Přehled tisku

0:00
/
0:00

Pokud padne euro, čeká Českou republiku podle ministra financí Miroslava Kalouska boj o přežití. Píše to deník Právo. Krach eurozóny, který podle něj není "vůbec nereálný", by měl osudný dopad na ČR a musela by padnout všechna ideologická tabu - ať už daňová, nebo týkající se sociálního státu.

Foto: Evropská komise
Pokud padne euro, čeká Českou republiku podle ministra financí Miroslava Kalouska boj o přežití. Píše to deník Právo. Krach eurozóny, který podle něj není "vůbec nereálný", by měl osudný dopad na ČR a musela by padnout všechna ideologická tabu - ať už daňová, nebo týkající se sociálního státu. Ministr podotkl, že si pád eura rozhodně nepřeje. "Nicméně pokud by došlo k systémovému finančnímu kolapsu v zemích eurozóny, tak to bude mít takový fatální hospodářský, rozpočtový i sociální dopad na ČR, že v tu chvíli všechny demokratické strany se musí zmobilizovat ke společnému řešení. A tam musí padnout všechna ideologická tabu, protože pak už to není souboj o ideje, ale boj o holou existenci," dodal Kalousek.


Odbavovací hala ruzyňského letiště,  foto: ČTK
Letadla ČSA neletěla kvůli protestu pilotů. Akce ilustruje situaci, ve které se takzvaný národní letecký přepravce nachází, píší Hospodářské noviny. Firma je v problémech a musí přistupovat k radikálním krokům, které část pilotů označuje za likvidaci firmy. Nejlukrativnější spoje však při protestu odletěly a zrušené byly hlavně ty, které na svém provozu prodělávají. Nakonec tak piloti aeroliniím pravděpodobně spíše pomohou a uškodí sobě. K protestu je přiměl plán převést třetinu letadel na dceřinou firmu Holidays Czech Airlines. To znamená, že všichni piloti letadel ATR a část pilotů airbusů bude rázem nadbytečných. Ne všichni dostanou nabídku pracovat pro Holidays, ta navíc platí méně a nenabízí takové výhody. Pokud mají právníci aerolinií pravdu a protest je nezákonný, firma tak ušetří více, než plánovala. Propouštění bez odstupného vyjde levněji než výpověď kvůli nadbytečnosti. Piloti svůj protest šalamounsky nepovažují za stávku, ale za švejkovské lpění na legislativě o bezpečnosti letového provozu. Když se totiž pilot na let necítí - a důvodem může být i obava o ztrátu zaměstnání - letět nemusí, protože by tak mohl ohrozit lidské životy.


Dan Jiránek
Obce a kraje budou zřejmě muset zveřejňovat na internetu smlouvy za částku nad 50.000 korun nebo prodej majetku jen v dražbě či veřejné soutěži. Tento požadavek obsahuje novela, kterou vláda projedná tento měsíc. Jak píší Hospodářské noviny, změnu zákona o obcích a krajích, která je součástí vládní protikorupční strategie, právě dokončilo ministerstvo vnitra. Nově by museli pronájem obecního majetku na déle než čtyři roky posvětit i zastupitelé, a ne pouze radní. Za podezřelý pronájem lukrativních pozemků na deset let za pouhých 100 korun ročně bez vědomí zastupitelstva byl v minulosti kritizován třeba bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík. Online má být dostupný i seznam všech půjček, darů a dotací nad 20.000 korun. Změny v zákoně tvrdě kritizuje Svaz měst a obcí. Podle něj to může znamenat administrativní i finanční zátěž. "Proč to vláda nezavede také u sebe. Neřekl bych, že na úrovni obcí je víc korupce než na vyšší úrovni,"řekl deníku předseda svazu a kladenský primátor Dan Jiránek.


