Přehled tisku

Barack Obama, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes komentuje pravděpodobnou návštěvu amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze. Zatím ji podle autora obestírá tajemství, je ale nepochybné, že by se při ní mělo mluvit o radaru.

Barack Obama,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes komentuje pravděpodobnou návštěvu amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze. Zatím ji podle autora obestírá tajemství, je ale nepochybné, že by se při ní mělo mluvit o radaru. Dá se ovšem předpokládat, že příznivce základny moc nepotěší. Obama podle mnoha indicií protiraketovou obranu sice nepotopí, jeho vláda ale chce celý projekt ještě studovat a ověřovat, a teprve poté o radaru rozhodnout. Jak dlouho to bude trvat, nikdo neví. Pro české politiky, kteří radar podporovali proti opozici i proti většině veřejnosti, to může být nepříjemná zpráva, protože kvůli základně dali v sázku hodně. Ze strany Spojených států by ale takový postup byl selháním a novým malým Mnichovem, uzavírá list.


Ministr školství to nikdy nemá lehké, píše se v komentáři deníku Právo. A to ani ten, který ve školství strávil řadu. O to horší je situace pro Ondřeje Lišku, který takový elementární předpoklad nesplňuje. Připravoval se totiž na kariéru diplomatickou. Je to trochu zvláštní, píše autor: pokud by chtěl někdo učit i na té nejodlehlejší škole, musel by mít pedagogické minimum. Toho, kdo ale chce řídit celý resort, se nikdo na odborné předpoklady neptá. Stačí vhodná stranická příslušnost. To, s čím chtěl Liška ve školství prorazit, se jmenuje Bílá kniha vzdělávání. Mezi kantory se jí říká "Býlá kniha", s ohledem na její stylistickou úroveň. Nejen kvůli tomu ale vzbudila nevoli akademiků, studentů, fakultních senátů i hlavy katolické církve. Snad by to Ondřeji Liškovi přeci jen lépe slušelo v diplomacii, soudí autor komentáře. Existují země, na jejichž ambasádách nelze ani za celé roky napáchat tolik škod jako v českém školství za pár měsíců.


Foto: ČTK
Komentář Lidových novin se věnuje problémům s výtržníky na fotbalových stadionech. Policie by hlavně měla dostávat násilníky k soudům, píše se v komentáři. Podstata problému je podle autora ale v tom, že lidé, kteří by měli mít z policistů strach, k nim nemají žádný respekt. V Litvínově například útočily stovky holohlavců na policisty úplně beztrestně. Správně by měla policie desítky i stovky agresorů pozatýkat. Dnes mohli být násilníci ve vězeních a neohlašovat další mítinky po severních Čechách. Jenže se zdá, že policii stačí akční záběry psů, koní a vodních děl ve zprávách, konstatuje list.


Rath hledá zubaře, nabízí plat sto tisíc, uvádějí Hospodářské noviny. Středočeský hejtman David Rath chce plnit své předvolební sliby za každou cenu, soudí deník. Aby sehnal do krajských nemocnic zubaře, je ochoten jim zaplatit opravdu dobře. Stomatologům nabídl zatím plat 60 tisíc, nikdo se ale nepřihlásil. "Budeme muset zvyšovat nabídku na 80 nebo rovnou na 100 tisíc korun," připouští hejtman. Horní hranice je přitom podle něj teoreticky neomezená. Voličům slíbil, že ve všech nemocnicích, které spravuje Středočeský kraj, zřídí stomatologická oddělení. Zubařů je ale chronický nedostatek. Rath jich přitom potřebuje získat sedm. V krajské pokladně bude muset ročně na dorovnání jejich platů najít 4,5 milionu korun.


Čím více šetříme, tím více se ekonomice zadrhávají kolečka, píše ve svém sloupku v Lidových novinách ekonom Vladimír Pikora. Katastrofické vize o hospodářské krizi, které s takovou oblibou šíří média, jsou pro ekonomiku stále větším problémem. Podléhá jim totiž hodně lidí. Ti se obvykle bojí nezaměstnanosti a po přečtení špatných zpráv se leknou, že by i oni v budoucnu mohli přijít o místo. Začnou šetřit, a to se hned odrazí v nižších maloobchodních cenách, až nakonec skutečně dojde k propouštění. Domácnosti tak svým strachem vyvolají právě to, čemu se chtěly vyhnout. Bohužel to neplatí jen na úrovni domácností, ale i na úrovni celé ekonomiky. Manažeři se dostávají do vleku špatných zpráv a začínají se chovat stádně, zamýšlí se v Lidových novinách Vladimír Pikora.


