Přehled tisku

0:00
/
0:00

Pokud bude mít úřednická vláda premiéra Jana Fischera chuť a odvahu, pak se podle komentátora Mladé fronty Dnes pustí do řešení protikrizového balíčku pro zdravotnictví. Z nejambicióznějšího českého pokusu o reformu zdravotnictví od roku 1993 nezůstane stát na kameni kámen, myslí si autor.

Pokud bude mít úřednická vláda premiéra Jana Fischera chuť a odvahu, pak se podle komentátora Mladé fronty Dnes pustí do řešení protikrizového balíčku pro zdravotnictví. Z nejambicióznějšího českého pokusu o reformu zdravotnictví od roku 1993 nezůstane stát na kameni kámen, myslí si autor. Než prý začneme reformátorům nasazovat oslí uši, je nutno říci, že reforma nebyla ani tak špatně míněná, jako spíše nedodělaná a politicky neodpracovaná. V Česku ani nikde jinde se ale nenajde člověk, který problematice rozumí a zároveň popírá smysl regulace poptávky po zdravotní péči. Regulovat poptávku ve zdravotnictví musíte buď poplatkem, nebo přídělovým systémem. Kdokoli tvrdí opak, kecá, tvrdí list.

K reformě zdravotnictví se vrací také autor článku v Lidových novinách, podle kterého sice reforma přizabita a zadupána v prachu mele z posledního, ale její konec není neodvratný. Prý má tuhý kořínek a ještě se může vzpamatovat. Bez reformy není české zdravotnictví trvale udržitelné. Tým, který ji stvořil, má pořád důvod pokračovat. Nejprve může kriticky zhodnotit prosazování reformy v uplynulých dvou letech, potom ji o nové zkušenosti vylepšit a nakonec znovu najít odvážné politiky a nějakou sebevražednou vládu, která se jí ujme, míní Lidové noviny.


Změnu ústavy kvůli délce volebního období sněmovny kritizuje komentátor v deníku Právo. Podle něj můžeme rozpor s Ústavním soudem nalézt v tom, že ústavním zákonem lze Ústavu měnit a doplnit, ale nelze ji prý jednorázově "porušit" jen proto, že čekání na tři neúspěšné pokusy sestavit vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny se zdá občanským i sociálním demokratům nevýhodné. Návrh na zrušení zákona senátoři asi podají. Fischerova vláda by pak rok klidně vládla, ODS a ČSSD by se neodvážily ji svrhnout. Pokud pročistí státní zastupitelství a zbaví se pár náměstků, bude pro zemi, dosud sužovanou siláckou arogancí, spíše přínosem, tvrdí deník Právo.


Jan Fischer a Mirek Topolánek  (vpravo),  foto: ČTK
Komentátor Hospodářských novin rekapituluje působení odcházejícího premiéra Mirka Topolánka ve vládě. Zatímco na tři roky starých fotografiích prý vypadá odcházející premiér jako rozjásaný a hodně spokojený padesátník, současné fotografie ukazují úplně jiného muže. Podle listu jsou na tváři Topolánka mnohem hlubší a trvalejší zářezy. Topolánek se svou stranou zamířil do širokého středu politického pole. Přerod autistické strany kývačů opakujících ideologické mantry v otevřenou a obecně přijatelnou partaj se potvrzovala jako nutnost s prodlužující se délkou Topolánkova soužití s institucí Premiéra, míní autor. Za Topolánkovu největší slabinu považuje list jeho (ne)zvládané emoce. Není to pouhý důsledek jeho impulsivní povahy a přirozeně silného prožívání jakékoli vlastní činnosti, ať už je to sport nebo politika. Přesto je o sobě schopen říct: "Mě to v politice baví. Baví mě zvládat situace, které ostatní nezvládají", píší Hospodářské noviny.


Od 1. května mohou obyvatelé Evropské unie nakupovat v České republice bez omezení byty, domy nebo dokonce zámky. Zájemci o nemovitosti se k nám ale moc nehrnou, komentuje deník Právo konec pětileté lhůty, která cizincům bránila v nákupu českých nemovitostí. Před tím mohli kupovat nemovitosti jen jako právnická osoba. Příčiny nezájmu vidí realitní makléři především dvě. Za prvé kvůli krizi koupěschopnost poklesla v celé Evropě, a tak nejen v Česku lidé všechno počítají dvakrát. Druhý důvod vyplývá z cen na českém trhu nemovitostí. V mnohých případech jsou totiž vyšší než u podobných objektů ve Francii, Itálii a v dalších zemích, píše deník Právo.


