Přehled tisku

0:00
/
0:00

Lidé, kteří mají nárok na podporu v hmotné nouzi, nebudou od příštího roku dostávat hotovost, ale budou si muset pořídit platební kartu. Takzvanou sociální kartou nepůjde vybírat z bankomatu nebo s ní například platit v baru. Vyplývá to z čerstvě dokončeného materiálu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), který získaly Hospodářské noviny.

Lidé, kteří mají nárok na podporu v hmotné nouzi, nebudou od příštího roku dostávat hotovost, ale budou si muset pořídit platební kartu. Takzvanou sociální kartou nepůjde vybírat z bankomatu nebo s ní například platit v baru. Vyplývá to z čerstvě dokončeného materiálu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), který získaly Hospodářské noviny. V supermarketu s kartou sice zaplatit půjde, ale pokud se na účtence objeví alkohol nebo cigarety, úřady to snadno zjistí a budou moci dotyčného potrestat. Nové platební karty by měly být napojeny na daňovou správu, úřady tedy budou schopné rozlišit, zda někdo například nenakupuje zboží zatížené spotřební daní. "V rámci tohoto systému budeme moci zjistit, zda si člověk nekupuje nějaké nežádoucí zboží, a přikročit i ke snížení sociálních dávek nebo přímo k jejich odebrání,"řekl Hospodářským novinám první náměstek MPSV Vladimír Šiška. Stát chce svěřit vydávání a správu nových platebních karet některé z velkých bank, v nejbližší době má být vypsána soutěž. Banka, která zvítězí v tendru, bude dostávat kolem jednoho procenta z objemu transakce provedené kartou. Banky čekají na detaily a zatím nechtějí projekt nijak komentovat. "Zatím mohu prozradit, že zájemce bude muset zainvestovat nemalé prostředky a návratnost se bude pohybovat v řádu let,"řekl Hospodářským novinám Vladimír Šiška.


Žijeme v ráji vysokých marží, proto mnozí z nás jezdí nakupovat do zahraničí - je tam levněji, píše Martin Zvěřina ve Sloupku Lidových novin. Tuzemští obchodníci mají nepochopitelné ceny. Náklady na práci a většinou i energii jsou menší než na západ od nás, a přesto prodávají své zboží neřestně draho. Jen zařizovat si mobilního operátora či bankovní účet v zahraničí není moc pohodlné. Zatím. Naši líní a předražení operátoři se sice mohou utěšovat pomyšlením, že jejich postavení momentálně nikdo neohrožuje.... Vzpomenout by si ale měli na devadesátá léta, kdy v Česku kralovaly pevné linky.... Jakmile se objevili mobilní operátoři, zákazníci se otočili k pevným linkám bleskurychle zády, a to přesto, že přenosné aparáty ani volání nebyly z nejlevnějších.... Nakolik to bylo touhou po technologických novinkách a nakolik frustrací z beznadějného čekání na obyčejnou telefonní linku? Nevíme. Jakmile se však naskytne možnost jednoduše si zajistit služby, jež v tuzemsku stojí i násobky toho, co za čárou, uvidíme, kdo dopadne jako SPT Telecom neblahé paměti, uzavírá Martin Zvěřina ve Sloupku Lidových novin.


Nahlížet do daňových přiznání bylo dosud tajným službám zapovězeno. Má se to ale změnit, píše deník Právo. Podle něj zpravodajci argumentují tím, že jsou tak omezeni například v boji s terorismem. Jenže taková úlitba tajným službám se nelíbí ministru financí Miroslavu Kalouskovi. "Já potřebuji vybírat daně, a bude-li mít daňový poplatník pocit, že se mu v jeho daňovém přiznání bude prohrabovat úplně každý, tak za chvíli nevyberu vůbec nic, protože ta zeměkoule je strašně malá"řekl ministr Kalousek deníku Právo v narážce na fakt, že lidé by mohli danit své příjmy jinde než v Česku. Své důvody ale mají také bezpečnostní složky. "Chráníme-li strategické ekonomické zájmy státu, a to i v kontextu s organizovaným zločinem, určitě by nám velmi pomohl přístup k daňovým přiznáním i bankovním účtům,"řekl deníku Právo mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert. Ministr Kalousek je zatím neoblomný, zdůrazňuje list.


