Přehled tisku

Iva Brožová, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Hospodářské noviny komentují zamítnutí kárné žaloby ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila na předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou. Podle deníku je dlouhodobá válka mezi Brožovou a politiky hloupá a šlo by z ní vyjít smírně: kdyby Brožová "ze zdravotních důvodů" odstoupila a kdyby prezident Václav Klaus diskrétně slíbil, že na její místo nejmenuje žádnou politickou podržtašku.

Iva Brožová,  foto: ČTK
Hospodářské noviny komentují zamítnutí kárné žaloby ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila na předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou. Podle deníku je dlouhodobá válka mezi Brožovou a politiky hloupá a šlo by z ní vyjít smírně: kdyby Brožová "ze zdravotních důvodů" odstoupila a kdyby prezident Václav Klaus diskrétně slíbil, že na její místo nejmenuje žádnou politickou podržtašku. Jenže místo elegantní dohody bude spor gradovat a vyústí v divokou politizaci justice, předvídá komentátor.

Pondělního rozhodnutí olomouckého vrchního soudu si všímá i deník Právo. Jako na potvoru je Václav Klaus v New Yorku na konferenci o klimatickém realismu, a nemohl proto ten ortel odsoudit coby další projev plíživé soudcokracie, glosuje list a dodává, že tak jako uragán vyvrací ocelové sloupy, Brožová vyvrací pilíře prezidentovy autority.


Foto: ČTK
Lidové noviny se vracejí k orkánu Emma a zamýšlejí se nad tím, zda je pojmenovávání vichřic pouhou módou, nebo odrazem skutečné změny. Fakt, že živelním katastrofám dáváme jména, je podle komentátora pro některé lidi důkazem toho, že se změnilo klima. Jistě, orkány tu byly, i ničivější, ale jde o jejich častější výskyt. Potřebujeme se s ním nějak popasovat, tak je pojmenujeme. Realita Evropy tak po půl století dohání Karibik, píše autor.


Komentátorka Mladé fronty Dnes se domnívá, že české politice chybí den vyhrazený pro vzájemné omluvy. Naposledy vyzval v Lidových novinách pražský primátor Pavel Bém Kateřinu Jacques, aby se omluvila jeho straně za výrok o "modrých prasatech". Dnem omluv bychom aktuální otázku sprosťáctví jednoduše vyřídili. Je tu však mnohem vážnější problém: co s udavači onoho sprosťáctví? Krávy a prasata kdosi vytahuje ze soukromého či uzavřeného stranického prostoru na světlo boží, připomíná autorka a navrhuje zavést také Den udavačů a žalobníků. Oslavenců obou dnů se podle ní najdou mraky, a to nejen v politice.


Jiří Čunek
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg je ochoten tolerovat návrat předsedy lidovců Jiřího Čunka do vlády, pokud mu předloží k nahlédnutí své účetnictví a usnesení, které zastavuje Čunkovo trestní stíhání. A pokud po jejich přečtení Schwarzenberg uzná, že obě záležitosti jsou v pořádku. Mladá fronta Dnes uvedla, že dosud šéf české diplomacie chtěl, aby tyto dokumenty Čunek ukázal i veřejnosti, nyní mu prý bude stačit, když materiály prostuduje sám spolu s účetním. Čunek podle listu s podmínkami souhlasil. Rýsuje se tak možnost, že oba politici nakonec usednou společně v kabinetu. Dříve Schwarzenberg avizoval svůj odchod z ministerského křesla v případě, že se do něj vrátí Čunek. Schwarzenberg v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že stále čeká na Čunkovo vysvětlení. "Heleďte se, chápu některé důvody, proč to nechce zveřejnit, ale na druhou stranu nejde, aby o tom mluvil pouze se mnou. To by musel být u toho ještě někdo, odborník přes účetnictví, atestovaný, který těmto věcem rozumí, jenž by předložená čísla zhlédl a řekl: to je věrohodné, nebo ne," prohlásil ministr, který se nyní zotavuje po operaci srdce.



