Přehled tisku

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Zkušenost s deseti roky existence eura je podle prezidenta Václava Klause velmi sporná. V článku, který otiskuje Mladá fronta Dnes, varuje před dalším oslabením demokracie v Evropě a její unifikací. Euro sice na první pohled ve svých základních měnových funkcích uspělo, ale v rozporu s očekáváním nezabránilo v pokračování v zemích eurozóny již několik desetiletí trvajícímu zpomalování ekonomického růstu - zpomalení naopak v době eura dále zesílilo, upozornil prezident.

Foto: Evropská komise
Zkušenost s deseti roky existence eura je podle prezidenta Václava Klause velmi sporná. V článku, který otiskuje Mladá fronta Dnes, varuje před dalším oslabením demokracie v Evropě a její unifikací. Euro sice na první pohled ve svých základních měnových funkcích uspělo, ale v rozporu s očekáváním nezabránilo v pokračování v zemích eurozóny již několik desetiletí trvajícímu zpomalování ekonomického růstu - zpomalení naopak v době eura dále zesílilo, upozornil prezident. Ve stejné době se prohlubovaly nerovnováhy zahraničněobchodních toků a narůstaly - pro některé země zcela beztrestně - schodky veřejných rozpočtů. "Docházelo i k téměř neskrývanému falšování statistik, aby byla plněna tzv. maastrichtská kritéria. Pokud převládalo ekonomicky 'dobré počasí', vypadalo to, že je všechno v pořádku. Jakmile nastala první výraznější porucha, světová finanční a ekonomická krize, ukázalo se, že všechno v pořádku nebylo a není," píše Václav Klaus. Pokud jde o další vývoj, jsou podle něj možné minimálně dva scénáře. Jedním z nich je to, že nastane rozpad či opuštění systému superfixních kurzů - buď plně, nebo částečně. Druhým scénářem je podle Václava Klause to, že naopak dojde k pokusu o záchranu tohoto systému jeho doplněním o unii fiskální a politickou. "Je lákavé říci, že nastane to první (a mnozí to říkají), ale já myslím, že - bohužel - nastane to druhé," předpovídá prezident.


Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) se definitivně rozhodl, že bude hejtmanem a zároveň poslancem. Řekl to deníku Právo. Podle listu je Haškovou ambicí být spojovacím mostem mezi centrální politikou a regiony. Poslanecký plat dá na charitu a sociální projekty. Mandát ve sněmovně získal v květnu díky preferenčním hlasům a už dříve řekl, že do konce června oznámí, kterou z obou funkcí si nechá. "Chci nadále zastávat pozici hejtmana Jihomoravského kraje, to samozřejmě bude záviset také na výsledku koaličních jednání, která aktuálně probíhají v Brně s KDU-ČSL. Jako hejtman mohu být předsedou Asociace krajů ČR. Svým kolegům na jednání v Olomouci chci oznámit své rozhodnutí zároveň zastávat poslanecký mandát,"řekl Hašek deníku Právo. Podle listu zdůvodnil Hašek svoje rozhodnutí například tím, že bude třeba nastavit komunikaci mezi budoucí pravicovou vládou a kraji, které kromě Prahy ovládá ČSSD. Hašek oba posty zároveň zastával už po předloňských krajských volbách. Tehdy přiznal, že zvládat obě práce najednou je náročné a ze sněmovny odešel. Haškovi na jihu Moravy uvolnil ruce pád koalice s ODS. Občanští demokraté tlačili na Haškovo rozhodnutí, zda chce politiku dělat na hejtmanství, nebo v Praze, a když ho neoznámil, z koalice vystoupili. Nyní ČSSD jedná o nové s lidovci, připomíná deník Právo.


Foto: Evropská komise
Úředníci ministerstva průmyslu a obchodu vymysleli způsob, jak na deset let zastavit další šíření solárních elektráren. Využijí k tomu strategii zvanou Národní akční plán, jejíž zpracování po Česku vyžaduje Evropská unie, píší Lidové noviny. Upozorňují přitom, že akční plány měly podle představ Evropské komise naopak nalinkovat co možná nejrychlejší rozvoj obnovitelných zdrojů v členských zemích během následujících deseti let. Například pro solární elektrárny má platit limit 1695 megawattů. Jakmile jej investoři překročí, stát od následujícího roku přestane výrobu elektřiny ze sluneční energie jakkoli finančně podporovat, uvádějí Lidové noviny. Podle odhadu distributorů elektřiny lze přitom dosažení uvedené hranice čekat již na konci letošního roku. Následujících deset let tak může ministerský návrh zcela zablokovat instalaci solárních panelů na polích i budovách. "V případě solární energie, ale i malých vodních elektráren a bioplynu je nastaven strop natolik nízko, že povede prakticky k zastavení dalšího rozvoje těchto sektorů,"řekla tajemnice fotovoltaické asociace Zuzana Musilová. Dodala, že s ohledem na přístup ministerstva se splnění úkolu od Evropské komise v podobě třináctiprocentního podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny v roce 2020 stává nereálným.


