Přehled tisku

0:00
/
0:00

"Konec velkých nákupů. Češi šetří," píší Lidové noviny. Tržby se podle listu poprvé po 11 letech propadly, lidé nekupují auta ani nábytek. Ekonomická krize prostě ukončila léta české nákupní horečky.

"Konec velkých nákupů. Češi šetří," píší Lidové noviny. Tržby se podle listu poprvé po 11 letech propadly, lidé nekupují auta ani nábytek. Ekonomická krize prostě ukončila léta české nákupní horečky. Jasně to dokládají nejnovější čísla Českého statistického úřadu. Loni se tržby domácích obchodníků oproti roku 2008 snížily o 4,3 procenta. Domácnosti šetří zejména na drahém a luxusním zboží, uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Na obavy lidí z ekonomické krize a možné ztráty příjmů doplatili i hoteliéři. Češi totiž omezili také své výdaje za cestování a zejména za ubytování. Za celý uplynulý rok se tržby penzionů a hotelů propadly o 14 procent. České hospodářství se tak dostalo do bludného kruhu, kdy šetřící domácnosti snižují odbyt prodejcům, kteří od výrobců nakupují méně zboží. Ti jsou pak nuceni snižovat výrobu a propouštět zaměstnance, kteří pak opět méně utrácí. Jedněmi z mála položek, na nichž nejsou Češi ochotni šetřit ani v době krize, jsou léky a potraviny, píší Lidové noviny.


Tým bezpečnostních expertů z několika českých univerzit a ministerstva obrany odhalil nebezpečnou celosvětovou síť zvanou Chuck Norris, která napadala počítače, z nichž pak bylo možné krást data o jednotlivých uživatelích, uvádí deník Právo. Síť se zaměřovala na domácnosti a malé firmy, napadena byla vždy zařízení umožňující připojení k internetu. "Útočníci využili skutečnosti, že na rozdíl od osobních počítačů nemají tato jednoúčelová zařízení žádnou antivirovou ochranu a běžný uživatel nemá šanci jejich napadení a zneužití zjistit. Prolomili výrobcem přednastavená hesla a jsou připraveni provádět libovolnou manipulaci s daty uživatelů, která přes tato zařízení protečou," sdělila mluvčí ministerstva obrany Lucie Kubovičová. Takto "zotročená" síť počítačů umožňovala získat údaje k bankovním účtům,e-mailovým schránkám či hesla k různým službám, píše deník Právo.


Hospodářské noviny píší o firmě, která na státu vysoudit 11 miliard korun. Jde o jednu z největších žalob, jaké u nás kdy vedly soukromé firmy proti státu. Kyperská společnost s neznámým vlastníkem žádá uvedenou částku po státním podniku Povodí Odry, což čtyřikrát převyšuje hodnotu majetku tohoto podniku. Jedenáct miliard má být odškodněním za zničení chemičky Ostramo při povodních v roce 1997, přičemž původní majitel před deseti lety žádal 1,3 miliardy. Není ale vyloučeno, že firma kauzu, kterou řeší Ostravský Okresní soud, vyhraje. Soud totiž už v roce 2006 rozhodl v její prospěch. Povodí Odry prý špatně udržovalo hráze a velká voda tak mohla chemičku spláchnout. Povodí se ale brání tím, že hráze proti pětisetleté vodě zaručit nemůže.


Lidové noviny upozorňují, že kontroverzní najímání samostatných podnikatelů místo zaměstnanců přichází v nové verzi. Firmy v současnosti nenajímají podnikatele, ale bývalé zaměstnance, kteří čerpají i dávky v nezaměstnanosti. Podniky jim tak za provedenou práci vyplatí méně peněz a ještě více ušetří na pojištění. Podle předsedy odborového sdružení KOVO Josefa Středuly kvůli tomu přišel stát v uplynulém roce o zhruba deset miliard. "Vnímáme to jako problém. Dochází v podstatě k provozování tzv. švarcsystému, který je de facto zakázán. Úniky podle mého názoru dosahují stovek milionů korun,"řekl listu ministr financí Eduard Janota. Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová uvedla, že se nejedná o nelegální chování. Přesto vláda chystá novelu zákona o zaměstnanosti, která by měla podobným praktikám zamezit. Zástupci firem ale upozorňují na to, že příčinou problému je špatný zákoník práce, který poskytuje zaměstnancům příliš velké ochrany před propouštěním.


