Přehled tisku

Premiér Mirek Topolánek prochází kolem ministrů své nové vlády, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentáře některých deníků jsou skeptické k osudu i případné práci nové vlády premiéra Mirka Topolánka, která byla jmenována v úterý.Ta vláda je (v podstatě) velmi dobře složená a má (v podstatě) velmi dobrý program. Přesto by snad bylo lepší, kdyby důvěru nedostala. Proč? Nic zásadního by v parlamentu neprosadila," píše komentátor Hospodářských novin s tím, že "Topolánek nemá ke plánovaným reformním zákonům zaručen ani ten mizerný jeden hlas".

Premiér Mirek Topolánek prochází kolem ministrů své nové vlády,  foto: ČTK
Komentáře některých deníků jsou skeptické k osudu i případné práci nové vlády premiéra Mirka Topolánka, která byla jmenována v úterý. "Ta vláda je (v podstatě) velmi dobře složená a má (v podstatě) velmi dobrý program. Přesto by snad bylo lepší, kdyby důvěru nedostala. Proč? Nic zásadního by v parlamentu neprosadila," píše komentátor Hospodářských novin s tím, že "Topolánek nemá ke plánovaným reformním zákonům zaručen ani ten mizerný jeden hlas".

Komentátor deníku Právo poukazuje v souvislosti s vývojem v České republice na příklad Rakouska, kde se dvě hlavní strany dohodly na utvoření velké koalice. Autor předjímá, že ve Vídni se bude vládnout složitě. Bude to ale vláda obdařená důvěrou, tedy schopná realizovat zákony. Nikoli česká "nevláda". Jestli čerstvý Topolánkův kabinet při hlasování o důvěře pohoří, neměla by ODS na rakouský příklad zapomenout, píše autor.

Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček se v komentáři, který otiskují Lidové noviny, zabývá přístupem prezidenta Václava Klause při sestavování vlády. Píše, že Klausova kritika buď vrhne ODS nazpátek, nebo zničí jeho prezidentské vyhlídky. Jsou jen dvě možnosti: buď Mirek Topolánek obhájí svůj kurz v čele ODS, anebo bude zatracen a ODS podle návodu "otce zakladatele" zamíří zpět ke svým kořenům, předpovídá Nováček.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes oslovila všech sto levicových poslanců z ČSSD a KSČM se stejnou otázkou: Podpoříte nebo umožníte vznik druhého Topolánkova kabinetu? A výsledek? Největší nadějí se podle listu ukázal nepříliš známý ostravský poslanec ČSSD Petr Wolf. Ten na celkem jednoduchý dotaz nedokázal vůbec zřetelně odpovědět. Odpověď odmítli a skrývali se i další dva, už dříve rebelující poslanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka. Drtivá většina dotázaných poslanců sociální demokracie a KSČM v anketě Mladé fronty Dnes jasně prohlásila, že vládu nepodpoří, případně, že se budou řídit stanoviskem svých poslaneckých klubů.


Foto: ČTK
Přerušení dodávek ropy do některých evropských zemí kvůli sporu o cenách mezi Ruskem a Běloruskem je v popředí pozornosti tisku. Lidové noviny píší, že Rusko vždy používalo svou ropu jako politický nástroj. Hluše proto podle listu vyznívají evropské, ale zejména německé nářky nad tím, že Rusko hádkou s Běloruskem poškozuje svou důvěryhodnost. Komentátor připomíná loňskou analogickou epizodu s Ukrajinou o dodávky plynu a píše, že Moskva ukázala, že je při vyjednávání ochotna zajít až k zastavení dodávek. To jsou prostě ruské manýry a nikdo se nemůže tvářit, že ho to překvapuje. A navíc Rusko může při veškerém svém nevybíravém nátlaku uvést jednu polehčující okolnost. Jak v případě Ukrajiny, tak v případě Běloruska dodávalo energii pod cenou. Představoval si někdo, že to bude dělat věčně?, táže se komentátor Lidových novin.

Také podle Hospodářských novin Rusko zjevně spojuje obchodní a velmocenské zájmy, používá energetické dodávky k vymezování sfér vlivu. Rusko potřebovalo a potřebuje ovlivňovat vývoj v Gruzii a na Ukrajině a nyní posílá signál Bělorusům, aby žádali integraci svého státu do ruského lůna. Vláda v Moskvě se chová jako slon v porcelánu. Možná si chce získat respekt, ale z dlouhodobého pohledu si pod sebou podřezává větev. Dobrý obchodník a diplomat nedopustí vyhrocení. Kdyby energetické komodity exportovala z Ruska celá plejáda na vládě nezávislých firem, bylo by to něco úplně jiného než situace, kdy vyvážejí státem ovládané kolosy, uvádějí Hospodářské noviny.