Portrét cara Michaila Fjodoroviče Romanova,  foto: Státní historicko-kulturní muzeum Moskevský Kreml
Jak žili ruští carové? To ukáže výstava na Pražském hradě. Vzácné šperky ruských careven, zbraně carů zdobené drahými kameny či jejich korunovační klenoty budou k vidění na Pražském hradě. Jak píše Mladá fronta Dnes, unikátní výstavu Carský dvůr pod žezlem Romanovců tam příští čtvrtek otevře prezident Václav Klaus spolu se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem. Hrad o výstavě vyjednával dlouhé čtyři roky na nejvyšší úrovni - vystavené exponáty jsou v Rusku považovány za národní poklad. V Praze jsou i díky tomu, že je Rusko Hradu zapůjčilo s velkou slevou. Má jít o symbol dobrých česko-ruských vztahů. Výstava přiblíží, jak carové žili, jejich soukromý i náboženský život. Část expozice ukáže i dvorní slavnosti. Výstava bude mít v Praze světovou premiéru a v této podobě se už nebude opakovat.


Při jmenování nové Rady pro výzkum, vývoj a inovace, kterou vláda nominovala tuto středu, premiér Petr Nečas ve třech případech porušil zákon. Uvedl to místopředseda Rady vysokých škol Jiří Zlatuška v článku v Lidových novinách. Zákon podle něj porušil jmenováním své poradkyně Miroslavy Kopicové, bývalého rektora Masarykovy univerzity v Brně Petra Fialy a podnikatele Zbyňka Frolíka. Jejich středeční nominace je podle Zlatušky již třetí v řadě, což podle jeho slov odporuje zákonu. Upozornil, že premiér Petr Nečas do rady opět jmenoval řadu členů, kteří byli odpovědni za přijetí současného systému hodnocení a financování vědy. Nezávislý mezinárodní audit o stavu české vědy za 38 milionů korun přitom jednoznačně doporučil současnou metodiku opustit. Zlatuška připomněl, že při jmenování rady se hraje o vliv na rozdělování 25 miliard korun na vědu.


Pražský okruh
Stavbu velkého čtyřproudého okruhu kolem Prahy chce prosazovat vedení Středočeského kraje. Nová silnice by měla vést severně od metropole. Jak píše Právo, kromě tranzitu přes republiku by měla sloužit i jako obchvat některých větších měst zejména Kralup nad Vltavou a Říčan. Kraj začleňuje silnici do svého územního plánu, který bude v prosinci schvalovat zastupitelstvo. Je velká neznámá, kdy na realizaci bude míst státní pokladna peníze. Ministr dopravy Pavel Dobeš proti obchvatu nic nenamítá, ale peníze na stavbu při své návštěvě kraje nesliboval a žádné záruky nedal. Díky obchvatu by se propojila severozápadní a východní část kraje, aniž by se muselo projíždět Prahou. Jet přes Prahu je stejně nevyzpytatelné jako přes Saharu, na obou cestách lze i zahynout, uvedl s nadsázkou hejtman David Rath.


Lavička neřesti,  foto: Miaow Miaow
Bývalý šéf Sazky Aleš Hušák koupil před lety šokující sochu. Ta se novému řediteli nelíbí a chce ji prodat. Autorka tvrdí, že socha ženy s obnaženým klínem pryč nesmí, jinak si ji odveze. Jak píše Mladá fronta Dnes, v Praze není mnoho soch, plastik či jiných uměleckých děl, která by tak šokovala, jako Lavička neřesti od kanadské sochařky českého původu Ley Vivotové. Ještě nedávno mohla prudérního chodce šokovat bronzová plastika sedícího muže a klečící ženy. Dnes už tu není. A to kvůli záměru ředitele dílo prodat. Stejně jako ostatní sochy od stejné umělkyně, jejíž díla společnost kdysi koupila. Sochařka říká, že pokud chce ředitel Sazky s dílem jakkoliv manipulovat, musí mít její souhlas. Pokud sochy nebudou stát na místě, kde se hodí, chce si je Lea Vivotová odvézt do své zahrady soch v Kanadě. Sochařka se specializuje na postavy sedící na lavičce a díky nim se proslavila po celém světě. Těmi, které jsou poněkud odvážnější, ještě víc. Sousoší, které stálo před Sazkou je podle ní známé prakticky po celém světě. Do svých prohlídkových tras ho dokonce zařadily některé turistické agentury.