Přehled tisku

0:00
/
0:00

Levicové strany ve středu prosadily v Poslanecké sněmovně na program schůze téměř všechny své návrhy, které ale zvyšují schodek státního rozpočtu. Jedním z návrhů je proplácení i prvních tří dnů nemoci. Mladá fronta Dnes přitom píše, že toto opatření vyhnalo z ordinací pacienty s banálními virózami.

Levicové strany ve středu prosadily v Poslanecké sněmovně na program schůze téměř všechny své návrhy, které ale zvyšují schodek státního rozpočtu. Jedním z návrhů je proplácení i prvních tří dnů nemoci. Mladá fronta Dnes přitom píše, že toto opatření vyhnalo z ordinací pacienty s banálními virózami. Jak deníku řekl praktický lékař z Prahy Václav Šmatlák, pominuly třeba takové situace, kdy jeden z pacientů tvrdil, že s kožním onemocněním nemůže pracovat. Doktoři loni napsali 1,5 milionu neschopenek. "Je to o jedenatřicet procent méně než o rok dříve, kdy bylo 2,2 milionů pracovních neschopností," uvedl pro Mladou frontu Dnes Kamil Vařeka, mluvčí České správy sociálního zabezpečení, která statistiky zveřejnila.


Jiří Paroubek
I v novém roce Jiří Paroubek úspěšně těží z rozkladu pravice. První letošní schůze poslanců potvrzuje, že levicoví poslanci mohou v současné sněmovně prosadit, cokoliv si zamanou, píší Lidové noviny. "Průběh situace je velmi nebezpečný. Sjednocená levice mnohdy s podporou lidovců prosadila pouze předvolební populistické sliby, pouze předvolební populistickou propagandu," komentoval šéf poslanců OS Petr Tluchoř. Upozornil, že jen nepřijetí vládního návrhu zákona o vydávání dluhopisů může přijít Česko až na dvě miliardy, uvádějí Lidové noviny.


Soudci Krajského soudu v Plzni vylučují sami sebe z posuzování žalob souvisejících s plzeňskými právy. Někteří z nich na fakultě totiž učí a nechtějí kvůli tomu kauzu řešit, píše Mladá fronta Dnes. Soudci se proto obrátili na Nejvyšší správní soud. Ten by měl říci, zda mohou začít řešit žaloby, na jejichž konci by mohli o diplomy přijít absolventi ukrajinské univerzity. Soudci se podle listu obávají, že by mohli být popotahováni kvůli neobjektivnímu rozhodnutí. Nejvyšší správní soud by jim tak měl "posvětit" postup v případu sedmi žalob, které podala nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Zažalovala rozhodnutí Západočeské univerzity v Plzni, jež studentům uznala diplomy ze Zakarpatské státní univerzity. "My jsme se dostali do situace, kdy byla zpochybněna naše objektivita obecně. Navíc přispěla i mediální atmosféra. Obojí bylo důvodem k tomu, že jednotliví soudci, kteří žaloby řeší, navrhli, zda by nebylo vhodné, aby věc projednával jiný soud," uvedl místopředseda soudu Václav Roučka. Podle něj se může stát, že kauzu bude krajský soud stejně řešit, ale proti výtkám o podjatosti se bude moci ohradit rozhodnutím nejvyšší instance. Mladá fronta Dnes upozornila, že o věci bude rozhodovat Nejvyšší správní soud, jehož předseda Josef Baxa na plzeňských právech také učí a po vypuknutí aféry byl jedním z největších kritiků bývalého vedení.


Plzeňský státní zástupce Libor Řeřicha, který kvůli svým nekompromisním postojům při mnohaletém vyšetřování kriminality policistů dostal přezdívku "český Cattani", podle deníku Právo možná sám přijde o svou funkci. Krajská státní zástupkyně v Plzni Marie Poláková na něj totiž počátkem ledna podala k Nejvyššímu správnímu soudu kárnou žalobu, v níž pro Řeřichu požaduje nejpřísnější trest - odvolání z funkce státního zástupce, píše deník. Poláková podle zdroje listu podezřívá Řeřichu z toho, že se měl nestandardním způsobem angažovat v trestní kauze bývalého šéfa karlovarské pobočky policejní inspekce Miroslava Šouleje. Ten je od loňského listopadu obviněn ze zpronevěry více než deseti milionů korun, o které měl podle policie společně s dalším mužem z Kazachstánu připravit ruskou podnikatelku v rámci neuskutečněného prodeje jednoho karlovarského domu. Podání žaloby potvrdilo ministerstvo spravedlnosti, zástupce správního soudu i sama Poláková. Ta současně dala ministryni spravedlnosti podnět, aby Řeřichu až do pravomocného rozhodnutí soudu dočasně zbavila výkonu funkce. Ministryně zatím nerozhodla, píše deník Právo.


