Přehled tisku

0:00
/
0:00

Vnitro vzdalo boj s hackery, úkol předalo Národnímu bezpečnostnímu úřadu, píše deník Právo. O vytvoření vládního střediska proti internetovým hrozbám vnitro usilovalo několik let, ale nedostávalo se mu peněz a chyběli odborníci. Zatím není jasné, kdy se úřadu podaří toto středisko vybudovat, o konkrétních krocích se začne jednat příští týden. Česko je podle bývalého ministra vnitra za ČSSD Martina Peciny poslední zemí EU, která podobné pracoviště nemá. Centrum by pomocí včasného varování a vypnutí problematických sítí mělo v budoucnu zabránit podobným útokům, jaké se nedávno staly například v Estonsku či Gruzii, jejichž vládní servery údajně napadli internetoví piráti z Ruska.

Vnitro vzdalo boj s hackery, úkol předalo Národnímu bezpečnostnímu úřadu, píše deník Právo. O vytvoření vládního střediska proti internetovým hrozbám vnitro usilovalo několik let, ale nedostávalo se mu peněz a chyběli odborníci. Zatím není jasné, kdy se úřadu podaří toto středisko vybudovat, o konkrétních krocích se začne jednat příští týden. Česko je podle bývalého ministra vnitra za ČSSD Martina Peciny poslední zemí EU, která podobné pracoviště nemá. Centrum by pomocí včasného varování a vypnutí problematických sítí mělo v budoucnu zabránit podobným útokům, jaké se nedávno staly například v Estonsku či Gruzii, jejichž vládní servery údajně napadli internetoví piráti z Ruska.


Od ledna roku 2013 si budou senioři vybírat starobní důchod prostřednictvím karty ze speciálních bankomatů. Těch bude méně než tisíc, řada starších lidí tak bude muset pro peníze cestovat. Informovala o tom Mladá fronta Dnes, které to potvrdil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Stát důchodci pošle peníze na speciální účet, k němuž každý senior dostane kartu. Stejný postup bude platit také pro lidi žijící v ústavech či v léčebnách dlouhodobě nemocných. "Jde o druhou fázi projektu karty sociálních systémů, s níž se počítá od ledna 2013,"řekl ministr Drábek. V první fázi, tedy už za půl roku dostanou kartu a účet všichni lidé, kteří berou dávky v hmotné nouzi, příspěvek na péči, podporu v nezaměstnanosti či rodičovskou. V ČR jsou nyní více než tři miliony příjemců dávek včetně důchodců. Díky tomuto projektu stát podle ministra ušetří až miliardu korun na poštovném za složenky, jimiž se peníze posílají v současnosti. Podle listu je však v projektu stále mnoho nejasností, proto se v úterý sejdou předsedové poslaneckých klubů, aby o kartě znovu debatovali.


Martin Pecina
Bývalý ministr vnitra Martin Pecina, který působil ve vládě premiéra Jana Fišera, krátce před odchodem z funkce rozdal čtyřem podřízeným odměny v celkové výši přesahující milion korun. Píšou to Hospodářské noviny (HN). Podle listu jsou to za loňský rok jedny z nejvyšších jednorázových odměn ve státní správě. Pecina přitom tvrdil, že svým podřízeným dával menší odměny než ministři Ivan Langer (ODS), který na postu působil před ním, a Radek John (VV), který jej zastával po Pecinovi. HN si od ministerstva vyžádaly seznam nejvyšších jednorázových odměn v loňském a letošním roce. Z něj zjistily, že Pecina třináct dní před odchodem z funkce udělil jednomu z podřízených 380.000 korun. Další odměny činily 250.000, 240.000 a 200.000 korun. Jména tří odměněných se listu zjistit nepodařilo, příjemcem čtvrtmilionové odměny se stal Pecinův první náměstek Jiří Komorous za "koordinaci boje s extremismem". Jednorázové odměny, které uděloval Pecinův nástupce John, podle soupisu nepřesáhly 190.000 korun.


