Přehled tisku

0:00
/
0:00

Klíčovým mužem únorového převratu byl agent V-101, píší Lidové noviny. Připomínají, že od komunistického únorového převratu uplynulo 60 let. Jedním z jeho dosud takřka neznámých strůjců byl Valerij Vilinský - agent V-101.

Foto: Česká televize
Klíčovým mužem únorového převratu byl agent V-101, píší Lidové noviny. Připomínají, že od komunistického únorového převratu uplynulo 60 let. Jedním z jeho dosud takřka neznámých strůjců byl Valerij Vilinský - agent V-101. Právě od něj dostávali komunisté klíčové informace o plánech demokratických stran a jeho hlášení umožňovala Klementu Gottwaldovi být o krok napřed. K citlivým údajům se Vilinský dostával jako šéf prezidia ministra dopravy za slovenskou Demokratickou stranu Ivana Pietora. Pro komunisty byl agent prvořadým zdrojem informací a například právě od něj se vůbec poprvé po poledni 20. února dozvěděli o rozhodnutí ministrů demokratických stran podat demisi.

Mladá fronta Dnes píše také o dalším Gottwaldově muži - rozvědčíku Bedřichu Pokorném. Jemu Gottwald po Únoru dokonce osobně poděkoval. Pokorný, který ve zpravodajských službách pracoval už za první republiky, měl vlastní síť agentů. Ta dodávala komunistům detailní informace. Disponoval také přesnými informacemi z porad nekomunistických ministrů i z prezidentské kanceláře. Pokorný měl v únoru 1948 oficiálně pobývat ve Vídni jako diplomat, ve skutečnosti se však ukryl v pražském bytě a odtud řídil agenty. Zasloužil se mimo jiné o to, že 23. února byl uvězněn sociální demokrat a pracovník bezpečnosti Jaroslav Prosser, který komunistům pod nátlakem vydal cenné informace.


Jiří Čunek,  foto: ČTK
Deníky komentují možný návrat předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka do vlády. Podle Práva se rýsuje vyhlídka, že zelení splní slib, který dali svým voličům, že do politiky přinesou nový styl. Podle místopředsedy Ondřeje Lišky by ho mohli předvést na Jiřím Čunkovi. "Stručně a jasně, pokud Čunek před nimi neobhájí svou úředně danou bezúhonnost, měli by zelení odejít z vlády," píše deník. Podle komentátora by se Čunek již dávno obhájil, kdyby to uměl; alespoň by se snažil zveřejnit svůj spis. Mlčet zelení nemohou už kvůli svému ministru zahraničí. "Karlu Schwarzenbergovi nelze nevěřit, že když slíbil vládu opustit, pokud se do ní vrátí Čunek, tak to splní," myslí si komentátor. "Počítejme ale i s tím, že i otrlost vůči mravnosti a vlastním slibům by se zeleným mohla vyplatit. Pokud se tedy s reinstalací Čunka smíří; koneckonců vždycky to mohou omlouvat potřebou prosadit nezbytné reformy," uzavírá Právo.

Komentátor Lidových novin se domnívá, že vláda by odchodem Schwarzenberga ztratila svou hlavní oporu. "Schwarzenberg je hlavním osobním pojidlem kabinetu, nachází shodu s Topolánkem, Bursíkem, Vondrou, Kalouskem i prezidentem Klausem," píše list. Schwarzenbergova noblesa se opírá o reálný pohled na věc, podle listu odmítá nálepkování ve stylu Václava Klause. Svou chybu vůči Schwarzenbergovi uznal - byť v rámci předvolební kampaně - i Klaus. "Bursíkovi ani Topolánkovi není co závidět, budou-li hledat adekvátní náhradu," píšou Lidové noviny.


Hospodářské noviny se zabývají zrušením amerických víz pro české občany. Všímají si cesty premiéra Mirka Topolánka do USA, kde má podepsat memorandum o podmínkách bezvízového styku. Podle komentátora je to dobrá zpráva, protože americká víza jsou nepříjemným reliktem. Žadatelé jsou nuceni procházet nákladnou a složitou procedurou. "Zajímavější je názor, že máme se zrušením víz pomoci Polákům, protože spojenectví s nimi potřebujeme, a oni nám budou za solidaritu vděčni. Jenže zrušení polským víz nebude možná trvat o tolik déle. V souvislosti s klesajícím dolarem opadává i zájem evropských dělníků o nekvalifikovanou práci v USA. Poláci i Češi prchají z Chicaga a Atlanty. A naděje na výrazné posílení dolaru je v blízké době mizivá," uzavírá list.


Jan Švejnar by za pět let chtěl znovu kandidovat na prezidenta, pokud v budoucích pěti letech uspěje ve své snaze pomáhat ČR. Řekl to v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Zatím nechce zahájit kampaň za své zvolení, ale chce předložit nová témata pro diskusi. "Pokud ve svých tématech uspěji, tak by to přirozeně mohlo vést ke kandidatuře na prezidenta," uvedl Švejnar. Podivil se také, že Václav Klaus po svém zvolení začal útočit na jeho program. Prezident dva dny po volbě televizi Prima řekl, že Švejnarovy projevy byly banální a prázdné. "Očekával bych, že takový člověk bude jednat okamžitě gentlemansky se všemi politickými stranami a politiky,"řekl listu Švejnar. Klaus je podle něj politicky velice slabý prezident, protože prý vyhrál velmi těsně po šestém kole volby. Stejně jako před pěti lety mu zvolení umožnili komunisté, i když tentokrát nepřímo, myslí si Švejnar.


