Přehled tisku

Illustrationsfoto
0:00
/
0:00

Měl jít na zvláštní školu, teď studuje dvě vysoké. Jde o romského studenta, jehož příběh přináší Mladá fronta Dnes. Třiadvacetiletý Michal Dorď by mohl sloužit jako příklad hodný následování pro spoustu dětí. Vyrůstal v dětském domově, psycholožka chtěla, aby navštěvoval zvláštní školu. Podpořila ho ale jeho vychovatelka, která to nedovolila. Michal Dorď nakonec úspěšně odmaturoval a v současnosti studuje dvě vysoké školy, včetně Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Měl jít na zvláštní školu, teď studuje dvě vysoké. Jde o romského studenta, jehož příběh přináší Mladá fronta Dnes. Třiadvacetiletý Michal Dorď by mohl sloužit jako příklad hodný následování pro spoustu dětí. Vyrůstal v dětském domově, psycholožka chtěla, aby navštěvoval zvláštní školu. Podpořila ho ale jeho vychovatelka, která to nedovolila. Michal Dorď nakonec úspěšně odmaturoval a v současnosti studuje dvě vysoké školy, včetně Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Teď je na stáži v Bruselu, kde pomáhá na projektu, který by mohl dětem v podobně těžké situaci pomoct. Většina dětí z dětských domovů se totiž maximálně vyučí, vysokoškoláků je mezi nimi pořád jako šafránu, píše Mladá fronta Dnes.


České věznice jsou přeplněné. Teplé vody málo, toaletní papír a mýdlo jsou jen na příděl. Spoustě vězňů se v nich ale přesto docela líbí. A to dokonce tolik, že nechtějí na svobodu. Řeč je o lidech, kteří mají možnost za vzorné chování opustit vězení už v polovině trestu. Někteří odsouzení o to ale nemají zájem, píše deník Právo. Za mřížemi o ně totiž pravidelně pečují lékaři, navíc nemusejí pracovat. Často jde o tzv. zimní vězně, tedy o lidi, kteří se na podzim nechají zavřít třeba pro opakované drobné krádeže. Ve vězení pak přečkají zimu. Káznice tak vlastně suplují jiná sociální zařízení. Jde ale o dost drahou náhradu. Jak upozorňuje deník Právo, náklady na jednoho vězně se mohou vyšplhat až na 1500 korun za den.


Vysokomýtský výrobce autobusů Irisbus a Iveco, pokračovatel tradiční značky Karosa, chystá odstávku provozu a propouštění, informují Lidové noviny. Příčinou je podle deníku propad prodejů na klíčových trzích. V Česku navíc ubírá firmě podíl její největší konkurent, společnost SOR Libchavy. Podle odborníků Iveco tíží příliš úzká modelová nabídka a vyšší ceny, než nabízí konkurence. "Nemáme zakázky. Už teď je jasné, že v lednu budeme mít dva týdny odstávku, během ní si můžeme vybrat dovolenou nebo podepíšeme dohodu o kontu pracovní doby,"řekl listu zdroj z firmy, který si nepřál být jmenovaný. Jeho slova potvrdili nezávisle na sobě i další dva zaměstnanci obeznámení s chodem společnosti. Podle nich není pravděpodobné, že se společnosti podaří během podzimu získat další zakázky na výrobu autobusů na začátku příštího roku. Zatímco dříve byla výroba plánovaná na půl roku dopředu, nyní se podle nich neví, co se bude dít v prvním čtvrtletí. Během následujících týdnů se má sejít vedení podniku se zaměstnanci a odbory a prodiskutovat další možnosti. "Veškeré varianty pracovních rozvrhů, které nám dává zákoník práce a kolektivní smlouva, budou určeny plně ve vazbě na harmonogram výroby a budou jako obvykle projednány s odbory,"řekla listu Alena Kozáková, personální ředitelka Iveco Czech Republic. Podle ní je nižší výroba v prvním čtvrtletí každoroční záležitostí, uvádějí Lidové noviny.