Foto: ČTK
Mladá fronta Dnes píše, že ruský medvěd, který to hned od všech tradičně schytal, v tom tentokrát jede jen částečně. Evropská unie dlouho vyzývala Moskvu, aby přestala vykrmovat směšně levnou ropou Lukašenkovu diktaturu. Rusové teď vypnuli inkubátor a Bělorusku hrozí krach. Vlastně si něco takového zaslouží, míní komentátor deníku. "Jenže: dva se řežou a třetí na dohled, tedy Evropané, se bojí, že schytají rány. To však už je hodně ruská vina. Takhle se věci neřeší. Dokud Rusové nezavedou salonnější styl, budou stále slýchat o obavách těch na Západě z nezajištěné energetické bezpečnosti (řečeno na rovinu: o obavách z Rusa). A budou sledovat, jak se zákazníci snaží najít i jiné pumpaře, aby je ten ruský jednou nemohl tlačit ke zdi. Vůči Bělorusku je Rusko v právu, ale jeho postup mu nedodává reputaci spolehlivého dodavatele," píše Mladá fronta Dnes.

Deník Právo přetiskuje článek ministra průmyslu a obchodu Martina Římana. Ministr v něm konstatuje, že zásoby ropy ČR stačí na tři a půl měsíce, během nichž se sporné záležitosti, které odstávku zapříčinily, zcela jistě podaří vyřešit. Nicméně motoristy a všechny spotřebitele vyzývá, aby nepropadali panice a netvořili fronty u čerpacích stanic. V opačném případě by to samozřejmě mohlo vyvolat tlak na růst cen, píše v deníku Právo ministr Říman.


Nová ministryně školství a místopředsedkyně vládní Strany zelených Dana Kuchtová trvá na tom, že jaderná elektrárna Temelín není zcela bezpečná. Její uzavření ale nepožaduje. Řekla to deníku Právo. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová ale podle listu zpochybňování bezpečnosti této elektrárny rozhodě odmítla. Kuchtová svými výroky o temelínské elektrárně vzbudila pozornost už počátkem týdne, kdy vyloučila, že v rozhovoru pro rakouský regionální deník Neues Volksblatt mluvila o uzavření Temelína v krátkodobém horizontu. "Je to politicky nerealistické,"řekla ČTK. Výroky Kuchtové ohledně budoucnosti Temelína ostře odsoudil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Rakouský list napsal, že zelení budou v české vládě prosazovat vypnutí Temelína, bude-li nový kabinet Mirka Topolánka u moci celé čtyřleté funkční období. Zelení podle Kuchtové respektují koaliční dohodu, podle níž nebude vláda plánovat další jaderné bloky. Tuto formulaci pokládá za vyjednávací úspěch zelených a tvrdí, že si je vědoma, že víc v současné konstelaci prosadit nelze. Vyjednávači ODS, lidovců a zelených se ale také shodli, že vytvoří odbornou skupinu, jež otevře diskusi o budoucnosti české energetiky. V ní chtějí zelení jednat o odstoupení od jaderné energetiky v delším časovém období.


Policisté z celé republiky chtějí přijet koncem ledna do Prahy demonstrovat. Nevěří totiž slibům ministra vnitra Ivana Langra a policejního prezidenta Vladislava Husáka, že letos nebudou brát méně peněz než loni. Podle odhadů odborářů by se propad v ročních příjmech mohl týkat více než 5000 policistů. Píše to deník Právo. S odvoláním na diskusi na internetových stránkách www.policista.cz deník píše, že demonstrace by se měla konat 26. ledna odpoledne před budovou ministerstva vnitra. Není ale jasné zda se opravdu uskuteční - její organizace se totiž dosud nikdo oficiálně neujal a podporu policejních odborů nespokojenci nemají, píše deník Právo.


Komunistům podle Lidových novin vadí, že dnešní mladé lidi nezajímá jejich ideologie, a proto vymýšlejí, jak jich pro stranu získat co nejvíc. KSČM teď ve svém středu vytipovává lidi, kteří budou mít kontakt s mladými na starost. Komunisté také plánují, že budou obcházet střední a vysoké školy a besedovat se studenty. Věří, že je osloví tématy jako je například ochrana životního prostředí. Střední školy se ale podle deníku na možnost, že by za jejich studenty docházel diskusní komunistický spolek, zatím moc příznivě netváří.