Česká pojišťovna, kterou spoluvlastní nejbohatší Čech Petr Kellner, stáhla žádost o licenci na zdravotní pojišťovnu. Důvodem je finanční situace České republiky, která se odráží i ve zdravotnictví. Informují o tom Hospodářské noviny. "Veškeré aktivity spojené se zdravotní pojišťovnou jsme zastavili. Na našem rozhodnutí se odráží ekonomická situace v České republice,"řekl listu mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. "Česká pojišťovna svoji žádost o provozování zdravotní pojišťovny stáhla," uvedl také náměstek ministryně zdravotnictví Pavel Hroboň. Hospodářské noviny připomínají, že od plánů na přípravu zdravotní pojišťovny upustila i skupina Appian, která stejně jako Česká pojišťovna zažádala o licenci loni v létě. Tehdy byla totiž ještě šance, že projdou zdravotnické reformy. Zdravotnictví bylo navíc díky přebytku 20 miliard korun ve velmi dobré kondici. Ministerstvo chce ale nyní v protikrizovém balíčku ušetřit na platbách pojišťovnám stovky milionů korun, uvádějí Hospodářské noviny.


Kreditní platební karty se stávají noční můrou mnoha lidí, varují Lidové noviny. Kvůli ekonomické krizi a s ní spojenou ztrátou zaměstnání řada Čechů v posledních měsících čerpala úvěr z kreditních karet, aby pokryla výpadek příjmů. Finanční situace se ale těmto lidem ve většině případů nezlepšila a kreditní karty místo toho, aby jim pomohly překlenout svízelnou situaci, jim ještě uškodily. Právě kreditní karty teď patří mezi nejčastější důvod, proč se lidé dostávají do dluhové pasti. V exekucích majetku tak lze v poslední době pozorovat nový alarmující trend. Kromě tradičně vymáhaných dluhů například za plyn, elektřinu nebo telefon se stále více objevují nesplácené spotřebitelské úvěry, a mezi nimi kreditní karty. Exekuce milionových částek jsou proto téměř minulostí, většina dluhů se pohybuje pod částkou sto tisíc korun, uvádějí Lidové noviny.


Soukromé základní a střední školy se začaly bát o dotace, píše Mladá fronta Dnes. Vláda chce totiž škrtat ve státním rozpočtu. S návrhem ušetřit na dotacích pro soukromé školy přišel lidovecký exministr financí Miroslav Kalousek těsně před odchodem ze své funkce. Měla by to být součást úsporných opatření souvisejících s krizí. Soukromé školy dostávají od státu příspěvek na každého žáka, je ale o něco nižší než u státních škol. Pokud by o něj přišly, zůstaly by závislé jen na školném a sponzorech. A varují, že by to znamenalo jejich konec. Navíc devadesát tisíc dětí by muselo přestoupit na státní školy. Tam by je stát musel podporovat dál a nijak by na tom neušetřil, upozorňuje Mladá fronta Dnes.


Jak uchovat velké množství dat? Řeší to vynález, o kterém informuje deník Právo. Nový disk připomíná cédéčko, ale má kapacitu 500 GB, tedy jako 500 těchto nosičů. Nové médium se od předchozích liší způsobem zápisu dat. Ten probíhá na principu holografie. Pro vysvětlení: na klasická cédéčka laser vypaluje informace ve dvojrozměrné podobě, holografický zápis je ale trojrozměrný. A právě to umožňuje na médium běžných rozměrů vměstnat větší množství dát. Pro srovnání je to čtyřtisícnásobek informací než pojme lidský mozek za celý život, uvádí deník Právo.


Přes 15 českých umělců podepsalo petici proti údajným nevybíravým praktikám českého bulvárního tisku. Dokument vyšel jako placená inzerce v Lidových novinách. S žádostí o připojení podpisu a důsledný bojkot veškerého bulváru své kolegy oslovili herec Marek Vašut a spisovatel Michal Viewegh. Petici dále podepsali například moderátor Jan Kraus nebo divadelník Jiří Suchý. Signatářům petice vadí hlavně "nevkus, netaktnost, vulgarita, polopravdy vydávané za pravdu, provokace, fotomontáže, smyšlené rozhovory, bezohlednost a neskrývaný novinářský hyenismus", které jsou podle nich českým bulvárním deníkům a magazínům vlastní.