ČEZ žádá o posouzení vlivu dostavby Temelínské elektrárny

Foto: Evropská komise

Česka republika loni vykázala třetí nejvyšší vývoz elektřiny z členských zemí Unie pro koordinaci přenosu elektřiny (UCTE). Čistý vývoz představoval 16.000 GWh a oproti roku 2006 dokonce Česká republika ještě vývoz zvýšila o 27 procent. Tento údaj zdánlivě kontrastuje s tvrzením, že nám po roce 2015 hrozí nedostatek elektrické energie a že je třeba urychleně dostavět další bloky jaderné elektrárny Temelín.

Elektrárenská společnost ČEZ by v roce 2013 ráda začala stavět dva nové bloky Jaderné elektrárny Temelín. Z hlediska výkonu nových bloků firma zvažuje čtyři alternativy. Nejslabší počítá s výkonem 1000 megawattů u každého bloku, stejný výkon mají oba dva existující bloky. Nejsilnější varianta předpokládá výkon každého bloku 1700 MW.

Tyto údaje pocházejí z oficiálního 140 stránkového dokumentu, jímž ČEZ v pátek požádal ministerstvo životního prostředí o komplexní posouzení vlivu dostavby Temelína na životní prostředí. Takové posouzení je jedním z podkladů pro budoucí rozhodnutí o dostavbě jaderné elektrárny.

Nezávislá energetická komise vedená předsedou Akademie věd ČR Václavem Pačesem nedávno zveřejnila předběžné závěry své studie o energetické sicuaci České republiky s výhledem do budoucna. Studie sice neobsahuje přímé doporučení, aby se Temelín dostavěl, vládu vyzývá, aby kabinet umožnil posuzování všeho, co s energetikou souvisí.

Česká ekonomika dlouhodobě sklízí kritiku za přetrvávající vysokou energetickou a materiálovou náročnost. Podle mluvčí ČEZ Evy Novákové ale bude více elektřiny zapotřebí i po započtení všech úspor.

"Závěry Pačesovy komise potvrdily prognózy, že někdy po roce 2015 by mohla i Česká republika trpět nedostatkem elektřiny, i když počítáme s úsporami a s rozvojem obnovitelných zdrojů, tak žádný jiný bezemisní zdroj není schopen vyrobit potřebné množství elektřiny."

Martin Bursík
Ministr životního prostředí Martin Bursík v České televizi řekl, že komise podle něj nebyla nezávislá. Ministerstvo ale přesto žádosti ČEZu vyhoví.

"Já to nebudu na ministerstvu životního prostředí nijak ovlivňovat. Tohle bude velmi komplikované, protože to bude mezinárodní EIA, podle zákona budou přizváni sousedé, tzn. Rakušané a Němci, nevládní organizace nepochybně uplatní připomínky. Pro mě to nic neznamená, protože vím, že nakonec tady bude muset být nějaké politické rozhodnutí, a zároveň vím, že to rozhodnutí nepřijme tahle vláda. Tím pro mě tahle věc končí."

Pochybnosti o nezávislosti odborné komise vyjadřuje i občanské sdružení Jihočeské matky, které temelínskou elektrárnu dlouhodobě kritizuje. Zejména je překvapila rychlost, s jakou následovala žádost ČEZu za zveřejněním předběžných závěrů Pačesovy komise minulý týden:

"Nás to trošičku překvapuje, protože z vlastní zkušenosti víme, že vypracovat takovou zprávu trvá velice dlouho a určitě to vyžaduje vynaložení velkých finančních prostředků. takže si myslíme, že ty závěry ta Pačesova komise vypracovala možná pod taktovkou jaderné lobby nebo alespoň ten jeden ze závěrů,"

uvedla předsedkyně sdružení Monika Machová - Wittingerová. Nevládní organizace také vracejí do hry zásadní argumenty proti jaderné energii. Edward Sequens ze Sdružení pro záchranu životního prostředí Calla vysvětluje, že vidí problém v ukládání použitého jaderného paliva:

"Bohužel problém vyhořelého jaderného paliva je věčný problém jaderné energetiky, protože ta koncovka zatím není nijak vyřešena, přestože se o těch řešeních mluví. Zůstane to v kontejnerech ve skladu vyhořelého paliva ať už v Dukovanech nebo v Temelíně, ale další řešení není. Hledá se sice hlubinné úložiště, ale zatím v České republice nalezeno není, všechny obce, kde by mělo skončit, velmi silně protestují, a ani vědci jistí tou bezpečností na statisíce let, která by měla být garantována."

Mluvčí skupiny ČEZ Eva Nováková upozorňuje, že dosavadní technologie palivo dovedou využít jenom z 5 procent a je cílem technologů využít vyhořelé články do budoucna jako zdroj další energie.