Jádrem sporu jádro

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Ministr životního prostředí a vicepremiér Martin Bursík zpochybnil práci takzvané Pačesovy energetické komise pro posouzení energetických potřeb Česka. V Českému rozhlase naznačil, že podle jeho názoru předseda Akademie věd Václav Pačes nezvládl "ukočírovat" práci komise a mediální výstupy.

Václav Pačes
Václav Pačes minulý týden informoval, že komise přímo nedoporučí dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Navrhne ale, aby u všech plánovaných energetických projektů kabinet okamžitě uvolnil proces EIA, tedy analýzu jejich dopadů na životní prostředí, zachoval stávající limity na těžbu uhlí a zbývající zásoby ponechal na výrobu tepla. Zahájení tohoto procesu podle Martina Bursíka zvýší energetickému gigantu ČEZ šance na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín. Ve vysílání Českého rozhlas 1 - Radiožurnálu zdůraznil, že koaliční smlouva vládě výstavbu dalších jaderných bloků zakazuje:

"Jestli to exekutivní rozhodnutí by mělo padnout v této vládě, tak si nedovedu představit, že by zelení v té vládě zůstali. A pak je potřeba, aby ti lidé, kteří o tom uvažují a usínají a vstávají s obrazem dalšího Temelína, si uvědomili, že na jedné misce vah je tenhle jejich sen, naplnění tohoto snu, a na druhé straně existence vlády. Kdyby mělo dojít k rozhodnutí o tom, že se rozšiřuje Temelín, tak v tomto funkčním období bych to považoval za takové porušení dohod a takové porušení slova, že by mi nezbylo nic jiného než-li vyvést zelené z vlády."

Předseda Strany zelených Martin Bursík  (vlevo),  foto: ČTK
Martin Bursík má k práci zmínění nezávislé energetické komise vedené akademikem Pačesem zásadní výhrady. Komise měla prověřit potenciál alternativních zdrojů energie v České republice, podle šéfa Strany zelených se však nedostatečně zabývala jadernou energetikou. Martin Bursík navíc soudí, že komise nebyla složena optimálně, a proto od ní nelze očekávat žádné závěry:

"Pačesova komise opravuje nějaký materiál, který podle mých informací připravil bývalý ministr Dlouhý. Myslím si tedy, že to, co je možné prezentovat, bude nějaký proškrtaný materiál Vladimíra Dlouhého, ale stěží to lze nazvat závěrečnou zprávou Pačesovy komise. Já myslím, že není ta komise složena úplně optimálně, nevede ji energetik, a tak si myslím, že by bylo lepší, kdyby to dělal někdo na pomezí energetiky a klimatu."

Komise hodlá předat první, zhruba stostránkovou analytickou část svojí zprávy premiérovi Mirku Topolánkovi v pátek. Následně ji dostanou dva oponenti, kteří ji posoudí a vypracují druhou část. Tu by měli odborníci dostat v září.