Pražský magistrát zavřel Centrum pro integraci cizinců v Libuši určené zejména tamější vietnamské komunitě, která dosahuje počtu téměř 7000 lidí. Informují o tom Hospodářské noviny. Středisko fungovalo necelý rok, ale Vietnamci do něj nechodili. Praha chce v nejbližší době založit obecně prospěšnou společnost, která se zaměří na integraci cizinců v celém hlavním městě. Praha středisko vybudovala v budově libušského obecního úřadu a do projektu vložila asi milion korun. Centrum mělo být řešením stále ostřejších konfliktů mezi obyvateli Libuše a Vietnamci, kteří žijí a pracují ve vietnamské tržnici Sapa. Dvě Vietnamky a jedna Češka měly řešit stížnosti libušských občanů a Vietnamcům radit se zajištěním pojištění a víz, nebo s tlumočením. Pomohly prý jen asi čtyřiceti lidem.


Roční jízda po dálnici osobním automobilem bude příští rok stát 1500 korun, což je o 300 korun více než letos. Zdražení známek má vynést 700 milionů korun. Uvedla to Mladá fronta Dnes (MfD). Česko se tak stane zemí, která má jednu z nejdražších dálničních známek v Evropě. Dražší zůstane jen v Rakousku a Maďarsku, dodává list. Ministerstvo dopravy nyní návrh posílá do vlády. Cena se zvýší po dvou letech. Celkem mají Češi zaplatit za dálniční známky 3,6 miliardy korun. Podle listu se však dá očekávat, že s vyšší cenou si někteří řidiči jejich nákup rozmyslí a dálnice budou buď objíždět, nebo po nich budou jezdit načerno.


Počet Čechů, kteří potřebují transplantovat ledvinu či srdce, rok od roku roste. Jenže počet dárců orgánů se nezvyšuje. Každoročně tak přibývá lidí, kteří se transplantace nedočkají. Jak píší Lidové noviny, loni lékaři uskutečnili 570 transplantací, 67 lidí na čekací listině ale zemřelo. V současné době čeká přes 900 pacientů. Odborníci se shodují, že český systém dárcovství pokulhává za západní Evropou a je třeba s ním něco dělat. Jednou z cest je zaměřit se na živé dárce, tedy zavést tzv. párovou výměnu. Příklad: potřebujete ledvinu a váš příbuzný je ochoten vám ji dát. To ale nejde, nemáte stejnou krevní skupinu. Existují ale země, kde funguje národní registr, který páry shromažďuje, a ty si mohou vyměnit ledviny mezi sebou, řekl listu přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk. U ledvin například platí, že zatímco v Česku se z 380 případů ročně transplantuje pouze 20 od žijících dárců, v západních zemích je to až v 60 procentech případů. Navíc ledvina od žijícího dárce funguje i 25 let, od zemřelého necelou polovinu. Podpořit transplantaci od živých dárců by měla připravovaná novela zákona.


Jaroslav Barták
Psychologové jsou zaskočeni tím, jak známý lékař Jaroslav Barták veřejně hovoří o ženách, které ho obvinily z trýznění. Jak píše Mladá fronta Dnes, podle odborníků je tím zastrašuje a dál jim ubližuje. "S takto razantním veřejným ubližováním jsem se dlouho nesetkala,"řekla policejní psycholožka Ludmila Čírtková. Praktikující pražský internista podle svědectví léta bil a sexuálně napadal své asistentky. A nyní je ve veřejných vystoupeních na svou obranu označuje za prostitutky. Lékař podle Čírtkové jen veřejně dotváří obraz násilníka. Podle Zdeny Prokopové ze sdružení Rosa měla policie právě s ohledem na ženy konat rychleji. Proč nenavrhla vzít Bartáka do vazby? I to zkoumá prověrka, jíž nařídil policejní prezident. Za poslední rok totiž bývalé asistentky podaly na Bartáka hned čtyři trestní oznámení. Kromě toho internista skončil kvůli zbití asistentky v roce 2008 před soudem. Lékař uvádí, že sepsal s asistentkami dodatek smlouvy, v níž se zavázaly k sexu, přímo u prezidenta notářské komory Martina Foukala. "Není to pravda," reagoval Foukal.