Ministr vnitra Jan Kubice chce po 16 letech střežení stáhnout policisty z budovy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ten se má stát jedinou vybranou státní institucí, kterou ochranná služba policie přestane hlídat. Údajně kvůli úsporám, píše deník Právo. "Neexistuje reálná nutnost nadále poskytovat ochranu objektu NKÚ a s ohledem na vyhodnocení potenciálních rizik tato ochrana může být dostatečně efektivně zajištěna i jiným subjektem," píše Jan Kubice vládě v dopise, který má deník k dispozici. Pokud vláda Kubiceho důvody uzná, bude si muset NKÚ najmout soukromou bezpečnostní agenturu. To podle viceprezidenta NKÚ Miloslava Kaly může zasáhnout do jeho rozpočtu. "Je to nepochybně útok na nezávislý úřad,"řekl listu Miloslav Kala. Dodal, že v úřadu jsou dokumenty označené stupněm tajné, registry utajovaných dokumentů NATO a EU a vládní utajené spojení, které vyžadují zvýšené nároky na ostrahu. Proto si neumí představit, že by úřad hlídala soukromá agentura, píše deník Právo.


Loterijní společnosti se ještě nesmířily s tím, že hazardní hry se budou danit, tvrdí Hospodářské noviny. Šéfové hazardu podle listu proti daním nebojují přímo, ale přes různá občanská sdružení, kterým teď posílají peníze. To by ale v budoucnu mělo skončit a peníze půjdou rovnou do státního rozpočtu. Některé neziskovky proti tomu razantně vystupují. To se týká například Rady zdravotně postižených, které předsedá Václav Krása. Jeho organizace má teď z hazardu asi 5 milionů korun ročně. Vznikla dokonce i petice s názvem "ANO charitě", která je údajně velmi úzce napojená na jednu jihomoravskou loterijní společnost, uvádějí Hospodářské noviny.


Vojtěch Filip,  foto: Vláda ČR
Členové jedné ze základních organizací KSČM, která si dala přízvisko "revoluční", vyzvali politiky odpovědné za neuskutečněný prodej sídla strany k odchodu z funkcí. A pokud jsou také poslanci, aby dali straně plat a nechali si jen životní minimum. Reagují tak na rozhodnutí odvolacího soudu z 12. října, podle kterého má KSČM zaplatit pokutu 40 milionů korun italské firmě Poste Re za odstoupení od prodeje, uvádí na svých stránkách deník Právo. "Členové výboru RZO 1083 jednomyslně dospěli k názoru, že postup zodpovědných funkcionářů KSČM neodpovídal a neodpovídá principům vnitrostranické demokracie, hrubě poškodil a škodí KSČM jak po ekonomické stránce, tak i morálně a v konečných důsledcích i celospolečensky," napsali vedení strany revoluční komunisté. Předseda strany Vojtěch Filip listu řekl, že je o výzvě informován a hodlá na ni odpovědět. Plánuje také zveřejnit jména stranických funkcionářů, kteří jsou za neuskutečněný obchod zodpovědní. "V každém případě zveřejním aktéry tehdejší transakce z roku 2005. A musím říci, že aktérem toho podpisu není ani Miroslav Grebeníček, ani Vojtěch Filip,"řekl deníku Právo předseda strany.


Školné na vysokých školách už za dva roky? Asi ne, píší Lidové noviny. Vládní koalice školné stále podporuje. Jenže to zřejmě nestihne v termínu, se kterým původně počítala, tedy od školního roku 2013/2014, soudí list. Série nutných zákonů totiž bude nesmírně choulostivá, a tak je vláda chce nejdřív důkladně projednat s akademiky. Navíc ještě předtím by měl začít fungovat systém půjček a stipendií. Základní parametry se ale zatím prý měnit nebudou - plánované školné by tak nemělo přesáhnout 10 tisíc korun za semestr, připomínají Lidové noviny.


Stále více lidí v Česku si ke stálému zaměstnání hledá ještě nějaký přivýdělek, někdo si dokonce najde druhou práci. Ovšem na rekordmana v tomhle "oboru" ani potom zdaleka mít nebude. Podle Hospodářských novin je o lékaře z pražské vinohradské nemocnice. Její vedení si nechalo udělat personální audit a zjistilo, že má mezi zaměstnanci opravdového supermana. Jeden z tamních lékařů totiž pracuje oficiálně na 6,2 úvazky. Tolik dají dohromady všechny smlouvy, které v českém zdravotnictví podepsal a za které bere peníze. Takto "neobvykle pracovitých" lékařů je v nemocnici víc, třeba 2 a půl úvazku najednou, což je podle Hospodářských novin naprosto běžné. I jinde je to prý velmi podobné. Ředitelé nemocnic proto chtějí prověřit, jakou práci lékaři opravdu odvádějí. A než někomu příště zvýší plat, chtějí si to údajně dobře rozmyslet, píší Hospodářské noviny.