Přehled tisku

0:00
/
0:00

České firmy se podle Hospodářských novin čím dál častěji soudí se státem o nedoplatky na daních. Jen v loňském roce prohrála daňová správa 418 soudních řízení z celkového počtu 1364.

České firmy se podle Hospodářských novinčím dál častěji soudí se státem o nedoplatky na daních. Jen v loňském roce prohrála daňová správa 418 soudních řízení z celkového počtu 1364. "Ze sporů s daňovou správou se stal sport,"řekl listu ředitel Generálního finančního ředitelství Jan Knížek. Firmy totiž podle něj pochopily, že rozhodnutí soudu jsou nevyzpytatelná a že za pokus nic nedají. Daňová správa provedla v loňském roce kolem 70.000 kontrol, v nichž doměřila daně v přibližné výši 8,2 miliardy korun. Spor ne vždy dojde až k soudu, většina firem se však pokouší proti doměření daně alespoň odvolat. Ředitel Knížek také uvedl, že státu ročně na daních uniká kolem 100 miliard korun.


Policisté z celé republiky musí při svých hlídkách stále více chodit pěšky. Jak píše deník Právo, kvůli drastickým miliardovým škrtům v resortu má totiž policie citelně méně peněz na provoz, a tedy i na benzín. I když se krajští policejní šéfové zaručují, že v jejich regionech žádné zpřísněné limity na spotřebu benzínu nejsou, realita je ve skutečnosti často jiná. Na internetovém fóru napsal jeden z regionálních policistů, že momentálně mají limit 20 kilometrů na 24 hodinovou službu. Současná ekonomická situace policie je podle jejího nového šéfa Petra Lessyho nejhorší v historii a právě zajištění peněz na benzín označil jako jednu z priorit. Policejní hlídky musí podle něj lépe plánovat a koordinovat tak, aby se na benzínu co nejvíce ušetřilo. Podle Lessyho je možné více využívat pěší nebo cyklistické hlídky, zároveň je však nepřípustné, aby se nejezdilo autem v případech, kdy je to nutné.


Dva roky poté, co exprimátorka Chomutova Ivana Řápková zahájila tvrdý boj se sociálně nepřizpůsobivými občany svého města, se k jejím názorům přidalo dalších 51 starostů, uvádí Mladá fronta Dnes. Mimořádně zasedali v Bydžově, sedmitisícovém městě, které už týdny žije silným napětím mezi většinovým obyvatelstvem a romskou menšinou. Starostové podepsali prohlášení, ve kterém vyzývají Nečasovu vládu, aby se začala zabývat touto problematikou. Otevřeně podpořili i návrhy Řápkové, i ten o možnosti zakázat pobyt lidem bez trvalého bydliště, kteří se opakovaně dopouštějí přestupků. To ostře odmítá Martin Šimáček, ředitel Agentury pro sociální začleňování. Novému Bydžovu hrozí ještě větší nepokoje. Pochod tu chce uspořádat extremistická Dělnická strana sociální spravedlnosti. Mnozí se obávají, aby se neopakovala bitka s neonacisty, kterou zažil severočeský Janov.


Každý osmý Pražan je dnes cizinec, píše deník Právo. V hlavním městě žije více než polovina cizinců u nás. Jejich podmínky se zhoršují, odejít ale chce jen 14 procent. Poradna pro integraci a Organizace pro pomoc uprchlíkům provedly loni průzkum sociální situace cizinců na území Prahy. Počty lidí ze zemí třetího světa žijících v metropoli neustále rostou. To je velký rozdíl proti ostatním krajům Česka, kde jejich počty klesají. Nejvíce žije v Praze Ukrajinců, Vietnamců a Rusů. Největší počet jich obývá Prahu 4. Přicházejí do Prahy, protože mají dojem, že je metropole bohatší. Ale právě proto, že je jich tu tolik - na rozdíl například od Středočeského nebo Jihočeského kraje - je tu na ně nejméně peněz. Do celého problému se chce zapojit i pražský magistrát. Jak uvedl pražští radní, dosud neexistuje jednotný koncept integrace cizinců. Více než polovina obyvatel Prahy s cizí státní příslušností tu žije s celou rodinou. Mezi hlavní motivy podle studie patří vyhlídky na lepší život. Celá čtvrtina cizinců se tu podle výpovědí cítí jako doma. Pouze 14 procent připustilo odchod z ČR.


Na Šumavě padnou turistické zábrany. Nový ředitel parku, někdejší federální premiér Jan Stráský, chce z šumavské přírody udělat kromě chráněné divočiny i místo pro moderní relaxaci. Podle Lidových novin se tak rozrostou třeba i možnosti pro lyžaře, proti čemuž ale bojují ochránci přírody. Za nového ředitele, kterého jmenoval ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, se postavil i prezident Václav Klaus. Dodal, že by sice přivítal otevření nových sjezdovek na Šumavě, ale že Stráský je zřejmě podporovat nebude. "My jsme se před 30 lety hádali, jestli se má jezdit na sjezdovkách nebo běžkách a on nemohl pochopit, že mne baví více ty sjezdovky,"řekl Klaus.


Přibývá rozvodů dlouholetých manželství, uvádí Mladá fronta Dnes. V porovnání s minulými léty se rozvádí mnohem více lidí, kteří žili v manželství desítky let, varuje Jan Frolík z občanského hnutí Centrum Generace. K rozvodům vede mimo jiné i to, že zabezpečení padesátníci se ženili ve dvaceti a jsou stále zajímaví pro třicetileté neprovdané ženy. Za prvenstvím Čechů v manželské nevěře stojí podle expertů i jejich ateismus. Právě víra brání lidem podle sexuologa Petra Weisse vyhledávat mimomanželské vztahy. Podle Petra Šmolky z poradny pro rodinu vede k rozvodům i to, že pro část mužů se stala atraktivní partnerka nebo milenka věcí osobní prestiže.


Úspěšně podle deníku E15 vstoupily do nového roku Barrandovské ateliéry. Společnosti Barrandov Studio se podařilo získat část obří zakázky amerických ABC Studios na natáčení seriálu Missing. Půjde o jednu z největších filmových a televizních zakázek letošního roku. A to i přesto, že se v Česku bude natáčet jen jedna epizoda z třináctidílného seriálu, píše E15. Podle informací z ministerstva kultury ABC Studios předpokládá, že v tuzemsku celkem utratí okolo 500 milionů korun, z toho skoro 350 milionů jen za služby a výrobky českých firem. Kromě Barrandova by se mělo natáčet i v Karlových Varech a na dalších místech Evropy, píše E15 s tím, že o seriálu Missing (vedený rovněž pod jménem Safe) nebylo zveřejněno příliš mnoho informací.