Přehled tisku

Zdroj: Hospodářské noviny, 3.8.2009
0:00
/
0:00

Dovolená a setkání některých politiků, ředitele společnosti ČEZ Martina Romana a lobbistů v Itálii stále plní stránky českých deníků. Zabývají se např. tím, komu patří vila, v níž expremiér Mirek Topolánek s rodinou a přítelem Markem Dalíkem bydlel.

Zdroj: Hospodářské noviny,  3.8.2009
Dovolená a setkání některých politiků, ředitele společnosti ČEZ Martina Romana a lobbistů v Itálii stále plní stránky českých deníků. Zabývají se např. tím, komu patří vila, v níž expremiér Mirek Topolánek s rodinou a přítelem Markem Dalíkem bydlel. Lidové noviny uvádějí, že podle jejich informací není objekt běžně k pronájmu, zamýšlejí se také nad tím, komu patří. Stejné téma rozebírají také Mladá fronta Dnes a Hospodářské noviny. Podle Mirka Topolánka ale na jeho dovolené není nic divného.

Komentář Lidových novin míní, že nikdo není tak hloupý, aby si myslel, že by se politici nechali uplatit jedou dovolenou v Toskánsku. "Pozornost soustředěná na tyto účty pramení jinde. Nepoměr mezi oficiálními příjmy politiků a těch, s nimiž se na dovolené setkali, je obrovský a musí být pro ně dlouhodobě těžko snesitelný. Životní styl jistých lidí, jejichž hlavní kvalifikací je kamarádství s politiky, zase budí otázky. Proto je každá malá nesrovnalost v účtech a okolnostech dovolené potenciálně důležitá: může přivést pozornost k něčemu většímu, nebezpečnějšímu, co už by se nedalo vysvětlit," píší Lidové noviny.

Foto: Mladá fronta DNES,  30.7.2009
Komentář Hospodářských novin poznamenává, že se ptáme pořád dokola, kdo a na čí příkaz vykonal operaci s fotoaparátem (politici byli s lobbisty vyfoceni a fotky pak zveřejněny v českém tisku) a z vystoupení expremiéra Topolánka je jasné, že by byl rád, aby to zůstala také jediná otázka celé kauzy. "Klíčový problém, proč se politici na dovolené setkávají s šéfy polostátních firem a dalšími podnikateli, kteří od státu dříve nebo později budou potřebovat nějakou službu, zůstává ve stínu." Politici by měli pochopit, že jediný kapitál, který mají, je důvěryhodnost, nikoli to, co oni a jejich přátelé mohou získat díky politické moci, ať už jsou to státní zakázky, vila v Itálii nebo fotky se slavnými a bohatými celého světa. "Mimochodem: tentýž ´kapitál důvěry´ drží pohromadě celou liberální demokracii," soudí komentátor.


Foto: Evropská komise
"Přibývá žen, které nechtějí mít žádné děti," uvádí na své titulní straně Mladá fronta Dnes. Odvolává se na průzkum Univerzity Karlovy a výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, podle něj je dnes žen, které zůstávají záměrně bezdětné, šest až osm procent. Čím vyšší vzdělání žena má, tím méně dětí chce mít, tři a více dětí plánuje jen sedmnáct procent vysokoškolaček. Průzkum sice nezjišťoval, co ženy k rozhodnutí nemít děti vede, ale psycholog Petr Šmolka soudí, že peníze nejsou důvodem, ty jen řada lidí používá jako výmluvu. Podle něj je dobře, že cíleně bezdětné ženy existují, jedním z důvodů totiž může být i to, že si žena uvědomuje velkou zodpovědnost při výchově dítěte a ví, že by jej dobře nevychovala. Ženy sice většinou plánují méně potomků než generace jejich rodičů, nicméně v Česku existuje stále silný společenský tlak na to, aby byl splněn "český ideál rodiny" dva dospělí - dvě děti.


Podle deníku Právo ztrácejí Češi zájem o ojeté vozy a raději si vybírají nová malá auta, která lze letos se slevou pořídit už za cenu okolo 170 tisíc korun. Za první pololetí se dovoz ojetin do Česka snížil o čtyřicet procent, dovezeno bylo 71 tisíc aut, o padesát tisíc méně než ve stejném období loni. Nejoblíbenějšími ojetými vozy zůstávají v České republice i nadále škodovky, zájem je také o fordy, peugeoty a renaulty.


Tématem Mladé fronty Dnes je hráčská vášeň Čechů, kteří dokáží za rok prosázet 129 miliard a navzdory ekonomické krizi sázejí čím dál více. "Politici před volbami slibují, že hazard začnou řešit. A to ve chvíli, kdy chce ministerstvo financí rozšířit možnost sázení přes internet."Mladá fronta Dnes představuje nejen různé typy řešení problémů, které předkládají politické strany, ale přináší i rozhovor s primářem oddělení závislostí v psychiatrické léčebně v Bohnicích Karlem Nešporem. Při něm padla také otázka, jak by se měla zpřísnit pravidla pro hrací automaty. Podle primáře Nešpora by například zákon mohl obsahovat zákaz hraní automatů po třiadvacáté hodině. Dalším krokem by pak mohl být limit počtu automatů, omezení míst, kde se nesmí hrát a důsledná kontrola věku hrajících. Existuje také možné opatření v podobě koncentrace heren jen do určitého místa. "A pak je tu pochopitelně také možnost hrací automaty zakázat úplně, " uvádí Karel Nešpor.