Přehled tisku

Václav Klaus
0:00
/
0:00

Po provedení penzijní reformy připravované vládou Petra Nečase (ODS) se současný deficit důchodového systému dále prohloubí a objem veřejných prostředků vydávaných na financování důchodového systému vzroste. V článku pro Mladou frontu Dnes to napsal prezident Václav Klaus.

Václav Klaus
Po provedení penzijní reformy připravované vládou Petra Nečase (ODS) se současný deficit důchodového systému dále prohloubí a objem veřejných prostředků vydávaných na financování důchodového systému vzroste. V článku pro Mladou frontu Dnes to napsal prezident Václav Klaus. Znovu vyzval k vážné debatě o připravované reformě. Podle něj "Nečasovo-Kalouskova" penzijní reforma přinese oproti současnému systému navíc pouze zavedení dalšího dobrovolného penzijního spoření či pojištění, které bude stát organizovat na úkor průběžného penzijního systému. "Podporou nového dobrovolného pilíře penzijního připojištění bude zcela vědomě prohlubován schodek již v dnešní době deficitního průběžného systému, který však bude i v budoucnu zajišťovat hlavní část zabezpečení důchodců," uvedl Václav Klaus v Mladé frontě Dnes. Dodal, že tento deficit má být pokryt zvýšením DPH, což fakticky znamená, že objem veřejných prostředků vydávaných na financování důchodového systému vzroste. Prezident má také za to, že plánovaný dobrovolný subsystém penzijního pojištění bude vznikat na úkor průběžného systému i na úkor existujícího penzijního připojištění. "Jedny státem dosud podporované fondy budou nahrazeny jinými státem podporovanými fondy, respektive oba tyto systémy asi budou muset nějak koexistovat vedle sebe," napsal Václav Klaus s tím, že to chápe jen velmi málo.


Foto: Evropská komise
Vláda v souvislosti s důchodovou reformou pracuje se zkreslenou demografií, píše deník Právo. Podle listu podíl lidí v produktivním věku nebude v příštích desetiletích klesat tak dramaticky. Současná studie počítá s tím, že do roku 2070 by na jednoho důchodce připadali dva pracující. Podle demografů z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy se ale poměr sníží oproti současnému stavu jen nepatrně. Jak zjistil deník Právo, politici totiž pracují s demografickými daty z roku 2002, ale o té doby se zvýšila porodnost a imigrace. Sociolog Pavel Rusý tvrdí, že problém průběžného důchodového systému je nutné řešit jinými opatřeními. "Klíčová je podpora výchovy nové generace. Bohužel řada opatření současné vlády jde právě opačným směrem,"řekl deníku Právo sociolog Pavel Rusý.


Ano, parádní číslo Nečasovy vlády se změnilo ve frašku, konstatuje autor 99 Slov Hospodářských novin a pokračuje: Namísto zásadní změny důchodového systému se debatuje o smrti českých knih i vzdělanosti národa. Namísto přesvědčování opozice, aby reformu začas nerozmetala, si někteří ministři jezdí po rozumy na Hrad. Namísto dychtivých spořitelů je tu obyvatelstvo rozčarované z chystaného zdražování. Zvýšení DPH totiž vláda ani nevysvětlila, ani nedoplnila dalšími penězi (privatizace, zdanění hazardu, levnější zakázky...) a vlastním důvěryhodným uskrovněním se. Tady někde by zřejmě měli Nečas, Bárta a Kalousek začít s druhým pokusem. Důchody se dají změnit bez NERVu, bez opozice i bez prezidenta, ale bez spořících budoucích penzistů nikoli, uzavírá autor 99 Slov Hospodářských novin.


