Přehled tisku

Кардинал Милослав Влк
0:00
/
0:00

Církev hledá novou hvězdu, která nadchne davy. Chybějí ji charismatičtí lídři, píše Mladá fronta Dnes. Vatikán podle ní proto ještě nerozhodl, zda kardinála Vlka nahradí biskup Dominik Duka nebo Jan Baxant.

Církev hledá novou hvězdu, která nadchne davy. Chybějí ji charismatičtí lídři, píše Mladá fronta Dnes. Vatikán podle ní proto ještě nerozhodl, zda kardinála Vlka nahradí biskup Dominik Duka nebo Jan Baxant.

„Průtahy se jmenováním nové hlavy katolické církve v Česku ukázaly, jak je zde na tom církev dvacet let po pádu totality. Řečeno slovníkem ekonoma: Církev je firma, která na tom není zrovna nejlépe, protože od ní odcházejí zákazníci," konstatují noviny. Podle nich člověk na prstech jedné ruky spočítá duchovní, kteří dokážou masově zaujmout ateistické Čechy a přiblížit jim víru. A co je absurdní - církev k těmto duchovním bývá vlažná a je samé vysoké církevní funkce nelákají. „I proto je církev mnoha lidmi vnímána jako organizace, kterou zajímá hlavně vrácení majetku ukradeného komunisty," dodává Mladá fronta Dnes.

"Naši biskupové jsou generací, která byla jmenována krátce po roce 1990, nikdo z nich nemá doktorát teologie, který by měl být jedním z předpokladů funkce. Mezi nimi se poměrně těžko vybírá," cituje deník kněze Tomáše Halíka, jehož jméno ve vatikánských kruzích také padlo v souvislosti s hledáním Vlkova nástupce. "Dal jsem jasně najevo, že udělám pro církev více, když budu psát knihy a nebudu svázán ve svých výrocích tak vysokou funkcí,"říká Mladé frontě Dnes tento popularizátor křesťanství a dodává: "Je paradoxní, že lidé, kteří jsou více přijímání mimo církev, nemají v církvi podporu."


ODS a ČSSD Česko chystají kampaň v americkém stylu, píše na své titulní straně Právo. Projíždějící autobusy, politici rozdávající bagety, mobilizační hesla, reklamy na klikách dveří, soutěže o auta, zesměšňující billboardy. To vše jsme již ve volebních kampaních zažili. Tentokrát však kampaně dvou největších stran mohou být voličům mnohem blíž, než na co byli dosud zvyklí, konstatuje deník. Očekává, že už by mohlo dojít i na kampaň ode dveří ke dveřím, kdy politici osobně představí svůj program, a v případě, že bude o to mít volič zájem, s ním zapředou diskusi.

Koncepce získávání voličů, při které ve Spojených státech pomáhají početné týmy dobrovolníků, se již objevila i v Česku - průkopníkem je ODS se svým Modrým týmem, který čítá téměř šest tisíc členů, připomíná Právo. Podle něj šéf ČSSD Jiří Paroubek přiznal, že i jeho strana plánuje posílení kontaktní kampaně. Ve větším měřítku čeká na využití i další americká strategie - maily voličům a přímé telefonáty od politiků, nikoli neosobní vzkaz, kterým ODS hlasem Václava Klause v roce 2002 vyzývala k účasti na volbách. To tehdy mnohé voliče naštvalo, těmto „americkým způsobům" zdejší voliči prostě ještě „nedorostli", poznamenává Právo.


O obnoveném nepřátelství Václava Havla s ODS po měsících smíru píší Lidové noviny. Připomínají, že od loňského dubna se zdálo, že Havel stranu pod vedením Mirka Topolánka spíše podporuje. Topolánek tehdy uvedl, že se "společnost na bázi Havel-Klaus zbytečně rozdělila a jeho první místopředseda David Vodrážka označil Havla za velkou autoritu, jejíž předvolební podpoře by se "určitě nebránili nebo i uvítali". Sám Havel si v té době pochvaloval, že "nová ODS" je mu sympatičtější, protože je "méně arogantní, a hlavně méně fundamentalistická".

V pátek po setkání se dvěma odvolanými radními ze Strany zelených a SNK-ED ale exprezident tvrdě zkritizoval ODS v Praze. Uvedl, že je coby Pražák "zneklidněn některými nezvratnými stavbami, určitou bezkoncepčností vývoje města a je zneklidněn i poměry na magistrátu". Zároveň prohlásil, že "v Praze zvítězil princip jedné vládnoucí strany a to je nebezpečné".

V názorové části pak Lidové noviny přinášejí článek pražského primátora Pavla Béma. "Vážený pane prezidente, tato pražská pravicová vláda vzešla ze zcela svobodných a demokratických voleb. Z principu, za který jste celý život bojoval a který nyní vlastně popíráte tím, že před jeho výsledkem varujete," píše Bém a označuje Havlovu kritiku za nečekaný a nevídaný protimluv.


Lech Kaczyński  (vlevo) a Václav Klaus,  foto: ČTK
„Evropa potřebuje oponenty. Potřebuje lidi schopné se postavit proti politické korektnosti, která se často mění ve směšnost." Těmito slovy polský prezident Lech Kaczyński v rozhovoru pro Hospodářské noviny odpovídá na otázku o jeho spojenectví s českým prezidentem Václavem Klausem. Evropská unie je podle Kaczyńského jedním z nejpodařenějších výtvorů historie, ale nemůže překračovat hranice, které se překračovat nedají. Těmi hranicemi je podle něj existence různorodých národů a často velmi rozdílných tradic a kultur.


Foto: www.freedigitalphotos.net
Mladá fronta Dnes se věnuje práci hledačů šéfů v Česku. Pro velké hráče je tu malý rybník a velkým hráčům podle deníku už nestačí, a tak jedni berou nohy na ramena a jiní se Česku zeširoka vyhýbají. Podle některých odhadů se zde trh s přetahováním šéfů loni propadl až o polovinu. V důsledku krize se šéfové tolik nehýbají, bojí se měnit svá stávající místa a firmy je ani příliš nehledají. To nejvíce bolí renomované „lovce hlav", jejichž odměny se vypočítávají z platu kandidáta. V rámci úspor tak část těchto firem obstarává nebo bude obstarávat český trh z kanceláří v jiných evropských metropolí. Ze světové desítky vyhlášených hledačů talentů tak v Praze jen dvě společnosti a je možném, že by v budoucnu mohli odejít i oni, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Hotely v Praze podle Hospodářských novin vedou cenovou válku. Sami hoteliéři přitom pokračující pád cen označují za sebevražedný boj. Obsazenost některých pražských hotelů klesla v lednu pod třetinu a cenová válka stlačila ceny na historické minimum. Jde ale o důsledek pokračující slábnoucí poptávky zahraničních turistů a při velkém množství pražských hotelů.

Noviny k tomu citují slova prezidenta Asociace hotelů Pavla Hlinky, který nevěří, že dalším zlevněním hotely získají nové hosty a zachrání se. Podle něj by měly jít s cenami naopak nahoru, protože jinak mnohé z nich současnou situaci nevydrží a budou muset zavřít. Největší problémy mají čtyřhvězdičkové hotely, kterých je v Praze nejvíc - celkem přes 160, dodávají Hospodářské noviny.