Jak těžké je například vystupovat z limuzíny v lodičkách, budou už předem vědět budoucí české ministryně. Příručku, která se dá pracovně nazvat "Jistě, paní ministryně", pro ně chystá současná šéfka resortu spravedlnosti Daniela Kovářová, píše Mladá fronta Dnes. A není to jediná kniha, kterou po úspěchu Láskyplných povídek připravuje. "Mám rozepsaných několik knih. Ta hlavní je příručka pro budoucí ministryně. Zažívám spoustu bláznivých a šokujících událostí, které bych chtěla lehkým perem sepsat," svěřila se ministryně Kovářová. Zhruba třetinu už má napsanou. A jaké bláznivé a šokující příhody má na mysli? "Ráda bych popsala peripetie se státní správou, poslušnými, neposlušnými i superloajálními úředníky. Občas to opravdu připomíná seriál Jistě, pane ministře," připomněla Daniela Kovářová slavnou komediální sérii britské BBC z prostředí vysoké politiky, ve které úředníci obratně manipulují s ministrem.


Za zákrok proti uprchlému vězni Pavlu Tauchenovi a jeho manželce, který se odehrál loni v listopadu na Strakonicku a při němž Tauchen spáchal sebevraždu a jeho žena Dagmar byla postřelena, nebude nikdo ze zasahujících policistů potrestán. Podle policejní inspekce a státního zástupce při zásahu nepochybili, píše deník Právo. Obhájce Tauchenové, kterou zasáhly dvě střely, chce podat proti rozhodnutí inspekce stížnost. Policejní inspekce zákrok šetřila pro podezření z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele a ublížení na zdraví. "Dospěla k závěru, že k trestnému činu ani k jinému pochybení nedošlo,"řekl šéf českobudějovických žalobců Josef Richtr. K tomu, zda Tauchenová byla střelena zezadu, jak sama tvrdí, nebo zepředu, když se podle policistů vrhla na pronásledovatele, se Richtr nevyjádřil. Deník Právo zjistil, že podle usnesení policejní inspekce výstřel vyšel, když se Tauchenová rozběhla proti policistovi, který ji pronásledoval. Oba se střetli a při pádu policistova zbraň nekontrolovatelně vystřelila. "Je to celé zvláštní. Podám proti rozhodnutí inspekce stížnost,"řekl listu obhájce Tauchenové Kolja Kubíček.


Mladá fronta Dnes na titulní straně varuje, že Češi přebírají byznys s marihuanou od Vietnamců, kteří je sami do tohoto obchodu přizvali. Sami totiž nemohli získat vhodné nemovitostí, na nichž by mohli konopí pěstovat. Pokud si totiž nějaký opuštěný sklad pronajal Vietnamec, budilo to podezření a pěstírna byla brzo odhalena. Češi se prý ale chopili iniciativy, sami několik pěstíren brzy ovládli a Vietnamce teď často používají jen jako nádeníky. A jak píše Mladá fronta Dnes v jiném článku, policie zpravidla chytne jen ony "zahradníky", kteří o ničem neví. List uvádí příklad Vietnamce, který u nás nedostal slíbenou práci, a proto přijal nabídku dělat zahradníka ve skladu. Spolu se svým partnerem byl skoro půl roku zavřený v pěstírně, kde hlídal rostliny. Ven nesměli ano na okamžik, kontakt se světem představovalo pouze rádio a mobilní telefon. Jen jednou za čas přijeli muži, kteří část úrody sklidili a další zaseli. Přivezli také velký pytel s jídlem, většinou instantními nudlemi. Nakonec pěstírnu odhalila policie a zatkla právě jen dva hlídače. Kolik pěstíren takové skupiny v Česku vybudovaly, kriminalisté nedovedou odhadnout, píše Mladá fronta Dnes.


V Česku na jaře začne vysílat první specializované dálniční rádio. Jak informují Hospodářské noviny, Rádio Dálnice bude spolupracovat s Jednotným systémem dopravních informací a naladit si ho zatím budou moci řidiči v sedmi krajích. Nejaktuálnější zprávy bude tato stanice přinášet i v cizích jazycích. Podobný projekt je v Evropě ojedinělý. Podle odborníků má slibnou budoucnost, protože většina českých řidičů čerpá dopravní informace právě z rádia. "Začneme vysílat v dubnu. Pokryjeme velkou část českých dálnic,"řekl autor projektu Radim Pařízek, kterému patří například ostravské rádio Čas. Podle Pařízkova plánu by měl projekt během čtyř až pěti let začít vydělávat. Kromě aktuálních informací a hudby bude Rádio Dálnice přinášet také tematické pořady, například právní poradnu se zaměřením na vyřizování škod po nehodách nebo rady řidičům k servisu aut. Od dubna je bude možné naladit v Praze, středních Čechách, na Vysočině, jižní Moravě, ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.