Nadějnou látku proti rakovině lymfatických uzlin a chronické leukémii, na jejímž vzniku mají hlavní podíl čeští vědci, otestují lékaři na šesti českých klinikách. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Vývoje původně českého léku se kvůli finanční náročnosti vědecké práce ujala americká farmaceutická firma. Nyní látku otestuje na zhruba čtyřech stovkách nemocných Čechů, projekt byl zahájen v pondělí. Lékaři ale zatím úspěšnost léčby nezaručují. Vývoj léku je v začátcích, píše list. Vědci z americké farmaceutické firmy Gilead Sciences spolu s českými kolegy začali vybírat pacienty, na nichž preparát s názvem GS 9219 otestují. Lék byl sice úspěšný při léčbě velkých zvířat i při prvních testech na lidech, lékaři ale neslibují zázraky. Práce vědců je prý teprve na začátku. Výjimečnost léku spočívá podle informací listu v tom, že neničí imunitní systém jako chemoterapie, ale působí jen na zhoubný nádor. Za úspěch vědci považují i fakt, že lék, jehož základ vznikl ve spolupráci českých vědců Antonína Holého, Ivana Votruby a Berty Otové, už umí firma Gilead vyrábět průmyslově. Šéf České onkologické společnosti ale podle Mladé fronty Dnes připomíná, že pokud půjde ve vývoji vše dobře, dostanou onkologové nový lék asi až tak za šest let. Skeptici však mluví až od devíti letech.


V dotazníku uchazečů o pořádání olympijských her tvrdí Praha Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV), že jí s náklady na kandidaturu pomůže česká vláda. Ta však nikdy nic takového neslíbila. Na nesrovnalost upozornily Hospodářské noviny. Praha v dotazníku uvádí, že pokud se dostane do užšího výběru na pořádání olympiády a stane se kandidátským městem, dostane od vlády 5,2 milionu dolarů (zhruba 90 milionů korun). Vláda ovšem ve skutečnosti poskytla kandidatuře Prahy pouze právní záruky, nikoliv záruky finanční, což výslovně zdůraznila. Primátor hlavního města Pavel Bém (ODS) se k záležitosti nechtěl vyjádřit. Mluvčí obecně prospěšné společnosti Praha olympijská Karel Tejkal tvrdí, že čísla vzešla z ekonomické studie firmy PriceWaterhouseCoopers a že jde jen o úvahu. Náklady podle něj nakonec zaplatí Praha. To však není v oficiálním dotazníku uvedeno, píší Hospodářské noviny. Schůzka výkonného výboru MOV k užšímu výběru pořadatelů letní olympiády v roce 2016 se koná letos v červnu. Konečná volba hostitelského města se uskuteční v říjnu 2009 na zasedání MOV v Kodani.


I přes nepříznivou zimu zvýší letos českobudějovický závod společnosti Head výrobu sjezdových lyží. Nadnárodní koncern, jenž je jedním z největších dodavatelů sportovních potřeb na světě, převádí na jih Čech část výroby z Rakouska. Důvodem je hlavně úspora nákladů, píše Mladá fronta Dnes. "Do konce roku tak vytvoříme dalších 60 pracovních míst," uvedl jednatel českobudějovické firmy Erwin Martiner. Zatím Head zaměstnává na jihu Čech 150 lidí. V Českých Budějovicích se letos začnou vyrábět nově i lyže s dřevěným jádrem. Ty jsou kvalitnější a složitější na výrobu než v budějovickém závodu dosud vyráběné pěněné lyže. Důvodem stěhování jsou nižší výrobní náklady. Českobudějovický Head se loni potýkal stejně jako další výrobci lyží s poklesem poptávky kvůli teplé zimě. Ještě v roce 2006 tu vyrobili 380.000 párů, loni to bylo 278.000. Letos podle Martinera čekají ale opět růst výroby, hlavně díky přesunu části produkce z Rakouska. Na rok 2008 plánují vyrobit zhruba 310.000 párů lyží. Head ročně prodá v celé Evropě kolem 600.000 párů lyží. Jezdí na nich i mistryně světa Šárka Záhrobská. Celkem má koncern továrny v 85 zemích světa, vyrábí také zboží v licenci jiných značek. Head u nás vyrábí i tenisové rakety pro profesionální hráče v Litovli.