Přehled tisku

Jaromír Dušek (nahoře vlevo), foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ohromnou vlnu nevole vyvolaly výroky šéfa Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromíra Duška v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny. Ministerstvo dopravy i vedení Českých drah ovládají vzájemně propojená lobby homosexuálů, že se „tam i bojím ohnout pro tužku na chodbě,“ prohlásil Dušek.

Ohromnou vlnu nevole vyvolaly výroky šéfa Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromíra Duška v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny. Ministerstvo dopravy i vedení Českých drah ovládají vzájemně propojená lobby homosexuálů, že se „tam i bojím ohnout pro tužku na chodbě,“ prohlásil Dušek.

V pondělí Lidové noviny navazují konstatováním, že vlna nevole vypukla nejen mezi lesbami a gayi, ale i mezi politiky napříč všemi stranami a kritiky se dočkal Dušek také od svých odborářských kolegů. Jeho místopředsedové se od „xenofobních výroků“ distancovali a na úterním jednání generální rady svazu chtějí projednat výzvu k rezignaci předsedy nebo návrh na jeho odvolání.

Jaromír Dušek  (nahoře vlevo),  foto: ČTK
Ve vysvětlujícím rozhovoru pro pondělní vydání deníku se Dušek brání tím, že nemá nic proti homosexuálům a že má mezi nimi spoustu kamarádů, takže to prý není útok proti té skupině. Podle odborářského bosse ale generální ředitel Českých drah Petr Žaluda, který je náhodou homosexuál, je vůbec nejhorším manažerem drah za poslední desetiletí a zašantročil se svými kolegy osm miliard. Celé to kryje, opět náhodou homosexuál, ministr dopravy Gustáv Slamečka, který má zase úzké kontakty na dalšího, šéfa úřadu vlády Jana Nováka. Vyjádření pro Lidové noviny odborář Jaromír Dušek uzavírá slovy o obavě, že kritériem pro výběr lidí na ministerstvo a České dráhy přestala být odbornost a vzdělanost a místo toho se jím stala homosexualita. A to podle Duška není útok na nějakou menšinu, ale poukázáním na ekonomický lobbyismus.

Hlupák Dušek drží s hlupákem z jiné odborové organizace, ten má vazby na hlupáka z odborové centrály. A celkem jsou v odborech natahané desítky hlupáků, kteří to všechno ovládají, ironicky parafrázuje kontroverzní výroky Mladá fronta Dnes. Vážně však pokračuje upozorněním, že dnes si vzal jeden člověk na mušku homosexuály, jindy někdo jiný zaútočí na Židy, na Romy, vozíčkáře či jinak zdravotně postižené. A co když příště na řadu přijdou samotní odboráři jako skupina, která je pro někoho nepřijatelná? – táže se komentátor Mladá fronta Dnes. Podle jeho názoru pokud jsou členové odborů aspoň trochu soudní, měli by Duška ze svých řad rychle vystrnadit a označit ho navždy za personu non grata. „Mám bohužel velkou obavu, že se tak nestane,“ dodává komentátor.

Naproti tomu Právo vedle rovněž kritického, ale méně jízlivého komentáře přináší také článek sociologa Jana Kellera. Zdůrazňuje, že odborový boss Dušek veřejně prohlásil, že vysoké posty v jistém strategickém resortu jsou obsazovány podle zcela jiných kritérií než podle odbornosti. Všichni ti úctyhodní lidé, kteří se teď předhánějí v prohlášeních, že se Jaromír Dušek sám vyobcoval ze slušné společnosti, by si ale podle Kellera měli položit zásadnější otázku: A žijeme skutečně ve slušné společnosti? Pokud by Dušek uvedl, že na železnici protékají zcela bez užitku miliardy z kapes daňových poplatníků, pokud by poukázal na nesmyslně přebujelou organizační strukturu vedení drah, nikdo by mu nevěnoval pozornost, píše autor. „Proč se tím znepokojovat v zemi, kde každý kilometr dálnic stojí téměř třikrát tolik než tam, kde funguje kontrola veřejných výdajů,“ píše Jan Keller v Právu.


Dva miliony českých důchodců měly až do dneška pádný důvod, proč v květnových volbách hodit hlas sociální demokracii, píší Hospodářské noviny. Strana totiž slibovala, že se v případě volebního vítězství postará o to, aby se do roku 2014 průměrný důchod významně zvedl až na 15 tisíc korun měsíčně. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach ale teď v rozhovoru pro Hospodářské noviny přiznal, že k ničemu takovému nedojde a že šlo hlavně o marketingový tah, jak tři měsíce před volbami dostat do médií pozitivní zprávu o sociálních demokratech, konstatuje deník a cituje Škromachova slova: "My jsme nikde nic takového neslíbili. Nenajdete to v žádných materiálech. Vy berete od nás všechno vážně." A sociální demokraté jeho prohlášení nikdy nedementovali, i když prakticky každý den rozesílají hned několik nesouhlasných reakcí na zprávy v médiích, píší Hospodářské noviny a dodávají, že podle politologa Petra Justa je to vůbec poprvé, co nějaká strana vzala tak důležitý slib zpět už před volbami. "Až dosud braly strany zpět sliby až po volbách," citují noviny politologa.


Snahy státu zakázat ultrapravicovou Dělnickou stranu a vystrnadit její představitele z veřejného života připomínají pokusy zahrádkářů vymýtit pýr, píší Lidové noviny. Za necelé tři týdny po zrušení uskupení kvůli jeho propojení s neonacistickou scénou se zhruba polovina členů přeregistrovala do Dělnické strany sociální spravedlnosti. Není mezi nimi Tomáš Vandas, který fakticky vede i novu stranu a vystupuje za ni jako volební lídr, nicméně zůstává členem původní Dělnické strany a jako její předseda se ještě může zviditelnit před Ústavním soudem, u něhož si hodlá stěžovat na rozpouštěcí verdikt Nejvyššího správního soudu, konstatují Lidové noviny.


Podnikatel Josef Šťáva, který se na českém státu domáhá více než 14 miliard korun za zmaření svých obchodů s krevní plazmou, údajně udělal osudovou chybu a hrozí mu, že odejde od arbitráže s prázdnou, píše deník Právo. Odvolává se na dokument, který Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových poslal rozhodčímu senátu. V něm tvrdí, že firma akciová společnost Diag Human v průběhu změny své právní formy a prodeje části podniku s dílem pohledávky udělala chybu, když jedna ze zainteresovaných firem zanikla, aniž by vstoupila do rozhodčího řízení místo původně žalující společnosti. Za těchto okolností by státu hrozila povinnost platit nanejvýš dvě miliardy místo čtrnácti, což ale právní zástupce žalující strany Jan Kalvoda označuje za krátkodechou fintu, kterou vyvrátí kterýkoli právník.


Za svá dvě alba obdrželo Kvarteto Pavla Haase řadu prestižních cen. Teď přichází s nahrávkou Prokofjevových kvartetů, kterou březnové vydání magazínu Gramophone vyzdvihlo jako desku měsíce, informují Lidové noviny. Podle nich jsou tak Haasovci nejúspěšnějším českým komorním souborem současnosti.