Přehled tisku

0:00
/
0:00

Deníky komentují středeční hádky v Poslanecké sněmovně. Podle komentátora Hospodářských novin jsou v podstatě sporem o politickou kulturu. Koalice si stěžuje na "nejbrutálnější obstrukci od dob sládkovců". To se však jen proti ní otočil její vlastní pokus zválcovat dolní komoru, píše list.

Deníky komentují středeční hádky v Poslanecké sněmovně. Podle komentátora Hospodářských novin jsou v podstatě sporem o politickou kulturu. Koalice si stěžuje na "nejbrutálnější obstrukci od dob sládkovců". To se však jen proti ní otočil její vlastní pokus zválcovat dolní komoru, píše list. Ve volbách 2006 se podle deníku česká společnost rozdělila na dva tábory a tato průrva se dosud nezacelila. Je snad pochopitelné, oč české koalici jde: demonstrovat sílu a před dovolenou rozdat "rebelům" funkce (předseda výboru má příplatek 25.000), aby se jim přes léto věci rozležely v hlavě. Díky tomu teď vypadá koalice brutálně i mocichtivě. A navíc si řekla o to, aby jí jednou opozice splatila tímtéž. Jaký génius ten manévr vymyslel? ptá se komentátor.


Deníky se také zabývají Lisabonskou smlouvou o reformě Evropské unie, kterou ve středu ratifikovaly parlamenty Finska, Estonska a Řecka. O smlouvě budou jako v jediné zemi Evropské unie hlasovat občané v referendu v Irsku. Evropská integrace je celkem vzato nesmírně úspěšný proces, musí se ovšem potýkat s jedním záludným problémem, a to s Evropany, píší Lidové noviny ve svém komentáři. Referenda, v nichž se Evropané mají možnost vyjádřit ke klíčovým rozhodnutím ohledně jejich státního bytí, nejsou pojímána jako zdroj demokratické legitimity, nýbrž jako překážka, kterou je třeba překonat, píše list. "Protlačovatelé" ústavy podle deníku místo reparátu zvolili bezpečnější řešení: euroústavu předělali na Lisabonskou smlouvu, jež se liší kromě několika kosmetických změn hlavně v tom, že to není ústava, ale jen smlouva, takže požadavek na referendum se nakonec nepodařilo odrazit jen v Irsku. Komentátor listu se domnívá, že když už Irové hlasují, zaslouží si, aby volili bez nátlaku a jejich rozhodování nebylo překrucováno. Takhle to vypadá, že je unie odhodlána ve jménu nové kvality demokracie nejprve tu starou zničit, uzavírají Lidové noviny.

Komentátoři Hospodářských novin se domnívají, že text Lisabonské smlouvy je nesrozumitelný. Zručný eurokrat každý paragraf vyloží dvěma opačnými způsoby. Má pak smysl referendum, v němž tři miliony lidí rozhodnou, zda se půlmiliardová Evropa bude řídit staronovými pravidly?" táže se list. Podle něj má, protože dává moderní, "bezhistorické" Evropě náznak příběhu a dějin; a na celou letitou kompromisní integraci maluje malé značky demokracie a dramatu. Z osamělého Irska se podle listu stal nezaslouženě neuralgický bod Evropy, kam se sjíždějí agitovat všichni příznivci i odpůrci. Kdyby strach zvítězil, byl by to možná zasloužený karambol za způsob, jakým se unie rozhodla nové verze své základní smlouvy "protlačit". Z hlediska počtářské spravedlnosti by ale bylo absurdní, kdyby "pár" Irů smetlo základní dokument celé pětadvacítky (třeba proto, že se jim kvůli počasí nebude chtít z domu). Nechceme-li ale, aby se celá unie proměnila v aseptický krásný nový svět, čas od času "irský" demokratický risk potřebujeme, uzavírají Hospodářské noviny.


Jiří Čunek
Deník Právo se vrací ke korupční kauze Jiřího Čunka. Už ve středu deník přinesl informaci o nestandardním postupu náměstka nejvyšší státní zástupkyně Karla Černovského v této kauze. Nejvyšší státní zastupitelství obhajovalo jeho intervenci v Čunkově případu tím, že ji přezkoumávalo ministerstvo spravedlnosti a uznalo ji zákonným a důvodným. Jenže deník Právo teď zjistil, že to není pravda. Ministerstvo listu sdělilo, že o intervenci Černovského v tomto případu nemělo ani tušení. Někteří právníci a státní zástupci označili zásah Černovského, který loni osobně volal na žádost Čunkova obhájce svému podřízenému Ivu Ištvanovi kvůli výslechu svědkyně, za nestandardní a možná i v rozporu se zákonem.


