V Praze jednalo jaderné fórum

Foto: Evropska komise
0:00
/
0:00

Jak dál postupovat v jaderné energetice – to byla hlavní otázka Evropského jaderného fóra, které ve čtvrtek a v pátek jednalo v Praze.

Spotřeba energie ve světě neustále roste. Zatím stále platí, že daleko největšími spotřebiteli jsou vyspělé průmyslové země, hlad po energii však stoupá jinde, upozornila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová na jeden z klíčových problémů, kterými se v Praze zabývalo Evropské jaderné fórum. "Je to velký problém, protože dneska platí, že 20 procent lidí, kteří žijí v tzv. vyspělých průmyslových zemích, mezi ně se i Česká republika počítá, spotřebovává 80 procent světových zdrojů. Jak dlouho nám to Čína, Indie, Afrika dovolí a jakým způsobem se budou snažit přinejmenším dostat se nám na dohled, to je velká otázka."

Mirek Topolánek  (vlevo) a José Manuel Barroso,  foto: ČTK
Jako jednu z možných odpovědí na tuto otázku český premiér Mirek Topolánek vznesl návrh, aby si Evropská unie stanovila cíl v roce 2030 vyrábět 60 procent energie z bezemisních zdrojů. Mezi ně vedle obnovitelných zdrojů zařadil i jádro. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana na stejnou odpověď přicházejí i jinde ve světě. "Jaderná energetika zažívá renesanci v celém světě, ať se to někomu líbí nebo ne. Dneska se staví po světě několik desítek nových reaktorů a další desítky jsou projektovány."

Předseda Evropské komise José Barroso na fóru uvedl, že komise respektujeme postoje jednotlivých zemí, na kterých závisí, jaký poměr mezi energiemi si zvolí a zda si zvolí i jadernou energii. U té oceňuje nízké emise a nižší náchylnost ke změnám cen, je třeba ale mít na paměti bezpečný provoz jaderných elektráren.

Martin Bursík
Lídr Strany zelených a ministr životního prostředí Martin Bursík říká, že odmítání jaderné energie pro něj není náboženstvím, pokud by ale přišly nové technologie, které budou bezpečnější a vyřeší problémy, kvůli nimž nepovažuje současnou jadernou energetiku za udržitelnou. "Především nemá vyřešenou koncovku palivového cyklu. Není vyřešeno ukládání vyhořelého paliva."

Předseda ODS a premiér Topolánek respektuje postoje koaličního partnera a závazky vůči němu – to by ale podle něj nemělo omezovat svobodnou diskusi. "Já se domnívám, že problematika, kterou tady řešíme, přesahuje mandát jedné vlády a přesahuje jedno funkční období, protože se týká následujících 50 let. Neznamená to, že bychom porušovali náš koaliční závazek, ale my jsme ve svobodné zemi a myslím si, že mám právo říkat svůj názor."

Kritici ale tvrdí, že fórum bylo spíše jen setkáním jaderných lobbistů, kteří vůbec nejednali o rizicích spojených s jadernou energetikou.