Přehled tisku

0:00
/
0:00

Blízký spolupracovník prezidenta Václava Klause a jeho bývalý mluvčí Petr Hájek podle Mladé fronty Dnes považuje za reálnou možnost, že teroristické útoky 11. září 2001 nezorganizovali islámští radikálové, ale americké tajné služby. Hájek to píše ve své nové knize esejů nazvané Smrt ve středu. Své tvrzení Hájek nepodporuje žádnými důkazy.

Mladé fronty Dnes považuje za reálnou možnost, že teroristické útoky 11. září 2001 nezorganizovali islámští radikálové, ale americké tajné služby. Hájek to píše ve své nové knize esejů nazvané Smrt ve středu. Své tvrzení Hájek nepodporuje žádnými důkazy. Podle listu se Hájek ve své knize rovněž domnívá, že vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin je pravděpodobně jen mediální fikcí. "Osobně se kloním k názoru, že Usáma (v podobě, v jaké ho celý svět zná z jeho komických televizních projevů), nikdy neexistoval," píše v knize. Na jiném místě knihy označuje exprezidenta Václava Havla za "radikálního neomarxistu" a zapřisáhlého levičáka. O událostech 17. listopadu 1989, které odstartovaly pád komunismu v tehdejším Československu, podle deníku Hájek v knize píše: "17. listopad byl vcelku bezvýznamný incident. Bezpochyby nešlo o spontánní lidový čin." Demonstranty v listopadu 1989 přivedla podle Hájka do ulic manipulativní mediální propaganda, která v nich vzbudila pocit, že "už se to smí", píše list. "Devětaosmdesátý rok v Československu nebyl demokratickou revolucí (tím méně sametovou) či povstáním za svobodu. Nešlo o lidové povstání proti utlačovatelskému režimu," píše podle deníku Hájek v knize. Z jeho knihy podle Mladé fronty Dnes plyne, že svět se skládá ze dvou skupin lidí - pravičáků obdivujících Klause a levicových marxistů, přičemž za marxistu označuje i exprezidenta USA George W. Bushe. Václav Klaus v reakci na dotaz listu uvedl, že Hájkova kniha je v něčem - třeba v názoru na roli médií - objevná a nesmírně užitečná.


Doktoři a zdravotní sestry budou v Česku nově platit za závěrečné atestační zkoušky 3500 korun, za první opravnou zkoušku 5000 korun a za druhou 7000 korun. Podle Hospodářských novin o tom v pondělí rozhodla vláda. Deník připomíná, že dosud byly tyto zkoušky zadarmo. Za atestace budou nově platit všichni zdravotníci, kteří se na zkoušku ještě nepřihlásili. Naopak ti, kteří se už stihli přihlásit, budou mít zkoušky zadarmo. Nové poplatky podle listu prosadilo ministerstvo zdravotnictví, protože prý budou mít výchovný efekt. "Velmi často se stávalo, že se lékař ke zkoušce přihlásil, ale nakonec nepřišel. Konání atestačních zkoušek je přitom velmi nákladné. Poplatky by měly vést k tomu, aby si zdravotníci svou účast u zkoušek lépe rozmýšleli," uvedla náměstkyně ministryně zdravotnictví Markéta Hellerová. Hospodářské noviny píší, že velké části lékařů se nové poplatky nelíbí, nejsou nicméně jednotní. Prezident České lékařské komory Milan Kubek zvažuje, že doktory vyzve, aby je neplatili. Proti rozhodnutí vlády jsou i poslanci z ODS a ČSSD. "Nevidím důvod, proč zatěžovat lékaře a sestry novými poplatky,"řekl místopředseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS). Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) oznámil, že vyhraje-li sociální demokracie volby, nové poplatky zruší.