Petr Fejk
Vedení Českých drah navrhlo rozdělit mezi několik desítek manažerů firmy 30 milionů za to, že hospodaření se loni výrazně zlepšilo a přehouplo do zisku. Dozorčí rada odměny schválila, ale vedení je nevyplatí, píše autor 99 Slov Hospodářských novin. Obavy z "aféry Fejk" jsou zřejmé. Situace je zvrácená. Kdo si peníze nezaslouží, ten je má, kdo si je pravděpodobně zaslouží, ostrouhá. Manažeři státních firem mají být placeni za dobré výsledky stejně dobře jako v privátních firmách, nechceme-li, aby je řídili nýmandi či loutky v rukou politiků. Systém odměňování by měl být průhledný, ale není. Kde je konec novému systému odměňování, který chystala Fischerova vláda? - klade v závěru otázku autor 99 Slov Hospodářských novin.


Tržnice s textilem z Asie
Většina vietnamských majitelů večerek a kosmetických salonů odvádí často až 40 procent ze zisku organizované skupině za takzvanou ochranu. Pokud neplatí, musí se potýkat se skupinou speciálně vycvičených vojáků. Říkají si Bo Doi a neštítí se používat únosů nebo výhružek smrtí. Vyplývá to z výroční zprávy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), píší Lidové noviny. "Je to jakási výkonná jednotka hlav vietnamské mafie, zaměřená na násilí. Jsou to ti, kteří chodí mezi běžné Vietnamce a výpalné vybírají,"řekl deníku šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Pro policii je téměř nemožné tyto případy vyřešit, protože vietnamská komunita je velice uzavřená. Výpalné ovšem není problémem jen ve vietnamské komunitě, jiné gangy jej často vybírají i od českých podnikatelů. Vytipují si například majitele diskotéky nebo nočního klubu a nabídnou mu ochranu. Řada z nich přistoupí na pravidelné platby dobrovolně. "Ze začátku to vyhovuje oběma stranám. Majitelé podniků platí za ochranu, aby se do jejich blízkosti nedostala konkurence," sdělil Robert Šlachta. Výše poplatků se však postupně zvyšuje, často to končí tím, že majitel nemá žádné peníze a vyděrači jej donutí, aby se podniku vzdal. Převede pak firmu na lidi, které mu vnutí vymahači. Podnikatelé ale na policii mnohdy případ ohlásí, až když se ocitnou na dně a je jim vyhrožováno fyzickou likvidací. Aktuálně kriminalisté řeší pět takových případů, uvádějí Lidové noviny.


Ivan Hašek  (vlevo),  foto: ČTK
Kritické ohlasy se hrnou na hlavu Ivana Haška, jenž v neděli rezignoval na post předsedy fotbalového svazu, krátce předtím na valné hromadě přejmenovaného na Fotbalovou asociaci České republiky. Český tisk o změně v čele největšího občanského sdružení informuje na předních stranách a titulky výmluvně ukazují, že s pochopením se Haškův odchod nesetkal. Média ho nařkla ze zbabělosti; upozorňují, že od čištění fotbalu utekl předčasně a byl falešným mesiášem. Tisk se shoduje na tom, že ačkoliv se o Haškově odchodu spekulovalo kvůli nedávným informacím v arabském tisku, stejně byla jeho rezignace obrovským překvapením. "Utekl od čištění fotbalu. Nevzdám to, říkal Hašek. Teď směšně odchází," hodnotí jeho rezignaci Mladá fronta Dnes, podle které "muž, který zvedal fotbalu kredit, ho nyní totálně zesměšnil". "Způsob rezignace je podivný, nerozumím mu,"řekl nově zvolený místopředseda svazu Dušan Svoboda a údiv přiznal i jeho někdejší spoluhráč Karel Poborský, podle kterého je nástupce v nedohlednu. "Nenacházím pro to žádná slova ani pochopení,"řekl Hospodářským novinám staronový člen výkonného výboru František Hrdlička. Přesto slova pochopení měl. "Lidsky ho ale chápu, protože všichni tihle kluci, co trénují, se k tomu vždycky chtějí vrátit. A hrát nebo trénovat je jednodušší než být funkcionářem. Lidsky mu rozumím, ale profesně si myslím, že to mělo být trochu jinak připravené," doplnil zkušený teplický činovník. Média dávají rezignaci někdy také do souvislosti s pádem Aleše Hušáka a Sazky, protože se spekulovalo, že s jeho zákulisní podporou Ivan Hašek před dvěma lety kandidoval.