Tvrdý zákon bojující proti alkoholu za volantem se v Česku zmírní. Senát navrhl zrušit bodový trest a ztrátu řidičského průkazu za naměření alkoholu do 0,3 promile. Bude na policistech, zda zhruba jednu "desítku" prominou, nebo pokutují, uvádí Mladá fronta Dnes. "Návrh novely je pro nás akceptovatelný. Zdůraznil bych, že nejde o prolomení nulové tolerance alkoholu v krvi. Stále půjde o přestupek. Řidič dostane na místě blokovou pokutu a na určitý čas mu policista zakáže pokračovat v jízdě,"řekl listu šéf dopravní policie Leoš Tržil. Policista má však možnost takové případy řešit i domluvou. To proto, že nízkou hladinu alkoholu v dechu může test ukázat i u člověka, který vůbec nepil. Například stačí, aby snědl čokoládovou tyčinku, použil ústní vodu či byl třeba nemocný, upozorňuje Mladá fronta Dnes.


Hospodářské noviny píší, že Češi si na stáří šetří stále méně. Domácnosti nemají dostatek peněz, což se projevuje i na penzijních fondech. Průměrný měsíční příspěvek totiž stále klesá, letos na 429 korun. Češi tak do penzijních fondů ukládají necelá dvě procenta průměrné hrubé mzdy. Odborníci to vidí jako velký problém, protože u nás dlouhodobě klesá poměr mezi penzí a průměrnou mzdou. Lidé se tak vystavují situaci, že při nástupu do důchodu budou čelit velkému poklesu životní úrovně. Penzijní fondy také musí řešit předčasný odchod klientů, kteří tak přicházejí o státní podporu. Odcházejí přesto, že za předčasné ukončení spoření musí platit penalizační poplatek, uvádějí Hospodářské noviny.


Návrh koncertního a kongresového centra v Českých Budějovicích od Jana Kaplického
Šance, že v Českých Budějovicích vyroste koncertní a kongresové centrum, které navrhl zesnulý architekt Jan Kaplický, se zvýšily. Tamní zastupitelé posvětili změnu územního plánu, která výstavbu umožňuje, píší Lidové noviny. Budova ve tvaru připomínajícím tělo rejnoka by měla vyrůst v areálu bývalého vojenského cvičiště ve čtvrti Čtyři Dvory. Stále však není jisté, zda koncertní síň skutečně ve městě vznikne, píše list. Další překážkou totiž je otázka, kdo by stavbu a její provoz financoval. Jisté je, že z městského rozpočtu nejde na výstavbu ani koruna. Sama Jihočeská společnost přátel hudby, která o stavbu usiluje, hovoří jen o neurčitém příslibu financí z ciziny. Navíc: pokud by Rejnok vyrostl skutečně v prostoru bývalého vojenského cvičiště, byl by vidět snad jen z ochozu Černé věže. Ani lidé, kterým by se třeba stavba nelíbila, tak nemají jakýkoliv důvod proti ní protestovat.Kdo by chtěl vidět celého rejnoka, musel by přijít až k němu, zdůrazňují Lidové noviny.


Slovenští fotbalisté oslavují vítězství nad Itálií,  foto: ČTK
Outsideři ze Slovenska šokovali celý svět. Fotbalisté ze země Jánošíka v posledním zápase skupiny F zostudili úřadující šampióny a na mistrovství světa slaví postup mezi nejlepších šestnáct týmů, píše deník Právo na titulní straně. Družina trenéra Weisse se vyhrabala z bahna vlastní nemohoucnosti a po ostudné prohře s Paraguayí, které předcházela ponižující remíza s Novým Zélandem, porazili Italy 3:2. Napětí a nervozita vládla v táboře týmu zpod Tater před výkopem nezměrná. Média drsně tepala do hráčů, kteří se kritizovali navzájem. Ale Slováci neuvěřitelně sebevědomým výkonem ponížili obhájce zlata. A už jsou všichni zase jedna velká rodina. Po zápase se trenéru Vladimíru Weissovi koulely po tváři slzy radosti, konstatuje deník Právo.