu významným místem má zůstat Afghánistán. V roce 2009 by také čtyři české letouny Jas-39 Gripen měly po několik měsíců pomáhat s ochranou vzdušeného prostoru tří pobaltských zemí, pět vojáků by cvičilo své místní kolegy v Iráku a několik mužů by působilo v misích například v Čadu či na Sinajském poloostrově.


Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Předseda ČSSD Jiří Paroubek změnil názor na přímou volbu, píší Lidové noviny. Šéfa strany nebudou volit řadoví členové, ale pouze delegáti sjezdu, tak jak tomu bylo doposud. Paroubek nemá žádného protikandidáta a tak prý není přímá volba nutná. Argumentoval také finanční úsporou. Byl to ale právě on, kdo přímou volbu na sjezdu strany před necelými dvěma roky prosadil. Právo sobotní jednání širšího vedení komentuje tak, že se ČSSD dobrovolně stala stranou jednoho muže. Přímá volba coby modernizační prvek měla přitáhnout k ČSSD přemýšlející část voličstva. Doba se ale změnila. Přímou volbu. která měla být naplněním přímé demokracie, dnes sociální demokracie nepotřebuje. Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek na sobotním jednání doznal, že ODS se začíná probírat z volební porážky. Jenže osobně mu podle autora komentáře v Lidových novinách vadí především to, že Topolánkova strana si začíná vybírat témata na základě průzkumů, že se orientuje na marketing, že mu přebírá jeho vítězné know-how.


Lubomír Zaorálek,  Jiří Paroubek a Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Pro vládní koalici už není na prvním místě blaho země a manažerský úspěch vlády, myslí si komentátor Mladé fronty Dnes (MfD). Nyní jsou to prý příští volby. A půjde se Paroubkovou cestou. "Možná ne tak okatě, možná ne tak odpudivě, ale půjde se. Vláda je solidní nástroj na stranickou reklamu a nákup voličů," míní autor. "Duch nulové tolerance a étos reforem za každou cenu zamrzají. A jak se noci krátí, na temných zdech vládních budov zahlédli prý svědkové pro někoho hrozivý, pro někoho mazlivý stín velké koalice," uvádí list, podle kterého žene do houfu dosud na smrt znepřátelené muže také finanční krize.


Hospodářské noviny komentují situaci v automobilovém průmyslu, který se potýká z důsledky globální finanční krize. Podle autorky komentáře krize trestá ty, kdo udělali chyby. Američany a Brity za euforii hypoték, Maďary za obrovské státní dluhy, nás a Islanďany za přílišnou závislost na jednom oboru a umělou prosperitu. Prudký vzestup našich automobilek nebyl přirozený. Do státem dotovaných továren se najímaly tisíce zahraničních dělníků, protože Češi v nich za nabízené platy dělat nechtěli. A stát jim velkorysými dávkami toleroval ten luxus - odmítat práci, píšou Hospodářské noviny. Automobilky vládu naštěstí, na rozdíl od detroitských kolegů, nežádají o pomoc. Podle komentátorky je dobře, že se ani kabinet nehrne do aktivistických záchranných plánů. Nové zakázky firmám nesežene.


Mladá fronta Dnes informuje o plánech ČSSD proti krizi. Zlevníme potraviny, budeme déle vyplácet podpory v nezaměstnanosti a miliardy rozdáme novomanželům, starobním důchodcům a státním zaměstnancům - slibuje opoziční ČSSD. Kvůli finanční krizi se čeští politici začali předhánět v návrzích, jak nejlépe by se jí mělo čelit, aby na lidi dopadla co nejméně. Socialisté proto o víkendu představili seznam svých 52 návrhů. Lidovecký ministr financí Kalousek však upozorňuje, že nižší DPH by znamenala rozpočtovou ztrátu. Za každé jedno procento je to 12 miliard korun, řekl Kalousek. Dodal, že plány ČSSD by dramaticky zvýšily schodek rozpočtu, což odporuje jinému návrhu - urychlit přijetí eura. Představa vlády je jiná. V plánu, který prezentoval premiér Topolánek, se mluví o dalším snižování daní firmám. Vláda sází i na možnost pružněji propouštět a přijímat zaměstnance.


Minulost soudců, tedy to, zda byli za totality v komunistické straně či nikoli, je citlivý osobní údaj, který musí zůstat utajen. Podle informací Hospodářských novin tak rozhodl pražský městský soud. V Česku přitom působí nejméně 17 soudců, kteří za sebou mají politické rozsudky, uvádí list. Právník Tomáš Pecina z Prahy se o tom, že by životopisy všech 3000 soudců měly být veřejné, třeba k nahlížení na internetu, pokoušel přesvědčit nejprve ministerstvo spravedlnosti. Úřad to ale odmítl s tím, že životopisy soudců nemá. A i kdyby je měl, zveřejnit by je nemohl. Ani soud nevyhověl. Proti rozsudku pražského městského soudu chce Pecina podat stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle informací Hospodářských novin si před třemi lety nechalo ministerstvo spravedlnosti vypracovat průzkum, z něhož vyplývá, že zhruba třetina soudců byla v době totality v komunistické straně.


Majitelé aut bez povinného ručení se lekli sankcí, které jim od ledna hrozí a míří do pojišťoven. Jak píší Lidové noviny, až 70 korun zaplatí od ledna majitel osobního auta za každý den, kdy nebude mít sjednané povinné ručení. Novinka zabrala a hříšníci houfně sjednávají povinné pojištění. Podle odhadů přitom pojistku nemají statisíce vozidel. Takový počet je lákavé sousto pro pojišťovny a pro majitele těchto vozidel vymýšlejí speciální nabídky.


Americká společnost The Lunar Embassy (Lunární Ambasáda) prodala pozemky na Měsíci 13.000 Čechů. Informuje o tom deník Právo. Zájemci v Česku mají již dva roky možnost zakoupit část měsíčního povrchu o rozloze jednoho akru, což je zhruba 40,5 aru, za 999 korun. Jak řekl Filip Rajchart z Lunární ambasády, v Česku bylo prodáno 15 tisíc akrů, na Slovensku 3 tisíce. Při nákupu obdrží každý nový majitel list vlastnictví, Měsíční ústavu, mapu Měsíce s přesným zakreslením místa zakoupeného pozemku. Ambasáda má pro kupující také připraveny měsíční suvenýry, například sportovní basebolku majitele měsíčního pozemku, odznak a pas občana Lunární republiky. Analytici podle Rajcharta soudí, že se měsíční pozemky stávají nejpopulárnějším a nejoriginálnějším dárkem tohoto tisíciletí.