Přehled tisku

0:00
/
0:00

Evropská měna přežije jen tehdy, pokud se eurozóna stane fakticky federací. V článku pro Lidové noviny to napsal premiér Petr Nečas. Zároveň podle něj ale zůstává otázka, zda Česko za těchto nových podmínek skutečně euro přijmout chce a kdy.

Evropská měna přežije jen tehdy, pokud se eurozóna stane fakticky federací. V článku pro Lidové noviny to napsal premiér Petr Nečas. Zároveň podle něj ale zůstává otázka, zda Česko za těchto nových podmínek skutečně euro přijmout chce a kdy. Česká republika spolu s Británií se jako jediné nepřipojily ke smlouvě o fiskální odpovědnosti, kterou přijalo v tomto týdnu 25 členských zemí Evropské unie. Ačkoli je dohodnutá smlouva zásadním krokem k federalizaci z hlediska svých procedur, vůbec podle Nečase neřeší skutečnou podstatu současných problémů. Státy se jí vzdávají práva na svobodné hlasování v EU v otázce rozpočtů a zbavují se tím části své suverenity. O smlouvě se bude diskutovat dál, premiér připomněl možnost svolání mimořádné evropské rady, v březnu se má konat rada řádná. Čeští vyjednávači minulý týden dosáhli toho, že ke smlouvě se kterákoliv země EU může připojit bez podmínek kdykoliv.


Vladimír Ložek,  foto: Ministerstvo obrany ČR
Novým náčelníkem Vojenské policie má být Milan Schulc ze žatecké brigády rychlého nasazení. Navrhl to ministr obrany Alexandr Vondra. Podle Lidových novin jeho návrh projedná příští týden branný výbor sněmovny. V čele Vojenské policie nyní stojí Vladimír Ložek. Vondra ho loni po březnovém zákroku policistů v České televizi postavil mimo službu. 11. března večer desítka vojenských policistů v kuklách a se samopaly vtrhla do budovy zpravodajství ČT. Na základě soudního příkazu hledali spis, který měl dříve redaktor Karel Rožánek a který souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka. Zásah vyvolal vlnu kritiky. Inspekce ministra obrany ale později dospěla k závěru, že Ložek nijak nechyboval, a proto se vrátil do funkce. Ministr mu ale vytkl formu a nepřiměřenost zásahu a zdůraznil, že se podobná akce v budoucnu již nesmí opakovat. Ložek by se mohl stát vojenským přidělencem některé z českých ambasád, nejčastěji se mluví o Moskvě, dodává deník.


Škoda Plzeň je další státní firma, prodaná hluboko pod cenou, píší ve svém komentáři Lidové noviny. Stát se jí zbavil za zlomek ceny, možná čtyřicetinu její skutečné hodnoty. V posledních dnech se ukázalo, že v prodeji plzeňské Škody figurovala stejná záhadná firma z Panenských ostrovů, přes kterou se vyváděly peníze i z Dopravních podniků. O tom, že lidé z těchto dvou firem si hrají do ruky, se spekulovalo už dlouho. Teď se ta spekulace blíží jistotě. Obě skupiny podnikatelů, romanovci a janouškovci, během poslední dekády zřejmě zfúzovali do jakési nadregionální mafie. Přitom někteří její členové byli české veřejnosti dáváni za příklad úspěšných manažerů. Spíš než tvůrci hodnot to ale byli experti na vytahování veřejných peněz. Naštěstí tito čeští Novorusové dostali v poslední době několik citelných zásahů. Současná mocenská garnitura by se měla modlit, aby se podařilo dovést alespoň některé z nich k odpovědnosti. Propůjčilo by jí to smysl existence, i kdyby se už nepodařilo prosadit ani jeden zákon.


Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas
Rekordní odškodnění za pomalou práci českých soudů zaplatilo letos ministerstvo spravedlnosti. Podle deníku Právo vyplatilo pražskému důchodci celkem 30 milionů korun. Je to víc, než kolik na ministerstvu vysoudili všichni stěžovatelé za loňský rok. Kauza začala před dvaceti lety. Tehdy si šedesátiletý "pan Novák", který své skutečné jméno nechtěl pro list zveřejnit, vzal od České spořitelny úvěr na nákup autobusu. Kvůli závadám na vozidle ale odstoupil od kupní smlouvy a autobus vrátil Zaplacené peníze mu ale firma nikdy nevrátila. Česká spořitelna ale trvala na zaplacení více než čtyř milionů úvěru, pohledávka byla později několikrát přeprodána a dodnes je vymáhána exekučními srážkami z důchodu. Za dvacet let soudních tahanic ztratil "pan Novák" zdraví a díky exekucím žil v existenčních potížích. Odškodnění, které nyní získal, mu podle jeho advokáta ještě ani nepomohlo, aby se dostal z finačních problémů.


Americké ponorky budou díky Čechům jezdit rychleji a úsporněji, píší Hospodářské noviny. O úspěch se zasloužili čeští fyzici z plzeňské Západočeské univerzity, kteří získali od Američanů devítimilionový grant na svůj výzkum. Pracují na rovnicích, s jejichž pomocí bude možné rychleji spočítat pohyb neutronů v jaderném reaktoru. Výpočty, které trvaly týdny, proběhnou tak za pár minut. Výsledky budou využívat mariňáci v letadlových lodích a ponorkách na jaderný pohon. Jak připomíná deník, jde o vůbec první kontrakt pro českou jadernou fyziku od americké vlády. Podobný úspěch ale zaznamenali už čeští kybernetici. Pro americké námořníky počítají optimální trasy pro pohyb lodí poblíž nebezpečných somálských vod.


Foto: Ulrik De Wachter / Stock.XCHNG
Nová uhlíková daň, kterou připravuje ministerstvo financí, by podle týdeníku Ekonom mohla zdražit uhlí pro domácnosti a malé firmy zhruba o polovinu a přinést ročně do státního rozpočtu asi pět miliard korun. Čtyři miliardy by do rozpočtu zaplatili spotřebitelé uhlí, zbytek ti, kteří ve svých kotlích pálí lehký či těžký topný olej, píše týdeník. Nová daň by měla v platnost vstoupit od roku 2014, ve hře je podle Ekonoma i zvýšení cen plynu. Daň by měla přispět ke stlačení rozpočtových deficitů. "Cena uhlí by narostla o více než polovinu, těžkého topného oleje o třetinu až polovinu a lehkého topného oleje o čtvrtinu nebo třetinu,"řekl Ekonomu náměstek ministra financí pro daně Ladislav Minčič. Ministerstvo financí vychází z představy, že se daň bude vybírat jen z uhlí a topných olejů a že ji nebudou platit elektrárny, teplárny a velké firmy, které dostávají či nakupují emisní povolenky. Ekologové se zavedením uhlíkové daně souhlasí. "Jakýkoliv krok ke zdanění uhlíku je důležitý, ačkoliv většinu exhalací mají na svědomí velké firmy, které dostávají většinu emisních povolenek zdarma," cituje týdeník Jana Rovenského z ekologického sdružení Greenpeace.


Foto: CzechTourism
České jídlo bodovalo v testech Mendelovy univerzity pro Brusel. Překvapivý závěr zní: jídlo v Česku není horší než západní. Uvádí to Mladá fronta Dnes. Některé potraviny na našem trhu chutnají dokonce lépe než ty na západním, čímž padá zažitý mýtus. Ukázalo to srovnání 24 stejných potravin, nakoupených v Česku, v Bruselu a ve Štrasburku. Je ale třeba dodat, že test srovnává jen několik vybraných potravin a neříká nic o kvalitě potravin na českém trhu jako celku. Test vypracovala brněnská Mendelova univerzita na žádost europoslankyně Olgy Sehnalové z ČSSD. Ta chtěla poukázat nato, že mezi výrobky stejného obalu a názvu existují značné rozdíly. Chce, aby stejné potraviny také stejně chutnaly, píše deník.