Ministři dostanou zprávu o poruchách v jaderné elektrárně

Zleva: Martin Říman, Dana Drábová a Martin Bursík, foto: ČTK

Dana Drábová zůstává předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. To je zpráva ze čtvrteční schůzky ministra průmyslu a obchodu Martina Římana s generálním ředitelem energetického koncernu ČEZ Martinem Romanem, ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem a samotnou Drábovou.

Zleva: Martin Říman,  Dana Drábová a Martin Bursík,  foto: ČTK
Její odvolání požadoval šéf zelených Bursík kvůli nedávným dvěma únikům radioaktivní vody v jaderné elektrárně Temelín. Podle ministra životního prostředí nese klíčovou odpovědnost za tyto problémy právě šéfka úřadu pro jadernou bezpečnost, která měla místo bagatelizování problémů navrhnout konkrétní opatření a dohlížet na jejich plnění. S odvoláním však nesouhlasil ministr průmyslu a obchodu Říman: "Paní Drábová je podle mě ženou na svém místě."

A brání se i Dana Drábová, která opakuje, že ani jedna ze zmiňovaných závad nepředstavovala žádné bezpečnostní riziko: "Já nevím, jestli je bagatelizací, když se věci nazývají pravými jmény a těm událostem se přiřazuje bezpečnostní relevance, kterou skutečně mají."

Účastníci schůzky se nicméně dohodli, že ČEZ a Státní úřad pro jadernou bezpečnost do měsíce připraví přehled poruch v jaderné elektrárně od jejího uvedení do provozu a reakcí úřadu. Podle ministra Bursíka materiály dokáží, jak efektivně úřad pracoval. Generální ředitel energetické společnosti ČEZ Martin Roman hned odpověděl, že za úniky radioaktivní kapaliny mohl lidský faktor u dodavatelů, nikoli nedostatky systému nebo technologie a že Temelín je naprosto bezpečný. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana ČEZ navíc už představil 14 opatření, která minimalizují výskyt podobných událostí.

"Mám vážné obavy, že způsob, jakým se celá kauza vede, směřuje k tomu, aby se Státní úřad pro jadernou bezpečnost dostal pod kontrolu ministerstva životního prostředí jako je tomu v Německu a aby se z tohoto úřadu vytvořilo kladivo na čarodějnice."

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman ale o takových úvahách nic neví: "Tak to slyším prvně. To současné postavení toho úřadu, které je samozřejmě silnější, než kdyby to byla součást nějakého resortu, to považuji v tomto případě za správné. Takže bych asi bych tomu ne úplně tleskal."

A ministr životního prostředí Martin Bursík snahy ovládnout Státní úřad pro jadernou bezpečnost odmítá: "Nám nejde o nic jiného, nežli abychom už konečně dostali tu jadernou elektrárnu takříkajíc do ´richtigu´. Protože tam jsou opakované poruchy. Potřebujeme vědět, co se tam konkrétně děje, proč v takovéhle frekvenci, proč jsou to chyby stejného typu a charakteru."

Křeslo šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost se ale stále lehce houpe, podle Bursíka se budou ministři za měsíc zabývat dohodnutou zprávou a pak se uvidí, zda jsou namístě i personální opatření.