Záření spojené se zvažovaným umístěním amerického radaru by za určitých okolností mohlo být nebezpečné například pro lidi v letadle, kteří by se dostali do vyhrazeného bezletového pásma. Podle deníku Právo to vyplývá ze zprávy, kterou vypracovali experti. Přímých zdravotních rizik se obyvatelé Brd a okolí údajně obávat nemusí. Ve výškách, kam radarový paprsek směřuje, však riziko existuje, píše Právo. Podle expertů by záření mohlo být nebezpečné například pro lidi "v balonu, rogalu či jiném létajícím zařízení, které není kryto kovovou stěnou nebo jinak stíněno proti elektromagnetickému poli". Týkalo by se to bezletové zóny, která by podle některých informací měla zaujímat okruh 7 až 15 kilometrů kolem radaru a měla by být velmi přísně střežena, píše Právo. Zdravotní rizika vyhodnocovali čeští odborníci, kteří loni v září zkoumali účinky radaru na Marshallových ostrovech.


Foto: Evropská komise
Česká republika nestíhá zapracovávat do svých zákonů evropskou legislativu v termínech, na kterých se dohodla s Evropskou komisí (EK). Ta jí proto hrozí velkými pokutami a žalobami. Jak píše Právo, v klíčové oblasti vnitřního trhu je na tom Česko nejhůř ze všech členských států EU. Podle oficiálních dokumentů dosud ČR v této oblasti nezačlenila do své národní legislativy 55 směrnic. Zatím nejúspěšnějšímu Slovensku chybí zavést už jen devět a drtivé většině dalších zemí nanejvýš dvacet směrnic. Česko je tak jedním z pěti členských států, které nesplnily alespoň průběžný cíl EU, a to snížit podíl nezačleněných směrnic pod 1,5 procenta celkového počtu direktiv. Podle Práva k tomu ČR nyní chybí zanést do zákonů asi 30 směrnic.


Radnice v Poříčí nad Sázavou spustila projekt nazvaný Úřad do každé rodiny. Pomoci má starším lidem a matkám s malými dětmi. Pracovníci obecního úřadu za nimi kvůli vyřízení potřebných záležitostí na požádání zajdou přímo do domu, píše středočeská příloha Mladé fronty Dnes. "Každý, komu činí návštěva úřadu potíže, si nyní může telefonicky nebo e-mailem domluvit návštěvu úředníků přímo u sebe doma, bez ohledu na to, co konkrétně potřebuje vyřídit,"říká Jan Kratzer, místostarosta obce s tisícovkou obyvatel. Návštěva úředníka bude zdarma, lidé uhradí pouze poplatky spojené s danou službou. Radnice zajistí také odvoz starších občanů k lékaři a pomůže lidem s řešením dalších individuálních problémů. Úřad do každé rodiny je už druhou službou, kterou obec v poslední době zavedla. V lednu tady začal fungovat takzvaný rozhlas do kapsy, tedy informování občanů o dění v obci prostřednictvím SMS zpráv. Zaregistrovala se více než čtvrtina domácností. Od loňského roku také obec všechna zasedání místních zastupitelů přenáší živě na svých internetových stránkách.


Pokud jde o vzdělání, tak městem budoucnosti není Praha, ale Brno. Vyplývá to ze srovnání kvality, které provedly Hospodářské noviny. Brno dotahuje Prahu v řadě z deseti sledovaných studijních oborů. V sociologii, medicíně, strojírenství a psychologii ji dokonce předbíhá. Brněnská Masarykova univerzita se vymykala především tím, jak se zajímá o své absolventy. Například v průzkumech sleduje, jak se uplatnili na trhu práce, kolik si vydělají a zda jim škola něco přinesla. Studentům se takový přístup líbí. A na svou školu nezapomínají.


Ještěd,  foto: Barbora Kmentová
Organizátoři lyžařského mistrovství světa v Liberci mají vážný problém s klíčovými položkami - se sněhem a s penězi. Jak píší Lidové noviny, měla by to být zásadní událost, která by posunula Česko v žebříčku sportovní prestiže o pár příček. Místo toho se mistrovství světa v klasickém lyžování, které se má odehrát napřesrok, noří do stále větších problémů. Organizačnímu výboru schází v pokladně zhruba třetina plánovaného rozpočtu - 150 milionů korun. Finanční problémy se projevily už na zajištění Světového poháru. Tato únorová akce měla být podle pořadatelů hlavní generálkou na Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009. Jejím hlavním problémem byl naprostý nedostatek sněhu, který musel být dovážen z velké dálky, a téměř do poslední chvíle nebylo jasné, zda to bude stačit. Pořadatelé také neměli peníze na zaplacení ubytování závodníků v libereckém hotelu Babylon.