České aerolinie kvůli nedostatku peněz zastavily v posledních měsících všechna vlastní letadla u bank. S odvoláním na údaje Leteckého rejstříku, který vede Úřad pro civilní letectví, to píše Mladá fronta Dnes. Firmu k zástavě letadel přiměl nedostatek peněz, s nímž se potýkala především na podzim. Ostatní stroje ve flotile ČSA nepatří dlouhodobě, mají je na leasing, píše list. Pro ČSA je to částečně dobrá zpráva, protože se ukazuje, že se firmě podařilo obnovit důvěru bank a ty jí začaly půjčovat. "Letošní zima a jaro jsou pro ČSA extrémně těžké a je dobře, že jsou banky ochotné poskytovat úvěry. Není to však nekonečná metoda fungování společnosti," zhodnotil pro Mladou frontu Dnes situaci analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. ČSA tvrdí, že údaje v rejstříku už nejsou aktuální a zástava je už jen na jednom letadle. Poslední změna v rejstříku je však poměrně čerstvá - nastala 18. ledna, píše Mladá fronta Dnes. Podle Leteckého rejstříku už nemají ČSA žádné další letadlo ve vlastnictví, které by nebylo zastavené. Pouze dva horkovzdušné balony. Ostatní letadla, s nimiž ČSA létají, patří většinou leasingovým společnostem. Aerolinky potřebují hotovost na přežití zimy, kdy je poptávka po létání tradičně nejslabší. Firma s nástupem Miroslava Dvořáka zažehnala akutní nedostatek peněž na provoz, současně výrazně zredukovala zveřejňování hospodářských výsledků. Další peníze podniku přináší rozprodej majetku, poznamenává Mladá fronta Dnes.


Nejbohatší Čech Petr Kellner byl britským deníkem The Financial Times zařazen do skupiny padesáti nejvýznamnějších podnikatelů z rozvíjejících se zemí, kteří výrazně přispívají k silnému ekonomickému růstu svých regionů. Informují o tom Hospodářské noviny. Majitel finanční skupiny PPF Kellner, jehož jmění odhadl v listopadu loňského roku americký časopis Forbes na šest miliard dolarů (111 miliard korun), se tak ocitl vedle šéfů takových gigantů, jako je Ratan Tata z indické Tata Group, Alexej Miller z největší ruské ropné společnosti Gazprom nebo Graham Mackay z jihoafrické pivovarnické firmy SAB Miller, vlastníka Plzeňského Prazdroje. V padesátce vybraných podnikatelů jsou pouze tři ženy. Regionem s nejvyšším zastoupením je Asie. Manažeři z Číny, Indie a Indonésie tvoří téměř polovinu elitního klubu, uvedl list.


Jane McAdam Freudová,  foto: ČTK
Stříbrnou medaili věnovanou Sigmundu Freudovi začala v úterý razit Česká mincovna, informuje deník Právo. Medaile je výjimečná tím, že její autorkou je pravnučka světově proslulého psychiatra Jane McAdam Freudová. "Česká mincovna oslovila paní McAdam Freudovou v září roku 2008 s nápadem vytvořit pamětní medaili věnovanou jejímu pradědečkovi. Té se nápad zalíbil a přistoupila na spolupráci a vytvořila sádrový model, podle kterého je vyrobena pamětní medaile,"řekl deníku Právo obchodní ředitel České mincovny Libor Křapka.


Foto: ČTK
Lidové noviny přinášejí reakci manželky předsedy ČSSD Jiřího Paroubka Petry na zjištění novinářů, že jejich dcera měla na svém křtu na nohou luxusní a drahé botičky. Paroubkovi podle listu tvrdí, že je jejich dcera dostala jako dárek od známé z Řecka. Lidové noviny upozorňují na blog Petry Paroubkové, kde celou situaci glosuje tím, že prý příště svoji dceru bude oblékat do pytle od brambor a na nožičky ji omotá starý kapesník.