Největší tuzemská dřevařská firma CE WOOD bude v mezinárodní arbitráži žádat od státu kolem 2,5 miliardy korun kvůli údajné diskriminaci a korupci při zadávání veřejných zakázek státním podnikem Lesy ČR. Informují o tom Hospodářské noviny. Státní podnik podle zástupců CE WOOD některé dřevařské firmy zvýhodňuje. Zároveň od CE WOOD zamířila stížnost na Českou republiku k Evropské komisi kvůli špatnému zadávání veřejných zakázek, píše Mladá fronta Dnes. Celý spor se týká likvidace škod po letošní vichřici Emma. V postižených oblastech vyhlásil státní podnik malé tendry a na každé území přizval tři firmy dle vlastního výběru. Tento postup, kdy se soutěže nemohou zúčastnit jiné společnosti, považuje CE WOOD za diskriminační. "Jsme diskriminováni při zakázkách pro státní podnik Lesy ČR. Obvyklou výzvu, půl roku před zahájením vlastní arbitráže, jsme už poslali ministerstvům financí a zahraničí," potvrdil Hospodářským novinámšéf CE WOOD Ivan Doubrava. Podle propočtů firmy přišel již stát kvůli změkčování podmínek o 247 milionů korun. "Dochází k porušování zákonů ze strany Lesů ČR a vzniká tak velká škoda České republice," cituje Mladá fronta Dnes z Doubravova dopisu, který zaslal tento týden ministrovi zemědělství Petru Gandalovičovi. Vítěz tendru může totiž kupovat vytěžené státní dřevo za nižší cenu, čímž státní podnik vydělá mnohem méně, než kdyby dřevo prodal soukromníkům za cenu z řádných tendrů, tvrdí CE WOOD, jejímž majoritní vlastníkem je v současné době lucemburský fond Fidae Invest. Petr Gandalovič tvrzení firmy odmítá. "Dopis pana Doubravy dávám právníkům a k vyjádření Lesům ČR. Postup státního podniku posuzoval antimonopolní úřad a neshledal na něm nic závadného," řekl Mladé frontě Dnes ministr Gandalovič.


Silnice v Česku budou mít hvězdičky stejně jako hotely, píše Mladá fronta Dnes. Každá důležitá komunikace postupně získá jednu až čtyři hvězdičky - nejbezpečnější budou ty čtyřhvězdičkové. Na počet hvězdiček má mít vliv třicet různých věcí. Třeba to, jak je u té které silnice široká krajnice nebo jestli hned vedle nerostou stromy, případně nestojí billboardy, řekl listu Miroslav Fiřt z Ústředního automotoklubu, který hodnocení chystá. Dokončení projektu potrvá několik let. Hodnotitelé totiž musí všechny silnice a dálnice projet ve speciálně vybavených autech. Zároveň budou trasu točit na několik kamer. Automotoklub zveřejní speciální mapu nejrizikovějších silnic. "Hvězdičkování" silnic už používá třeba Německo.


Foto: ČTK
Především jako na vítězný souboj Cristiana Ronalda s českou obranou pohlížejí české deníky na středeční duel mistrovství Evropy mezi Českou republikou a Portugalskem, který svěřenci Karla Brücknera prohráli 1:3. Největší hvězda současného evropského fotbalu jednu branku dala a další dvě připravila, čímž posunula Portugalce jako první tým do čtvrtfinále. Češi ani ve druhém zápasu nebyli schopni dokázat, že jsou velkým týmem, komentují utkání Hospodářské noviny. Nedokázali udržet se soupeřem tempo po celý zápas, z role vypadli především ze začátku druhého poločasu, všímá si list. Lidové noviny si všímají, že Češi ukázali přívětivější tvář i přesto, že kouč Brückner vsadil na netradiční složení útoku. Snahu za lepším výsledkem táhnul především Libor Sionko. Na lavičce naopak zůstal jindy nepostradatelný Jan Koller, dodává list. I přes porážku vesměs chválí mužstvo Mladá fronta Dnes. Češi předvedli, v čem je jejich síla. V odvaze, disciplíně, důrazu a taktice, kterou připraví trenér Brückner. Kladem je také pevná vůle. Národní tým prohrával už od osmé minuty, ale brzy vyrovnal. A mohl vyrovnat po další Sionkově hlavičce i podruhé, píše Mladá fronta Dnes.