Státní zástupkyně Jana Kadeřábková se podle deníku Právo odvolala proti dubnovému rozsudku pražského městského soudu, který nepravomocně odsoudil hoteliéra Bohumíra Ďurička k 12,5 letům vězení za loňskou vraždu podnikatele. "Mohu potvrdit, že jsme podali odvolání do výroku o vině,"řekla listu bez dalších podrobností mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová. Deník Právo s odkazem na text odvolání píše, že státní zástupkyně nechce změnit ani posouzení skutku jako trestný čin vraždy ani Ďuričkův trest i určení náhrady škody rodině zemřelého. Podle deníku žalobkyni vadí pouze věta z původního rozsudku, že Ďuričko třikrát na podnikatele vystřelil "poté, kdy jej poškozený nejméně jednou udeřil do obličeje". Žalobkyně tvrdí, že jakékoli fyzické napadení nebylo prokázáno, a zesnulý tedy Ďurička neudeřil. Ďuričkův advokát Jan Červenka listu řekl, že podobné odvolání ve své praxi nezažil. "Ani nevím, jak soud bude řešit odvolání jen proti části výroku o vině," uvedl. Podle něj je zvykem, že když se žalobce odvolává proti výroku o vině, tak rovněž i proti výši trestu, což ale Kadeřábková neučinila. "Tomu nerozumím," dodal advokát.


Smutnou statistiku zveřejnily Lidové noviny. Podle ní Češi vedou žebříček krádeží církevních památek. Škody, které po roce 1990 způsobili zloději na církevních památkách, už přesáhly celkovou výši škod v Česku během celé třicetileté války. Tvrdí to alespoň někteří církevní představitelé v souvislosti s další krádeží barokních skulptur na křížové cestě v Římově u Českých Budějovic. Zatím neznámí pachatelé si o víkendu odnesli celkem sedm dřevěných soch v hodnotě několika milionů korun. Od roku 1993 se jedná už o čtvrtou podobnou krádež na stejném místě. Podle církve se v žádné jiné evropské zemi nekrade v církevních objektech tak jako v Česku. Zmizely už desetitisíce dřevěných andělů, barokních soch, některé kostely byly vykradeny dokonce dvacetkrát za sebou. Tak jako husitské války znamenaly devastaci výtvorů českého gotického umění, hrozí dnes paradoxně podobná ztráta na barokním umění, píší Lidové noviny.


Foto: ČTK
Už 19 tisíc motoristů v Česku přišlo na jeden rok o řidičský průkaz, píše deník Právo. V centrálním registru pak bylo ke konci května evidováno dalších šest set tisíc řidičů, kteří se dopustili přestupku nebo trestného činu. Nějaký ten bod má tak v České republice na svém kontě každý sedmý řidič a každá dvacátá osmá řidička. Drtivá většina žen si za volantem vede mnohem disciplinovaněji než muži. 88 procent řidičů, kteří v minulosti obdrželi nějaký bod, se už dále nedopouští přestupů, uvádí deník Právo v souhrnu nejnovějších informací o českém bodovém systému.


Máte raději tatarku nebo kečup? Podle Mladé fronty Dnes jsou Češi největšími milovníky tatarské omáčky na světě. Ostatní národy dávají přednost kečupu. Česká "tatarka" je totiž jedinečná. Základní suroviny jako olej, vejce, voda, ocet, sůl a nakládaná zelenina se nezpracovávají za tepla, ale za studena. Lépe si totiž zachovají původní chuť. Pasterizované majonézy ze zahraničí Čechům nejedou. Naší chuti se přizpůsobili i světový výrobci a začali nabízet českou verzi tatarské omáčky. Mladá fronta Dnes spočítala, že za oblíbenou "tatarku" ročně utratíme 327 milionů korun.


Komár tygrovaný
Lidové noviny přišly s receptem, jak na komáry. Na jihovýchodě USA jich měli vždy dost. V posledních letech se navíc objevili invazní komáři z jiných částí světa. Také komár tygrovaný, přenašeč horečky dengue. Vědci se hned začali strachovat, že větší a odolnější larvy asijského komára "převálcují" domácí konkurenci, a pak nastoupí tropické choroby. Množství komárů tygrovaných ale nerostlo. Způsobil to zvláštní druh mušek, jejichž larvy se živí larvami komárů, a podle všeho jim ty větší asijské chutnají víc. Larvy domácích komárů se totiž chovají "nenápadněji", aby minimalizovaly možnost útoků mušek. Komár tygrovaný se zatím nepřizpůsobil a vystavuje se tak většímu riziku, uvádějí Lidové noviny.