Zelení proti jádru

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Nezávislá odborná komise doporučila české vládě, aby umožnila posuzovat všechny typy energie. Vyplývá to z předběžné zprávy, kterou předseda komise Václav Pačes předal premiérovi Mirku Topolánkovi. Z reakcí politiků plyne, že zprávu chápou jako doporučení k většímu využití jaderné energie. I přesto, že z dokumentu vypadlo výslovné doporučení nastartovat schvalovací procesy EIA, tedy analýzu dopadů různých druhů energie na životní prostředí. Zejména u zelených to vyvolalo ostré reakce.

Tři vizualizace možné budoucí podoby Jaderné elektrárny Temelín,  foto: ČTK
Premiér Topolánek zdůraznil, že tzv. Pačesova komise neměla za úkol řešit, zda stát má vsadit na jadernou energetiku. Vzápětí ale dodat, že "nezná nezávislou komisi, která by řekla něco jiného, než, že budeme muset." Energetika je podle Mirka Topolánka příliš ovlivňována politiky a ideologiemi, a proto je třeba vnést do diskuse "racionální rozměr". Ministerstvo životního prostředí, které vede šéf zelených Martin Bursík, však při přípravě nové klimatické politiky země nepočítá s rozvojem jaderné energetiky. Dokument by měl být podle ministra Bursíka hotov v září, tedy ve stejné době, kdy zveřejní definitivní výsledky analýz energetické koncepce České republiky tzv. Pačesova komise. Martin Bursík už dříve prohlásil, že tato komise nebyla složena optimálně, a proto od ní nelze očekávat žádné závěry:

Martin Bursík,  foto: ČTK
"Pačesova komise opravuje nějaký materiál, který podle mých informací připravil bývalý ministr Dlouhý. Myslím si tedy, že to, co je možné prezentovat, bude nějaký proškrtaný materiál Vladimíra Dlouhého, ale stěží to lze nazvat závěrečnou zprávou Pačesovy komise. Já myslím, že není ta komise složena úplně optimálně, nevede ji energetik, a tak si myslím, že by bylo lepší, kdyby to dělal někdo na pomezí energetiky a klimatu."

Místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová komisi vytýká zejména špatnou metodiku práce a zveřejnění dílčích výsledků bez oponentních posudků. Jeden ze členů komise, bývalý ministr průmyslu Vladimír Dlouhý považuje vyjádření zelených za nekorektní:

"Já si myslím, že ta práce byla poměrně dobrá a že ty výtky jsou nespravedlivé a dokonce v některých vyjádřeních nekorektní."

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman z ODS šel ve svém rozhořčení ještě dál. Kritika zelených se podle něj objevila, až když se začalo ukazovat, že závěry komise nebudou odpovídat jejich ideologii:

"Začali naprosto nekorektním, já bych řekl vůči té komisi sprostým způsobem ji obviňovat z toho, že pracuje nekompetentně, a tak dále. Začali zpochybňovat, jako by chtěli implicitně vymazat druhou část programového prohlášení, a to tu, že odborná komise existuje a že má nějakou váhu. Já osobně to považuji za porušení koaliční smlouvy ze strany zelených. Jestliže zelení tímto způsobem chtějí bourat a ničit úplně všechno, tak pak je opravdu na místě se bavit o tom, jak dále v koalici fungovat."

Podle ministra Římana zelení svým postojem k práci komise porušují koaliční smlouvu. S tím ale Dana Kuchtová nesouhlasí. Podle ní koaliční dohoda kabinetu nedovoluje ani plánovat nebo podporovat další jaderná zařízení. V jednu chvíli dokonce požadovala jednání koaliční devítky kvůli práci tzv. Pačesovy komise. Podle Kuchtové měla komise dospět buď ke shodě, kam by se mělo v budoucnu Česko energeticky vydat, nebo nabídnout varianty možných řešení:

"Místo toho tady stojíme v situaci, kdy všichni říkají, že bez jádra to nepůjde, a žádná jiná řešení prý nejsou. Myslím si, že řešení jsou. Už to ukázala jednou naše státní energetická koncepce, která říkala, že jsou varianty: jaderná, nejaderná, varianta se zemním plynem. Podobně jsem si představovala, že tato komise připraví s dlouhodobým výhledem až někdy do roku 2050 tyto varianty, a vláda si pak vybere."

A co na to profesor Václav Pačes? Podle něj závěry komise rozhodně nebudou závazné:

"Ta komise byla ustavena vládou jako poradní orgán, a jejím úkolem bylo objektivně posoudit dlouhodobé potřeby České republiky v energetice. Bude to solidní analýza, o kterou se bude moct opřít vláda nebo parlament. Doporučení, které komise vládě dá, to jest, aby vláda nebránila a uvolnila posuzování dopadu na životní prostředí nejenom plánovaných, ale i třeba neplánovaných, všech subjektů, tam skutečně bude, protože prostě není dobré bránit objektivnímu posouzení čehokoliv."

Foto: Evropská komise
Zelení zůstali v této záležitosti takříkajíc osamoceni. Počítat nemohou ani s opozicí. Komunisté si myslí, že rozvoj jaderné energetiky nemůže chybět mezi návrhy, jak do budoucna uspokojovat spotřebu elektrické energie. Jejich Výkonný výbor dokonce kritizoval Stranu zelených za údajně "nereálný odpor k jaderné energetice". Sociální demokraté se také energii z jádra nebrání. Podle bývalého ministra průmyslu a obchodu za ČSSD Milana Urbana je jaderná energie něco, co bude Česko potřebovat:

"Jaderná energetika je podle všech odborníků věc, kterou budeme potřebovat. A jestli je to ve stávající platné energetické koncepci schválené v roce 2004 a zároveň to tvrdí Pačesova komise, tak to asi nespadlo z nebe. Je to prostě závěr, který budeme muset v České republice realizovat. Já myslím, že ODS se přestává bát o rozpad koalice a začíná přemýšlet realisticky."

Tato slova možná v jistém smyslu dokumentuje nedávné prohlášení premiéra Mirka Topolánka, že bez ohledu na to, že ve vládě zasedají i ministři za Stranu zelených, je třeba rozhodnout o budoucnosti jaderné energetiky rychle, protože výstavba (zřejmě myšleno jaderného energetického bloku) trvá až 15 let. Navíc už elektrárenská společnost ČEZ požádala ministerstvo životního prostředí o komplexní posouzení vlivu případné dostavby Jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí. Ministr Bursík na to prohlásil, že jeho úřad žádosti ČEZ-u vyhoví.