Důl Žebračka,  foto: YouTube
Ministerstvo financí se rozhodlo zasypat důl Žebračka na Bruntálsku. Přesně ten důl, o kterém většina průvodců i tři roky staré podklady pro městský úřad v Krnově tvrdí, že jde o 'technickou památku, o původně středověké důlní dílo'. Jak uvádí Hospodářské noviny, nutno podotknout, že turistické servery ještě dodávají, že při pohybu v terénu je nezbytná opatrnost, hrozí pád do hlubiny či propadnutí se do podzemí. Poslední věta se prý také stala hlavním důvodem, proč je potřeba důl zasypat, navíc okamžitě. Plot nestačí, a pokud se díra zasype, žádní pokoutní speleologové, památkáři či nedejbože turisté tam už ani nepáchnou, píší Hospodářské noviny. Těžko z Prahy soudit, nakolik je právě teď nebezpečný onen mnoho let uzavřený a oplocený důl. Vzhledem k opakovaným zkušenostem je však na místě zpozornět, kdykoli se nějaký státní úřad nakvap rozhodne jednat. A navíc když k jednání potřebuje sto milionů. Pak kdekoho napadne, že se může zase jednat o zakázku, kterou potřebuje dohodit nějaký 'kamarád' a z níž něco odpadne pro každého. A pokud by peníze nestačily, ukázala by se po čase samozřejmě nutnost udělat ještě nějaké ty vícepráce.... Zásyp dolu může být jen čistou sanací. Velký spěch resortu financí a podivné kuňkání báňského úřadu ale jisté pochybnosti vzbuzují, píše list.


O školky na vysokých školách zájem je, ale peníze ne, píší Lidové noviny. Před rokem vznikla při Českém vysokém učení technickém v Praze školka Lvíčata pro děti zaměstnanců i studentů školy. Úspěšný model firemní školky se stal vzorem i pro další univerzity. Ty ale narazily, na jejich vybudování nemají dost peněz a nezlepší to zřejmě ani Dobešova novela školského zákona. O univerzitní školky je přitom velký zájem. Pracovníci univerzit poukazují na to, že státní zařízení naprosto ignorují současnou běžnou pracovní dobu, a to nejen akademiků. Školky obvykle zavírají do páté odpolední. Rodič, který má od pěti přednášku, má tak smůlu. Průzkumy, které si nechaly zpracovat některé vysoké školy, velkou poptávku potvrzují. Na Mendelově univerzitě by zaměstnanci a studenti umístili do školky na 200 dětí, ale chybí peníze. Univerzity shánějí peníze na vybudování školek různě. ČVUT prodávala kalendáře, kde pedagožky školy pózovaly jako divoké Amazonky.


Čas pravého burčáku klepe na dveře, uvádí deník Právo. Kolem silnic se opět objevily známé tabule s nápisem burčák. Jsou předzvěstí blížícího se podzimu a jeho hlavního lákadla, bublající a kvasící šťávy z hroznů. Jejich sběr se ale teprve rozjíždí. Podstatná část letošní úrody bude na keřích vinné révy do posledního možného okamžiku. Teplé a slunečné září by mohlo doplnit z pohledu vinařů vcelku příznivý rok nárůstem cukernatosti bobulí. Právě poslední týdny definitivně rozhodují o vydařenosti ročníku. Mnozí odborníci upozorňují, že prodávat burčák je však pro vinaře velkým hazardem. Nemálo z těch, kteří prodali hrozny či mošt na burčák, pak bojovalo o opětovné získání dobrého jména, když prodejci do moštu v honbě za ziskem ve velkém nalévali vodu. Mnoho vinařů si tak dnes vyrobí jen trochu burčáku pro sebe a rodinu, aby nezapomněli jak chutná. Na prodej není a na trh později pouští jen kvalitní a vyzrálá vína.