Příznivec Strany zelených Petr Slunečko, který v r. 2006 bránil nynější poslankyni Kateřinu Jacques na manifestaci proti neonacistům před policistou Tomášem Čermákem, se bude za tento incident odpovídat před soudem. Hrozí mu až pět let vězení. Informuje o tom deník Právo. Slunečko se snažil Čermákovi zabránit, aby vzpouzející se Kateřinu Jacques naložil na policejního auta. Způsobil mu přitom tříštivou zlomeninu kostrče. Čermák Právu v prosinci sdělil, že má po zranění trvalé následky a je v invalidním důchodu. Deník připomíná, že před soudem stál původně Čermák, byl ale osvobozen. Po incidentu musel od policie odejít.


Americká armáda podepsala v únoru smlouvu s pražskou ČVUT na výzkumný projekt, zaměřený na počítačový program navádění bezpilotních letadel. Píšou to Hospodářské noviny.Tento program vyvíjejí vědci v Praze a v USA se využívá pro průzkum terénu a obydlených oblastí. "V programech pro bezpilotní provoz letadel patří český výzkum ke světové špičce. To je také důvod, proč si nás USA vybraly,"řekl vedoucí Centra agentních technologií na ČVUT Michal Pěchouček. Američané uzavřeli také smlouvu na komunikační technologie s katedrou kybernetiky ČVUT. Zdejší vědci vytvářejí bezpečnostní počítačový systém, který je schopen odstranit všechny nelegální pokusy o vstup do sítě, a ochránit tak citlivá data. V loňském roce utratily Spojené státy za český výzkum 12 milionů korun, uvádějí Hospodářské noviny.


Dvoumiliardová injekce pro mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci by měla být výstrahou pro všechny, kdo uvažují o olympiádě v Praze. Píše se o tom v komentáři Lidových novin. A autor rovnou vyzývá: Zkuste vysvětlit Bémovi, že stát na pražské hry nemá. Pražský primátor Pavel Bém totiž na serveru Aktuálně.cz po návštěvě lyžařského šampionátu uvedl, že se to dalo určitě udělat levněji. Takový pláč nad rozlitým mlékem se ale ozývá i ze strany pořadatelů olympijských her celých dvacet let. Právě Liberec podle autora komentáře ukázal, že stát je od počátku odhodlán dotovat i menší podniky než olympiádu. Liberec byl podle Béma sonda, jak se podobných akcí zhostit a čeho se vyvarovat. Jak se tedy vyvarovat podezření z porušení zákona? - ptá se deník. Podle Béma musíme vyčkat, až co na to řekne policie.


Kvůli tomu, že moderátorka televizních přenosů z libereckého šampionátu Zuzana Kocumová nepřechylovala ženská příjmení cizích závodnic, dostala od vedoucího sportovní redakce ČT ze dne na den vyhazov. Píše o tom Mladá fronta Dnes. "Ani mu nestálo za to, aby mi to řekl osobně. Jen mailem nařídil, ať mi to někdo oznámí," cituje deník olympioničku Kocumovou. Čtvrteční štafety žen už místo ní komentovala další bývalá lyžařská reprezentantka Květa Jeriová. Černý své rozhodnutí nechtěl vysvětlovat, podle něj jde o interní záležitost České televize. Kocumová, která i podle diváckých ohlasů patřila k nejlepším externím komentátorům ČT, je rozčarovaná. Přiznává, že se snažila ženská příjmení přechylovat, ale nešlo jí to. Závodnice se podle ní jmenují jinak, i na startovních listinách jsou jejich jména uvedena bez -ová na konci. Sama si navíc u Ústavu pro jazyk český ověřila, že přechylování ženských příjmení není nařízené zákonem.