Vladislav Husák
Bývalý policejní prezident Vladislav Husák bude pověřen funkcí náměstka policejního prezidenta pro vnější službu, současný šéf pražské policie Martin Červíček se stane náměstkem pro trestní řízení. Informují o tom Lidové noviny. Oficiálně budou muset oba ještě projít výběrovým řízením, které se uskuteční příští týden. "Ano, je to pravda. Pan (policejní) prezident (Petr Lessy) si vybral kolegy, které zná a kteří mají výborné manažerské schopnosti,"řekla mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. Vladislav Husák rezignoval na post policejního prezidenta v březnu 2007, média spekulovala, že se zapletl do případu uplácení při rozdělování státních zakázek na výrobu biolíhu. Novináři ho navíc přistihli, jak jede po dálnici dvousetkilometrovou rychlostí. Později nastoupil na místo šéfa cizinecké policie. Ve své nové funkci náměstka pro vnější službu bude mít na starosti uniformovanou policii. Martin Červíček, který předtím působil jako vedoucí náchodských kriminalistů, odkud přešel do vedení dopravní policie a pak do čela pražských policistů, je podle Lidových novin jedním z nejdůležitějších mužů ve vedení policie. Jako náměstek pro trestní řízení bude pod sebou mít například protikorupční útvar nebo Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.


Kateřina Klasnová
Místopředsedkyně strany Věci veřejné (VV) Kateřina Klasnová loni v říjnu poslala vedení strany dopis, v němž kritizovala dominantní roli svého manžela Víta Bárty ve VV a údajnou totalitu, která kvůli němu ve straně vládne. Zároveň oznámila, že rezignuje na svou funkci a ze strany vystoupí. Píše to Mladá fronta Dnes, která má dokument k dispozici. Kateřina Klasnová dopis odmítla komentovat, ale jeho pravost nezpochybnila. Dopis byl napsán asi tři měsíce poté, co Kateřina Klasnová a Vít Bárta uzavřeli sňatek. Dokument ve formě e-mailu dostali předseda VV Radek John, místopředseda Jaroslav Škárka a Vít Bárta. Kateřina Klasnová, která působí také jako místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, v dopise uvádí, že k jeho napsání ji vedla "naprostá ignorance elementárních principů uvnitř strany a naprostá nekomunikace ze strany VB (Víta Bárty)". Podle ní Vít Bárta zcela samovolně určuje další směrování strany, aniž by se ptal na názory ostatních. "...nechci dál hrát pasivní figurku na šachovnici VB. Upřímně mě mrzí, že ve VV funguje takováto totalita, a myslím, že není dobře, že VB absolutně ignoruje názory a nápady ostatních lidí ve VV," napsala v e-mailu Klasnová, uvádí Mladá fronta Dnes.


Lidové noviny se na titulní straně zabývají otázkou četnosti daňových kontrol. List zjistil, že zatímco v Plzni přijde v průměru daňová kontrola jednou za 24 let, v Praze jednou za 139 let. Podle zjištění deníku jsou daňoví úředníci v hlavním městě nejvytíženější a firmy tak mají menší pravděpodobnost, že je potká kontrola. Velké rozdíly ve frekvenci daňových kontrol mezi Prahou a menšími městy vedou ke stěhování firem do metropole. Podle odborníků taková daňová turistika se do budoucna ještě rozšíří. Důvodem je změna daňového řádu, který v případě nesrovnalostí umožňuje přísnější postihy. "V poslední době se hovoří i o optimalizaci státní správy. To může v praxi vyústit v to, že menší finanční úřad zanikne nebo bude sloučen s větším. Od podnikatelů máme signály, že se úřady snaží obhájit svoji existenci a častěji vyráží na kontroly,"řekl Lidovým novinám mluvčí Office House Karel Pluhař.


Billboardy vadí víc, než se zdálo, píší Hospodářské noviny. Tým odborníků Českého vysokého učení technického spočítal, jak billboardy u silnic rozptylují pozornost řidičů. Z výsledků plyne, že billboard upoutá pozornost řidiče jedoucího v závěsu za jiným autem na půl sekundy. Tento čas přitom může být rozhodující při střetu dvou aut. Přesně takovou dobu totiž trvá, než začne řidič brzdit. Při rychlosti 50 kilometrů v hodině ujede auto za tuto dobu zhruba deset metrů. Data z výzkumu by mohla sloužit ministerstvu dopravy i policii, nikdo ale o ně nemá zájem. Právě ministerstvo dopravy přitom proti velkoplošné reklamě u silnic bojuje, upozorňují Hospodářské noviny.